用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 剛升上小一, 大家遇到什麼難題呢, 分享下. ...
樓主: miujoey
go

剛升上小一, 大家遇到什麼難題呢, 分享下.   [複製鏈接]

我個囡幼稚園讀happy school , 學術一般, 現升上小一問始多工課, 最大問題是不懂得看題目, 現在幫他認字方面都要用很多時間. 需然每日工課不算多,2-3樣, 但都要花上好一個鐘呢.
   12    0    0    0

回覆 lovestarry001 的帖子

是的, 好的學習態度好緊要. 我個囡就就懶散d, 做功課又求其, 想跟佢溫多陣都要角力,學習態度唔係幾好.
我就每日同佢溫下當日所教的課本, 因為原來佢有時不大明白老師所教的, 所以一定要每日溫下加強記億, 佢唔明的盡快教番識佢, 唔好比佢累積, 當佢明白課本內容佢上堂時會有信心d , 如不明白的越來越多佢會無心機聽書的.

oncidium-y    發表於 16-10-8 13:55

有啊哥真係好.  

回覆 IloveJJ 的帖子

但係返來有D功課係唔識做的, 由其英文, 我學校教得比較深,  所以又要重頭再教一次, 都幾花時間

回覆 PrettyBear 的帖子

係啊, 佢想訓唔忍心唔俾佢訓.

回覆 IloveJJ 的帖子

yes. 因為跟本無咩時間再溫習, 加上一星期2晚學校樂團,要放6點, 更加無時間.

回覆 little_yolky 的帖子

我個囡放左學都未識自己做功課, 因為大多需要看題目佢跟本看不明, 要我放工食完飯起碼7:30先開工,昨晚跟他說今天起自己放完學要自已做住識既功課先, 遇到唔識就等我放工教佢做, 知道佢唔會咁合作, 只有慢慢來, 養成自己做功課習慣.

回覆 MASAYA 的帖子

呢個方法又幾好, 值得參考

回覆 stockmike 的帖子

我個囡都係差不多, 好依賴, 不過易家唔得啦真係要放手,一年級慢慢要學自主自學,  以上其它家長一言驚醒, 其實佢地已有足夠能力去處理功課, 就算唔識都可以自己找書找尋答案, 我由昨晚開始叫佢自己做, 我放工返到去佢竟然做曬好合作, 需然昨天真是好少功課, 但佢態度好良好值得讚賞, 如果肯keep落去我就發達.哈

日日都無咩時間, 我放工返到去都6點半, 又要睇佢d功課, 又要食飯, 9點半又要訓, 最慘個囡好鐘意拖時間, 叫佢做功課,沖涼,擦牙都要叫好多次先做, 每日都係叫佢快d,快d,快d , 我都精神緊張.

你地d小朋友會唔會要叫好多次先去做一件事, 細d果時好d , 易家就越來越差.
有咩辦法呢  ?

little_yolky  sure啦,個個都要叫好多次。  發表於 16-10-14 11:54

我問過d朋友普遍都有呢個現像, 大人情緒唔好因為晚上時間太趕, 仔女又唔合作, 真係個個都會爆炸, 我已經成日提醒自己彗控制唔好發火, 但昨天忍唔住拍檯, 我老公馬上沖入黎問邊個拍檯,?我個囡馬上指住我, 場面都幾攪笑.

我同個囡溫書方法, 去買一個超大white board 同佢玩老師遊戲, 佢小一呢個年紀都係鐘意扮老師, 我比完題目佢做, 跟著到佢比我做, 然後大家會比分數大家, 呢個方法暫時OK 而佢都會覺得有趣.  
‹ 上一主題|下一主題