用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 剛升上小一, 大家遇到什麼難題呢, 分享下. ...
go

剛升上小一, 大家遇到什麼難題呢, 分享下.  

我個囡幼稚園讀happy school , 學術一般, 現升上小一問始多工課, 最大問題是不懂得看題目, 現在幫他認字方面都要用很多時間. 需然每日工課不算多,2-3樣, 但都要花上好一個鐘呢.

回覆:miujoey 的帖子

默書最差,尤其英文,串完又串都唔記得,浪費好多時間

默書 x 2

乜都差

但我好有信心阿囝好快跟得上有餘, 因為我估唔到佢學習態度良好, 我比預期嘔小左好多血

我仔唔鍾意睇書, 識字量少, 所以我每日會快比其它人多點時間, 全份功課同佢慢慢做, 希望佢唔係為做而做, 而係透過做功課, 加深佢學0既野, 並且增多D字量。

默書, 我都係每日叫佢溫D, 溫到第3日就同佢預默, 咁佢就知自己唔識邊D字同唔熟邊D字, 跟住再去溫, SO FAR 佢每次都只係錯D MINOR野, 我就每次都要提佢要小心CHECKING

回覆 lovestarry001 的帖子

是的, 好的學習態度好緊要. 我個囡就就懶散d, 做功課又求其, 想跟佢溫多陣都要角力,學習態度唔係幾好.
我就每日同佢溫下當日所教的課本, 因為原來佢有時不大明白老師所教的, 所以一定要每日溫下加強記億, 佢唔明的盡快教番識佢, 唔好比佢累積, 當佢明白課本內容佢上堂時會有信心d , 如不明白的越來越多佢會無心機聽書的.

oncidium-y    發表於 16-10-8 13:55

Sassa 發表於 16-10-3 11:36
默書最差,尤其英文,串完又串都唔記得,浪費好多時間

Same here! 明明串識左轉個頭又吾識,已經早兩三日開始溫,等佢吾使一次記咁多,點知溫完好似冇溫過咁

回覆樓主:

有日佢嘔,學校要佢早退一日…
變相第二日做兩日嘅功課,做唔難…
但係有啲唔知做乜都係估估吓

醒目開學勳章 貢獻勳章

做功課唔係太識睇題目,每日放工見到都係做咗一半

明明有個哥哥响度,叫佢問,好呀好呀~ 但最終都係唔問,我懷疑阿哥唔理佢 (但阿哥明明應承我會答架!)

恐龍家

可能啲亞哥會認為咁淺,叫細佬自己做。
因為我細細個問亞哥,佢會叫我自己做一樣,問多兩次都費事問。

有啊哥真係好.  

每日放學返來, 都要話眼訓, 奶奶不忍心就讓她訓一個鐘.
昨天就是咁, 等食完晚飯, 才做齊所有功課,不夠時間溫習.

回覆 PrettyBear 的帖子

唔會有時間溫習囉,做晒應做既功課後已夠鐘要去訓覺

小曳人 發表於 16-10-4 15:30
做功課唔係太識睇題目,每日放工見到都係做咗一半

明明有個哥哥响度,叫佢問,好呀好呀~ 但最終都係唔問, ...
我放工見到只做咗一樣!仲要唔只家姐, C6都响度, 你話我氣唔氣頂。

小曳人  嬲爆!  發表於 16-10-5 13:35

回覆 IloveJJ 的帖子

但係返來有D功課係唔識做的, 由其英文, 我學校教得比較深,  所以又要重頭再教一次, 都幾花時間

回覆 PrettyBear 的帖子

係啊, 佢想訓唔忍心唔俾佢訓.

回覆 IloveJJ 的帖子

yes. 因為跟本無咩時間再溫習, 加上一星期2晚學校樂團,要放6點, 更加無時間.

little_yolky 發表於 16-10-4 18:37
我放工見到只做咗一樣!仲要唔只家姐, C6都响度, 你話我氣唔氣頂。
其實唔做,返學欠交妳細女會點?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.