用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Half term機票
go

Half term機票

醒目開學勳章

請問2月及5月淡季機票, CX直航只需要大約450鎊, 而12-15歲扣除APD73鎊後只需要377鎊是否算抵? 另外, 我發現2017年4月1 日起, APD會加至75鎊.

回覆:Half term機票

2月淡季約420鎊可,APD最多可達73鎊經濟票,好似是乘客乘搭後自己要求才行,航空公司很少主動退稅,另收行政費,如英航行政費15鎊起,電話申請手續費30鎊,可能時限退款

引用:請問2月及5月淡季機票,+CX直航只需要大約45

原帖由 3b 於 16-10-03 發表
請問2月及5月淡季機票, CX直航只需要大約450鎊, 而12-15歲扣除APD73鎊後只需要377鎊是否算抵? 另外, 我發現 ...
嘩!咁平?係for 阿仔返黎(倒頭飛), right?
可惜呢d機會不是我的。
阿仔話咗2 同5月唔返,因為太短,5月尾佢要prepare for year end exams.
2月我同老公飛去parent meeting + 陪佢university visits.
而家諗緊5月可能我又要飛過去照顧佢。

3b 發表於 16-10-3 11:14
請問2月及5月淡季機票, CX直航只需要大約450鎊, 而12-15歲扣除APD73鎊後只需要377鎊是否算抵? 另外, 我發現 ...

梗系好抵啦!

是否上國泰英國網站訂?
十八歲以上大學生有否優惠?

醒目開學勳章

引用:2月淡季約420鎊可,APD最多可達73鎊經濟票

原帖由 brother4 於 16-10-03 發表
2月淡季約420鎊可,APD最多可達73鎊經濟票,好似是乘客乘搭後自己要求才行,航空公司很少主動退稅,另收行 ...
出票時打上CX, 可以即時扣埋APD

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+3b+於+16-10-03+發表請問2月

原帖由 Ruby1219 於 16-10-03 發表
嘩!咁平?係for 阿仔返黎(倒頭飛), right?
可惜呢d機會不是我的。
阿仔話咗2 同5月唔返,因為太短,5月 ...
阿仔尋日同我講想2月同5月都返, 因為有幾個同學可以一齊share的士, 我見機票價錢同host  family費用相差唔多, 如果算抵就會比佢返, 始終Y9功課不是太忙。

醒目開學勳章

引用:是否上國泰英國網站訂?十八歲以上大學生有

原帖由 jnwchan 於 16-10-03 發表
是否上國泰英國網站訂?
十八歲以上大學生有否優惠?
CX香港網站訂, 18歲無得扣APD, 如果是450鎊的話,其他家長都話抵。 要留意這是成人票, 不是學生票

醒目開學勳章

引用:Quote:3b+發表於+16-10-3+11:14+ 請問2月及

原帖由 DKmum 於 16-10-03 發表
梗系好抵啦!
原來唔打算比阿仔返, 但佢話去host family到住10日好悶, 加上爺爺嫲嫲和婆婆會好掛住佢喎!

回覆:3b 的帖子

明年考試復活節日子

3b 發表於 16-10-3 16:53
原來唔打算比阿仔返, 但佢話去host family到住10日好悶, 加上爺爺嫲嫲和婆婆會好掛住佢喎!

...
thats true ah. in fact i prefer to have him come back. should be even cheaper now especially the air tickets are so cheap

醒目開學勳章

引用:明年考試復活節日子 +

原帖由 brother4 於 16-10-03 發表
明年考試復活節日子
咁早考?不過,你都提醒左我要睇下阿仔是否6月尾考試

引用:Quote:原帖由+brother4+於+16-10-03+發表明

原帖由 3b 於 16-10-03 發表
咁早考?不過,你都提醒左我要睇下阿仔是否6月尾考試
Year 9 嘅考試應該唔洗咁緊張?我個仔第一年year 10 五月都係留英國響guardian 度住自己溫習。我係舊年佢要考GCSE 先飛去照顧佢,比佢好食好住d。但其實已過咗GCSE 大半,佢都吾洗成日溫書。

我買咗CX 機票,但要係LHR T3 去T5 轉機,請問容易嗎?是否要搭無人列車?

醒目開學勳章

引用:我買咗CX+機票,但要係LHR+T3+去T5+轉機,

原帖由 容小桃 於 16-10-06 發表
我買咗CX 機票,但要係LHR T3 去T5 轉機,請問容易嗎?是否要搭無人列車?
要搭underground - Piccadilly line (1個站)

容小桃 發表於 16-10-6 12:07

很容易,應該是搭free shuttle bus

Thx

醒目開學勳章

引用:Thx

原帖由 容小桃 於 16-10-06 發表
Thx
Sorry, 你可以睇下以下轉機方法

http://www.heathrow.com/airport-guide/getting-around-heathrow/travel-between-terminals#