用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文詞語應用?
go

中文詞語應用? [複製鏈接]

一課課文起碼十幾個,考試隨時8-10課課文,成200幾個詞語,點記?但仲要識應用⋯⋯

定真係記到幾多就幾多?記唔到就focus閱讀理解?咁樣上中學掂唔掂?

請教大家點幫小學生讀中文科?
   0    0    0    0

回覆樓主:

引用:一課課文起碼十幾個,考試隨時8-10課課文,

原帖由 ac917 於 16-10-03 發表
一課課文起碼十幾個,考試隨時8-10課課文,成200幾個詞語,點記?但仲要識應用⋯⋯

定真係記到幾 ...
因為平時有默書,已經温左,考試再溫習下,就ok. 反而課外嗰D先難,閱讀理解/供詞填充/找錯别字/作文呀,呢D根本冇得温,好靠平時小朋友自己的閱讀量及吸收左幾多。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我地中文科可以溫的就是詞語運用及拼音工作紙.其它八成靠平時聽書及多閱讀

我會叫仔提前溫 一次, 全部識寫. 讀默一次.考試前再重溫錯過的詞.

運用方面真係要靠多閱讀.睇到題,知道大概意思 ,就想下溫過的詞語是否可用.

我仔在詞語運用,自三年班開始, 基本上好少錯

ac917 發表於 16-10-3 09:17

定真係記到幾 ...
考試前,我會同阿仔默哂這二百幾個詞語,係幾多架,但平時 默書時默過,到考試前重溫都沒有太大問題,其實依啲已經叫有得溫 ,閱讀理解、作文嗰啲仲冇得溫……
‹ 上一主題|下一主題