用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學教科書分別
go

小學教科書分別 [複製鏈接]

其實小學教科書全部也是一樣.為什麼有學校可以深一點..有些學校會簡單一點..一些學校會谷一點..但其實也是同一種敎科書..為何可以測驗默書也會有分別呢..谷的學校其實都是對同一類書本讀..考多點試咁解...對嗎...
   0    0    0    0

回覆:小學教科書分別

題外話!選擇一間適合小朋友的學校較重要?

回覆樓主:

谷嘅學校主要手段:

1)教快 (1上用1下甚至2上書)

2) 教科書形同虛設,另有十分深嘅工作紙、筆記、單元教學

3) 教淺考深,用考核去迫家長谷學生

YolandaTam 發表於 16-10-2 11:19
谷嘅學校主要手段:

1)教快 (1上用1下甚至2上書)

正確。

教科書形同虛設,另有十分深嘅工作紙、筆記、單元教學

教淺考深,用考核去迫家長谷學生

呢兩點係最常用嘅「無形無敵」谷。

同一本書,谷的默全課,谷默生字,差好遠

回覆:Applecoong 的帖子

教科書都有深淺之分,
vocab. 量同質都可以差好遠。
另外,默書可以次次是默reader(wide range reader),不是默書本內容

HaYi 發表於 16-10-2 21:00
同一本書,谷的默全課,谷默生字,差好遠
同一本書,谷的要自己預備背默全課,老師臨場講背默邊幾段;吾谷的系讀默幾段

淨係課文填充供詞定不供詞,對學生的難度已經差天共地。

aminafy    發表於 16-10-4 12:11

siden 發表於 16-10-2 22:19
淨係課文填充供詞定不供詞,對學生的難度已經差天共地。
仲有數學題, 直問定轉幾個彎嚟問已經差好遠。仲有測考既量。考6頁同考10頁又唔一樣, 一個只需理解, 另一個兼具嫻熟。

明白了一些谷的學校和一些輕鬆學生的分別。但到小學階段的升中考試時其實全港考同一樣試卷。而試卷的內容照計也是教科書的內容。如果間學校是自行出工作書的來教話是否代表此書能夠令小朋友更加容易理解從而可以接受比較多的默書考試呢?即是學校能令小朋友更聰慧。或者說其實有些學校教的內容其實還深過考試內容令到小朋友比同班級的更聰明。對嗎?謝謝各位。

200904  你指中一分班試考同一試卷嗎?  發表於 16-10-4 09:32

little_yolky 發表於 16-10-3 12:57
仲有數學題, 直問定轉幾個彎嚟問已經差好遠。仲有測考既量。考6頁同考10頁又唔一樣, 一個只需理解, 另一個 ...

咪係囉。

本英文書係P2書冇錯ar, 但考試grammar出P3 上學期level, comprehension 出P4上學期level, composition 要求字數係P3 level。

咁,家長唔自己加料搞搞佢,點去考ar。

IloveJJ 發表於 16-10-3 13:44
咁唔怪之得人哋話我仔學校谷。我仔學校中英數都出校本workbook,工作紙。小一已是不供詞填充。數學測考唔止 ...

唔谷邊有over 5成上band1 中學?

No free lunch

siden 發表於 16-10-3 16:52
咪係囉。

本英文書係P2書冇錯ar, 但考試grammar出P3 上學期level, comprehension 出P4上學期level, compo ...
所以, 當年我去小一簡介會, 第一件事問老師:請問你哋有無教快呀?

如果有, 即閃!

siden 發表於 16-10-3 16:53
唔谷邊有over 5成上band1 中學?

No free lunch
呢句說話唔多可以apply係我地学校……我只可以話教深教快,不过考試少、無乜默書/無quiz同唔会教淺考深。

Applecoong 發表於 16-10-3 14:19
明白了一些谷的學校和一些輕鬆學生的分別。但到小學階段的升中考試時其實全港考同一樣試卷。而試卷的內容照 ...
如果「學校」能令「小朋友」更聰慧, 咁補習社就唔會開到成行成市了, 仲多過地產鋪。我都有諗過不如退休之後開補習社, 可能創另一事業顛峰。

200904  不用等退休,現在就開  發表於 16-10-4 09:33

little_yolky 發表於 16-10-3 17:46
如果「學校」能令「小朋友」更聰慧, 咁補習社就唔會開到成行成市了, 仲多過地產鋪。我都有諗過不如 ...

一齊夾份,我入股

‹ 上一主題|下一主題