用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 以考學術為主的直資私校
樓主: bbjanbb
go

以考學術為主的直資私校 [複製鏈接]

HaYi 發表於 16-10-3 10:29
其實間間都說自己重生命教育, 事實上又有哪間學校不注重呢. 如說注重, 是否攪些主題周活動日已算? 我們外人 ...

多謝你的忠告,我原意都不是target只重學術的學校,心儀cky, logos, 港同,救恩。只是擔心小朋友個性會拖累佢。不敢寄望大抽獎,希望以佢比較可取的學術去爭取offer。
衝動,情緒易波動,好勝唔輸得,愛爭愛搶愛第一,多言又愛出風頭。如果佢入左學術型的學校,佢應該遇強愈強,個性更驕傲,難合群。還有一年時間,希望有改善。

HaYi  agree, 因為有點感同身受而多言了  發表於 16-10-4 06:53

引用:Quote:HaYi+發表於+16-10-3+10:29+ 其實間

原帖由 bbjanbb 於 16-10-04 發表
多謝你的忠告,我原意都不是target只重學術的學校,心儀cky, logos, 港同,救恩。只是擔心小朋友個性會拖 ...
欣賞你很了解自己的小朋友,樓上都提供了很好的意見,可以考慮自己地區有無關愛做得好的學校,相信你一定找到適合小朋友的學校,祝福你!

bbjanbb 發表於 16-10-2 23:52
小朋友現讀K2,記性不俗且自少喜愛閱讀,英文方面,K1暑假自己睇ORT stage 9,可串少量英文生字。中文認讀 ...

報多幾間,收先諗。

報多幾間,收左先再考慮.

樓主小朋友的性格問題, 最好早點糾正,否則去任何學校與同學相處都易有問題.

我小朋友性格係愛自由/活潑/貪玩,我目標幼稚園係揀一間最傳統/重紀律的學校,結果, 佢知道適當時候做適當事, 考小一也順利.
到小學,知佢學術強, 揀一間學術強+紀律嚴/大班的學校,佢讀得好開心.

學術強的小朋友去一些程度淺的學校,好大機會上堂因無聊而東張西望/分心.(呢樣係我最關心, 操行差好大劑)
學術強的學校也不是你說小朋友強就一定會考得好, 勁人好多.

我建議樓主應該改善佢性格上的缺點, 發揮佢學術強的優點.

bbjanbb 發表於 16-10-4 01:12
多謝你的忠告,我原意都不是target只重學術的學校,心儀cky, logos, 港同,救恩。只是擔心小朋友個性會拖 ...

天助自助者,  別再怨天尤人

樓主,趁仍有時間,好好引導小朋友,將他的缺點轉化為優點,加油呀﹗
自強不息 厚德載物

meowloo 發表於 16-10-4 10:49
樓主,趁仍有時間,好好引導小朋友,將他的缺點轉化為優點,加油呀﹗

好多謝你的鼓勵

mimi222shi 發表於 16-10-4 10:09
報多幾間,收左先再考慮.

樓主小朋友的性格問題, 最好早點糾正,否則去任何學校與同學相處都易有問題.

感謝你的分享,阿仔而家都係讀傳統重品德的幼稚園。我會好好思考下如何改善佢個性的缺點,同時亦不埋沒佢學術強優點

Felix223 發表於 16-10-3 09:58
好奇請教一下,邊D學校是著重生命教育?
如果HIGHLIGHT 有 "生命教育"的, 應該係港同!

Felix223  Thank you.  發表於 16-10-6 12:18

retriever 發表於 16-10-6 12:16
如果HIGHLIGHT 有 "生命教育"的, 應該係港同!

以阿仔的個性,港同真係難過中六口彩
‹ 上一主題|下一主題