用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 長沙灣協和收365份表
樓主: rb2016
go

長沙灣協和收365份表 [複製鏈接]

回覆 conniewktang 的帖子

暫不要講是否满意。因只是將校内情況如實講出。我講的是其他家長小朋友的遭遇。

北區是更多此類問題。但希望不要把開平跟北區那些重災區比較, 咁比較對開平不公平。

starrymama 發表於 16-10-29 23:45

暫不要講是否满意。因只是將校内情況如實講出。我講的是其他家長小朋友的遭遇。 ...

我講的不是北區!講外邊的情況。

其實每間學校都有好有不好, 有好老師有差老師, 冇可能ㄧ面倒是好。每個家長要求都吾同, 吾係個個為升中派位。如果大家可以將知道的講出來, 可以比多D資訊其他人作考慮。
呢個 post 係講長協, 以我所知, 長協真是有好多家長是專業人事。學生本身的家庭環境對個學生的行為和思想真係好大影響。

starrymama 發表於 16-10-30 10:16

其實每間學校都有好有不好, 有好老師有差老師, 冇可能ㄧ面倒是好。每個家長要求 ...

如果學校的專業人士子女不算多,即家庭對學習等支援不太多,但學校都能營造一個咁好的環境同校風,而且老師能為學生打好基礎以致學生Pre S one考得好,學生全港排名又前,而且派位又佳,學校不斷上緊,校長同老師一定很著力,花了很多心機心血在學生身上。誰說專業人士的子女一定思想行為好?其實這與家庭教育的關係多一些,看父母是否著緊子女而管教。正如不是每一間有宗教背景的學校都有愛心一樣;要看學校的管理丶學校的文化、老師普遍的質素等。若果大部分老師都有心教同有愛心,又會管好學生,學生愛上學,又專注於學業上,這樣學生怎會成績不好?!所以學校才會上,越來越好!
旅小同我當年讀書時的情況截然不同,作為家長,我自己認同學校的教育理念,會好放心讓小朋友在這里讀書,當然世上不會有一間完美的學校!

starrymama 發表於 16-10-30 10:16

其實每間學校都有好有不好, 有好老師有差老師, 冇可能ㄧ面倒是好。每個家長要求 ...

講得啱,每一間學校都有好同唔好一面,如果一面倒唱好,反而大家應該要有戒心。意見其實都好主觀,冇話邊個啱邊個唔啱。多啲反映到學校真實情況,等家長有較多資料,再選擇適唔適合自己小朋友讀,呢樣先最重要。

回覆:starrymama 的帖子

聽聞旅小還谷過長協,我都想知詳情係點

mianyang_99  其實長協一D都唔谷  發表於 16-10-31 16:04

其實2間都是40網受歡迎的學校,很難比較邊間谷D,邊間好D或新移民多D。

rb2016 發表於 16-10-1 22:12
至於地區名校油麻地天主教小學(海泓道),今年收到444份表格,較去年增加1成,因學校只提供75個自行收生學 ...

自行時交portfolio 有用?

回覆 yudom 的帖子

旅小升中派位好, 有目共賭。
反而校內情況,家長, 學生背境, 教學方法, 老師人品。。。呢D係需要大家分享參考。
我並不是分享自己小朋友的遭遇, 而是身邊家長的遭遇。咁當然我都認同, 先會講出來。始終每個家長要求不同, 大家最好能有多些資料

以升中派位表現衡量,荔天、協和、旅小在40網可算是鼎足而立,但旅小無豪華舍,資源又不及大型辧學團體,卻有咁好表現,辦學應有一定質素,老師背後可能付出唔少。加上無宗教背景,更吸引唔少低分的家長報讀,小朋友質素會有參差。但旅小准家長入學校一齊集會,眼見校風、秩序唔差。今年競爭咁大,我都希望自己小朋友可以入到。

ying8 發表於 16-11-1 08:00
以升中派位表現衡量,荔天、協和、旅小在40網可算是鼎足而立,但旅小無豪華舍,資源又不及大型辧學團體, ...

旅小算資源多,雖然辦學團體細,其實根本同辦學團體大小沒有直接關係,這個商會算有錢了。即使大型辦學團體如聖公會,其實實際資源反而不多,只是家長不知道而已,如果你認識多幾位校長,就會知道情況。當然保良局丶東華三院丶仁濟辦學就真的有錢。

小貓三隻 發表於 16-11-1 20:50
我自己小朋友讀左一年幾了,遇著嘅老師質素都ok。
1.小一時,有d學生英文較差,佢地英文默書系填充,滿分 ...

新移民也有高質素,子女成績優異和有教養的,正如本地人也有怪獸家長一樣!

小貓三隻 發表於 16-11-1 20:50
我自己小朋友讀左一年幾了,遇著嘅老師質素都ok。
1.小一時,有d學生英文較差,佢地英文默書系填充,滿分 ...

利申:我也不是新移民,也對選擇學校有要求,我覺得旅小不會差過直資丶私立!

conniewktang 發表於 16-11-1 21:23
利申:我也不是新移民,也對選擇學校有要求,我覺得旅小不會差過直資丶私立!
...

小朋友相處,間間學校的學生都一定有少少相處上的問題,正常過正常,另外老師風格不同,不一定也不可能只遷就個別學生,只會遷就大多數人,如果happy kg上而讀旅小,小一開始時是要適應。如果家長少少事就對學校立刻覺得不滿意,我諗都幾難找一間100%理想的完美學校。如果覺得學校谷,是錯配,可以轉間適合自己子女的學校,不用太勞氣或咁多怨氣,而且每年排旅小插班的人不少,學校要求又不低,平均分要有90分以上加操行好。

conniewktang 發表於 16-11-2 05:50
小朋友相處,間間學校的學生都一定有少少相處上的問題,正常過正常,另外老師風格不同,不一定也不可能只 ...

跟據我教小學的朋友講,唔好以為中產的子女好乖,有啲直丶私學校學生更曳,因有些專業人士忙,可能沒空管教子女,工人又怎會幫你教?!還有,有啲校長講,好多吹毛求疵的家長,正是那些讀得書多的專業人士,少少事就投訴,使學校好煩,老師討厭!

vinvintwins 發表於 16-10-31 00:49
其實2間都是40網受歡迎的學校,很難比較邊間谷D,邊間好D或新移民多D。

同意。我阿女所識的朋友仔中,讀旅小的香港家庭小朋友較多,而讀協和的則也有新移民家庭。其實,個人感覺不能作準確推論。

如果選校要計算同學們家庭背境,40網的津校都不應考慮,目標應放在YW, CKY, SMC, 崇真等等。

利申:70後,香港出生,現居住於長沙灣,小朋友讀津校小一

tkinwong 發表於 16-11-2 08:37
同意。我阿女所識的朋友仔中,讀旅小的香港家庭小朋友較多,而讀協和的則也有新移民家庭。其實,個人感覺 ...

朋友教直資一條龍,同我講學生玩用門夾手指遊戲;破壞學校桌椅,跟住有錢家長賠返;欺負同玩插班新生(係玩謝)!中產同有錢子女一樣有乖有曳!
認識朋友做校長,子女故意不讀直資私立,也選讀好的村校,不是比不起學費,只覺得小朋友讀津小較能適應社會,因津校什麼人都有,是社會的縮影。
旅小現任校長2個孩子也曾讀旅小,做得校長,識咁多人,入邊間都得,大把選擇,就是因為知道自己間旅小好,成績丶德育和關愛都不錯,才會把自己摰愛的孩子放返係旅小,邊有父母不想自己子女好?!
直私學校與津校師資其實一樣,但直資校是合約多,一般流失率高,做了6-8年已算資深。反而津小穩定性好,有經驗的老師多,好似旅小,老師平均年齡是40。我教的band one英中,因funding而沒續約的主科老師,最後入了女拔(中學)教。所以我不會覺得津校少中產就不好,曳學生間間有,其實老師都係差不多,都是大學畢業,中產多的直私與津小沒分別,內行人是知道的。

conniewktang 發表於 16-11-2 09:01
朋友教直資一條龍,同我講學生玩用門夾手指遊戲;破壞學校桌椅,跟住有錢家長賠返;欺負同玩插班新生(係 ...

利申:我是校友,今年暑假前,我小朋友升小二插班入旅小,現每天跨區坐140元的士來回上學,覺得值得,也沒有考直丶私校,我們是慕名而來的。小一不入讀旅小因孩子那時才5歲8個月,跨區太辛苦。現在他小二,6歲10個月了,大了少少,跨區沒問題了,而且學校也容許他帶手機(放手機locker), 所以我好放心。

回覆樓主:

請問係咪有自行報左協和既家長?
我前幾日打去協和問,20分要抽,15分可以諗定大抽獎排位。
‹ 上一主題|下一主題