用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 考大學的迷思
go

考大學的迷思

孩子在IB school讀,但聽過有師兄師姐有考埋SAT, IGCSE 之類,然後考到好學校,我想問:
1)係咪只考 ib 唔足夠?
2)  如果考埋其他,係咪自修?
3)我會考慮孩子留港主流大學,美國或英國升學,咁要唔要考埋其他試?

royckl 發表於 16-10-1 08:08
孩子在IB school讀,但聽過有師兄師姐有考埋SAT, IGCSE 之類,然後考到好學校,我想問:
1)係咪只考 ib 唔 ...

你要去每間心儀大學看请要求,簡單來說SAT是考美國大學,大部分美國大學也要求SAT成績。去英國会考IELTS (英文水平試), 如孩子考IBDP Eng A, 大學未必要求IELTS, 但申請簽証亦要IELTS, 一般会考定。有聽過香港大學要求IETLS, 雖然學生也是考 Eng Language A, 所以孩子學校建議考定。至於GCSE,是否打算轉A level, 定讓孩子試下去考試?

poonseelai 發表於 16-10-1 09:33
你要去每間心儀大學看请要求,簡單來說SAT是考美國大學,大部分美國大學也要求SAT成績。去英國会考IELTS ( ...

有無話邊類大學會睇GCSE? IB 學生係咪唔適合考GCSE?

poonseelai 發表於 16-10-1 09:33
你要去每間心儀大學看请要求,簡單來說SAT是考美國大學,大部分美國大學也要求SAT成績。去英國会考IELTS ( ...

另外IELTS難唔難考?自修ok嗎?

royckl 發表於 16-10-1 22:33
另外IELTS難唔難考?自修ok嗎?

用IB報英國大學不用GCSE, 要用A level才要。IB學生一般英文水平考IELTD問題不大,書局或綱上有資料,British Council有course 上

回覆樓主:

在EK有很多IELTS討論,可search 一下

i think if you have a good igcse result, you have a better chance in UCAS process for offer from good universities.

royckl 發表於 16-10-1 08:08
1)係咪只考 ib 唔 ...

IGCSE is for year 11 but IB is from year 12 to 13