用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 多唔多人直資私校都全軍覆沒?
樓主: ToBee
go

多唔多人直資私校都全軍覆沒?   [複製鏈接]

回覆樓主:

其實真係配對,比你入到學校拍到拖,都未必可以結婚畢業,
我今年都玩緊呢個遊戲,今日已經in埋最後一間,我只報了7間,3間剛in完未出結果,1間已reject,1間first waiting,2間係first round出offer,我每間都用好多時間去了解,才決定是否適合我女,講真小學返8點,路程要一小時,仲要食埋早餐,我地大人都唔會搵呢份工返啦,佢地只係6,7歲,何苦呢

回覆 whycyh 的帖子

exactly一樣. 小一面試遊戲, 我仔完全唔岩玩..

dereklg 發表於 16-10-8 01:39
其實,報多幾間當然不壞,漁翁撒網呀。
但報得過多,例如十幾間,反而係代表某些家長並不真正懂得呢個配對 ...
相信如果你將“已經必有”改為“應該已有”或“可能已有”, 爭議性可能會少啲!否則就會俾人有啲“何不食肉糜”嘅“離地感”!

dereklg  對,可能用字不佳,引起誤會  發表於 16-10-10 07:57

回覆 dereklg 的帖子

如果一早拿住音小,或者有其他學校backup,再加上本身冇乜要求,我直頭只報一間再博大抽獎啦,洗鬼考5間咩!如果真係考5間合適,個個都會考d平靚正既先,咪仲易全軍覆沒,唔通博5間寶校咩!有時你覺得學校適合你,點知原來間間都超額認購,校長都唔predict到,做家長點知?

回覆 teambuilder 的帖子

去年我只報3間時,是0 offer的。策略分享,有人選擇射幾十枝箭,而我選擇專注發三枝箭。專注是重點。

後加補充 :
有網友故意捉字蚤,曲解成 "報3間,只得0 offer"

其實是他看不清我寫了一個"時"字,我在報3間的時候,確實是沒有其他 offer (就是 0 offer 了)。

我這樣寫其實是在回覆之前有其他網友指我有了其他offer,故才有條件不報太多直私。而我是在回應他,我並不是有了offer,才只報3間。

當然,咁樣正正是顯示有人根本沒有看前文後理,一埋來就想抽水,甚不道德。

HaYi  專注3間, 結果 0 offer? 是好策略, 要分享?  發表於 16-10-13 21:41

咁呢個係你自己情況之嘛。我都識人只報4間,結果有一間九龍塘私小offer ,但該學校成績好一般而學費貴,考到又如何。

teambuilder 發表於 16-10-10 11:13

咁呢個係你自己情況之嘛。我都識人只報4間,結果有一間九龍塘私小offer ,但該學校成 ...

咁當然係講自己情況啦,呢d就係分享,你唔識既咩?考到又嫌貴,也是一種錯誤配對吧。

嗱,又浪射了,叫左d人要清楚了解孩子,學校架啦,原來該直私校要交貴學費都唔知,唔激死都笑死

引用:Quote:dereklg+發表於+16-10-8+01:39+其實

dereklg 發表於 16-10-10 11:35
咁當然係講自己情況啦,呢d就係分享,你唔識既咩?考到又嫌貴,也是一種錯誤配對吧。

嗱,又浪射了,叫左d ...

考左收左,吾讀也冇防,有些人可能只是想了解自己小孩的能力罷了

冇人唔比你分享,不過你講既真係完全冇理據,同我話買六合彩一注都會中一樣。而你所講要了解學校是否適合亦同我例子冇關,因為我個例子係考到,而唔係考唔到。而學費貴既學校亦會減少人報讀,入讀機會自然增加,所以單單睇有冇offer或考幾多間是冇意義,最緊要睇下有咩 offer,有咩揀。同時有音小,TSL ,SFA 既人大把,仲有男拔同英華未講,唔通佢地又只考5間?

引用:+本帖最後由+dereklg+於+16-10-10+11:37+編

原帖由 dereklg 於 16-10-10 發表
雖然咁多人唔認同你嘅講法,但我某程度上又覺得focus d都好,不過都depends個別情況,例如我明知個女會越in越驚同越差,咁我只會報間有把握有offer 的+ 少量神級,3-5 間最理想。不過,我講緊我有backup的情況下先會咁報。。。或者唔介意大抽獎都會咁做。

引用:Quote:原帖由+dereklg+於+16-10-10+發表本

dereklg 發表於 16-10-10 08:02
回覆 teambuilder 的帖子

去年我只報3間時,是0 offer的。策略分享,有人選擇射幾十枝箭,而我選擇專注發 ...

你係報三間中兩間 定係0 offer? 前面寫中兩間 後面有寫0 offer

dereklg  3間中2間是結果  發表於 16-10-13 13:43
dereklg  報的時候係冇其他渣拿,也只報3間就算  發表於 16-10-13 13:43

dereklg 發表於 16-10-10 11:35

嗱,又浪射了,叫左d ...

考3,5 間係好危既事。自行食硬果d另計。

明天更好! 發表於 16-10-10 15:03
老實講,如果報十幾廿十間,通常就算冇正取取錄,但到復活節前都有一個半個位wait到,年年放暑假叫救命零of ...

你講既已經係理想情況。

有相當實力既,報3,5 都要wait到7月。因唔少學校等到7月先call wait.

retriever 發表於 16-10-11 08:30
考3,5 間係好危既事。自行食硬果d另計。
既能進,也必須能退,沒有什麼是不能面對的。

當你以為直私係好,其實官津更佳,大抽獎就大抽獎囉。

所以,直私全軍覆沒,其實不存在什麼"好危",也沒有什麼惡果。只是單純的"收左"或"唔收"。

講到尾,升小學炸呢家,長跑必須留力,節奏重要過全力一擊一萬倍。長大後,不計出國升讀名牌大學,在港讀大學比你威晒咪港大/中大/科大囉,呢家呢 d 係好易入既炸喎,同幾十年前很不同了。

反過來說,如孩子是真的有才能的,你襟都襟佢唔住,佢自己識發威。只需略作引導便可。

在以上既前題/假設底下,我認為"勿忘初衷"才重要,孩子整體平衡快樂才是真正目的,而小孩出世的目的不是為了"升小/升中/升大玩殘自己"的,合情合理地爭取便可。之後有人問咩叫"合情合理"呢 ? 很主觀呢 ?

當你 會手震/失眠/冇記性/哭/發皮氣/唔識笑/朋友成日話你黑口黑面時,你的爭取便是過度,不是合情合理了。

chiwiz  agree!!  發表於 16-10-20 09:02
Koala0000  說得極好!  發表於 16-10-18 10:17

dereklg 發表於 16-10-11 11:11

如果抽到你果間當然可以放長線,按步就班跑
但部份家長真係唔想自己個小朋友明明想參加600+600/1200米,但係俾個制度發配要先去參加600米鐵人越野障礙賽…

LGC 發表於 16-10-11 11:29
如果抽到你果間當然可以放長線,按步就班跑
但部份家長真係唔想自己個小朋友明明想參加600+600/1200米,但 ...
hey, 唔好賴制度,每件事都是自己選擇的。

dereklg 發表於 16-10-11 11:11

同意 "勿忘初衷" 亦認為教育不只是分數, 昇中率什U 率...

但同時相信朋輩影響, 環境影響...大部份人非天才, 小孩小學後確係學校影響至大.. .

想有得揀就揀直私, 想兩面揀就揸私校抽獎, 就係咁簡單...

點樣確執行以上計劃, 我認為考多D 把握大D.

dereklg  正如我不認為有十幾個女友,會對獲得"好姻緣"是有利的  發表於 16-10-13 13:51
dereklg  數字上係考多 d 機會大 d ,只不過我有另一睇法而已  發表於 16-10-13 13:46
‹ 上一主題|下一主題