用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 多唔多人直資私校都全軍覆沒?
樓主: ToBee
go

多唔多人直資私校都全軍覆沒?   [複製鏈接]

IICHENG 發表於 16-11-3 14:30
邊3間未int呀

聖三一,崇真,宣道

You are not alone,,,仲有我啦!
In左5間,3間rejected, 仲有2間等緊,不過應該凍过水架喇

報6間,1間話收唔到form冇得考,1間有second in但最後冇offer,3間rejected,1間撞時間冇去叫我6月去試

我小朋友報咗8間, 全部收unsuccessful, 冇入過second in , 宜家仲淨2間未公佈(但都預計到9成reject), 小朋友讀不出名的地區無學劵幼稚園,大B,  加上性格內向,普通資質,都預咗哩個結果. 唯有安慰自己總會有一間學校適合佢,同埋只希望佢開心快樂成長就夠.

報了9間, 2間等緊in, 2間等緊出result, 其他 all reject.  

不過有D不好的經歷.  仔仔去IN完某間不是太出名的學校(個人覺得, 可能只是區內名校)之後,  其他學校再去IN, 都會扭, 同有時會喊.  問佢原因, 佢話好驚答錯同俾老師鬧.  話個次老師有鬧佢......  仔仔是較慢熱, 內向的小朋友.  老師咁真係好打擊佢自信心, 同埋, 依間仲要係較早IN的學校......

補充一下: 小朋友同我講係鬧, 我折中少少, 可能佢表達得唔好.  但應該老師的態度是不太友善, 可能多人IN, 冇咩耐性掛.

Rabbit_pigpig  唔識唔使鬧吓嘛?  發表於 16-11-4 12:36
Rabbit_pigpig  邊間咁衰?  發表於 16-11-4 12:33

回覆 chiwiz 的帖子

可以問多少少嗎?你做教育點解都會俾囝囝做細B既?我之前見有個校長都話囝做大B好, 尤其考直私, 想了解下, 謝謝。

回覆樓主:

已經第8間無offer 一月大仔 觀察型但不內向 多野講 自問算聽話有禮貌 就算鍾意玩嘅野都會俾人玩先 愛閱讀 英文學術程度都可以讀到小二三啲書 中數亦都符合K3程度 真心唔太明白 現今香港教育制度要揀咩小朋友 唯一我真係無特意去考任何証書 我認為一個小朋友適唔適合學校 係無需任何証書去証明 可能只係我一廂情願嘅想法

Vlone778 發表於 16-11-4 15:03
已經第8間無offer 一月大仔 觀察型但不內向 多野講 自問算聽話有禮貌 就算鍾意玩嘅野都會俾人玩先 愛閱讀  ...
其實你小朋友已經好叻好乖! 相信佢一定會遇到欣賞佢的老師

12月細仔,未有offer。都係觀察型,謹慎,安靜,但會主動舉手答問題,表達能力一般,記憶力可能唔錯,中英數普通水平,無亮眼的cert。所謂的happy school或者競爭相對無咁激烈的學校,已全部被reject,幾間都過唔到第一輪。但有3間比較一線學校的2nd in,真心唔明學校的選人標準。

o3ngai    發表於 16-11-8 10:38

mecskw 發表於 16-11-3 23:39
報6間,1間話收唔到form冇得考,1間有second in但最後冇offer,3間rejected,1間撞時間冇去叫我6月去試:not ...
1間撞時間  邊間咁好

引用:12月細仔,未有offer。都係觀察型,謹慎,

原帖由 grapefruit1212 於 16-11-04 發表
12月細仔,未有offer。都係觀察型,謹慎,安靜,但會主動舉手答問題,表達能力一般,記憶力可能唔錯,中英 ...
我記得你好似有spccps 2nd in?你仔仔好叻

Vlone778 發表於 16-11-4 15:03
已經第8間無offer 一月大仔 觀察型但不內向 多野講 自問算聽話有禮貌 就算鍾意玩嘅野都會俾人玩先 愛閱讀  ...

我情況都差唔多,in左6間,全軍覆沒。我個仔係樂天多言型,讀九龍塘happy school但語境ok,從無要佢去考咩cert ,興趣班都係佢自己揀。我明白我仔學術唔強,但一個又一個reject,我會諗係咪我俾一個愉快童年佢好似唔岩,好似害左佢咁

只IN一間入左SEC IN暫時未知道結果 /_\ 等21/11來臨!!!

JoyceNgYY 發表於 16-11-4 17:42
我記得你好似有spccps 2nd in?你仔仔好叻

所以唔知學校揀人標準,亦唔知之前果d衰咩(emoji)

shuen928 發表於 16-11-4 19:56
我情況都差唔多,in左6間,全軍覆沒。我個仔係樂天多言型,讀九龍塘happy school但語境ok,從無要佢去考咩 ...

有時面試就係咁現實 再重新1次 我都唔會特登去考cert 起碼還佢1個快樂童年 大家關係良好 唯一安慰自己 千里馬未遇到伯樂人 可能會比較開心

grapefruit1212 發表於 16-11-4 20:04
所以唔知學校揀人標準,亦唔知之前果d衰咩(emoji)
其實每間學校面試時著重都各有不同見A學校可能覺得個小朋友唔係咁夾但B學校可能會好鍾意呢類小朋友

有4間2nd-interview, 未有offer

Vlone778 發表於 16-11-4 20:06
有時面試就係咁現實 再重新1次 我都唔會特登去考cert 起碼還佢1個快樂童年 大家關係良好 唯一安慰自己 千 ...

係,我都明白快樂童年好重要,佢未出世我同老公都已經決定育兒方向係咁。
但如妳所言,面試就係咁殘酷,個標準未必可以看到每位小朋友的優點。我其實覺得一個5歲多d嘅小朋友要去咁多陌生地方面試已經好叻,希望終會揾到佢嘅伯樂⋯⋯
我其實只係上黎呻下,我都唔想自己嘅情緒低落影響到小朋友

回覆 Vlone778 的帖子

介意講是否名幼生?

回覆 grapefruit1212 的帖子

比著我會做超大B, 尤其是仔~~
‹ 上一主題|下一主題