用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 多唔多人直資私校都全軍覆沒?
樓主: ToBee
go

多唔多人直資私校都全軍覆沒?   [複製鏈接]

teambuilder 發表於 16-10-8 21:43
回覆 dereklg 的帖子

如果一早拿住音小,或者有其他學校backup,再加上本身冇乜要求,我直頭只報一間再博 ...

請問邊5間係寶校?

回覆:多唔多人直資私校都全軍覆沒?

出年年頭仲有九小、宣小可以考。仲有得叩。唔好咁灰住,而家要先集中improve 個product 先!

出錯帖 , sorry

明天更好! 發表於 16-10-10 14:21
佢上左岸,講咩都得。
攪清楚一 d 概念先 !

我衰極都總算係一個順利既  case,冇理由話過左骨既人唔比講野掛 ?更不應把過左骨之人標籤為"講咩都得。"

唔同你地淨係想搵同病相憐既人亙呻 ?

咁既話,求奇呻下就好了,呻得多負能量累積,百害無一利

回覆:retriever 的帖子

入份表 面過試 又未去到做拖友既階段既
我本人認為比較似安排下去相睇姐

係咁高出生率既年頭
大抽獎有如盲婚一樣高風險

有得簡 我簡多幾次去相睇 睇下撞唔撞到心水都正常

大家都為細路 唔好勞氣

有d失望,已有兩間reject

唉,我個女到而家有三間reject (音小、王錦輝同圓玄)。本來以為屯門直資冇咁多人報會大機會啲,點知2nd in完都係reject, 連waiting都冇,我真係好擔心

IICHENG 發表於 16-10-10 14:44
考左收左,吾讀也冇防,有些人可能只是想了解自己小孩的能力罷了
...

唉,阻住地球轉,唔想讀就唔好考啦,多 offer 有獎咩

我到時應該只報幾千蚊學費嘅直資,仲要留錢發展其他興趣,或外補… 驚私校學費加得快

回覆 ritalwt 的帖子

我仔都係圓玄reject

maxifoxy 發表於 16-10-18 06:54
唉,阻住地球轉,唔想讀就唔好考啦,多 offer 有獎咩

我到時應該只報幾千蚊學費嘅直資,仲要留錢 ...

未考又點知會有offer呢?有offer才可有選擇的如地?點解會阻住地球轉呢?什麼思維邏輯?

IICHENG 發表於 16-10-18 07:16
未考又點知會有offer呢?有offer才可有選擇的如地?點解會阻住地球轉呢?什麼思維邏輯?
...

我意思可能到最後都係得個間有offer, 到底時吾想讀都可能要讀。

正如個個都想讀男拔,如沒有後著的,又點會只報一間呢?多報吾等如阻住地救轉,可能只是缺乏安全感,又或者是大包圍的策略而已,未考過又點知孩子是否可以呢?

IICHENG 發表於 16-10-18 07:16
...

又係你話有人為了解小孩能力去考嘅。收咗都唔會讀嘅就真係唔好玩啦,學校都真係想搵d 收咗會讀嘅人,唔係被人嚟試吓。同埋有d 真係想入嘅又要等call waiting, 何必呢。

你先咩思維

回覆 lydia_keng 的帖子

本沒有,之後有2nd in? 係咪寫信就有得in 同offer? 之後揀左邊間? 學術有沒外補? 面試班有沒上?

happybbpig 發表於 16-10-20 00:45
回覆 lydia_keng 的帖子

本沒有,之後有2nd in? 係咪寫信就有得in 同offer? 之後揀左邊間? 學術有沒外補?  ...

開頭間間學校都reject, 陳守仁係第一間有 2nd interview 的。最終揀了蔡繼有,現在開心讀小一了。
阿女中英文有外補,也有上面試班。

回覆樓主:

泡咁耐ek,  眼見喊到最後既極少。。。

不如問下,舊年全軍覆沒既請舉手?❓

無意中見到朋友個朋友嘅 Facebook.. 果仔已經有幾間 offer, 好多間 2nd in (e.g. TSL, St Paul Co-ed, 港同)

果仔已經train到考 flyers, 中文已識睇和寫句子..maths learning 乘數, 功課 Exercise 自己自動自覺做, 書不離手, 阿媽 full time mum..... (Facebook post 晒出嚟)

見到原來真係有咁嘅家長一心為了 dream P1, 可以付出3年咁 train 咁谷, 都真係俾個"服"字...

相信唔少人係咁, 都會認機會係留俾有準備嘅人, 雖然本人都有準備, 但相比之下只是小巫見大巫...

jpangel 發表於 16-10-18 07:10
回覆 ritalwt 的帖子

我仔都係圓玄reject

六月再試

我個仔仔係細仔, 只報了四間, 期實點解只係4間, 因為幼稚園校長既意見, 目的是提醒家長別苦了自己, 又苦了孩子. 這確實只是一個像六合彩的遊戲, 唔好講到D老師可以甘勁, 用一兩個遊戲同幾條問題就可睇穿一個人的才能及潛能, 何況佢地只有4,5歲. 我做了教育工作十多年, 說真的, 每年開學也要用上兩三星期時間才能睇清哂D細路既底子呢! 可能我唔夠佢地pro囉.....
雖然結果未出哂, 但我估都無啦, 但安然接受.
其實官津真不錯呀! 我自己都係官津培養出來的. 都一樣大學畢業結婚生仔有份穩定職業.
我想俾小孩子慢慢發展, 別谷得太盡, 否則連自己都會痴線呢! 我又唔係要佢做偉人, 佢將來養得起自己, 有個家有份穩定職業做個好人快樂生活就好好啦! 甘唔係一定入到直私先可擁有呢D呀??!!!

加油呀各位未有offer既家長, 你既孩子同有offer既孩子絕對無分別, 你俾佢知道你相信佢得, 佢就會得俾你睇嫁! 相信佢地呀! 相信你自己呀! 快樂樂觀地迎接官津校的生活!

小花_32  好應同你所講既說話!  發表於 16-10-21 23:26

回覆 Danrice 的帖子

你係FB 見到果個, 又好似我係FB 見到朋友個朋友, 唔知係咪同一人,  SMC/ 真道已經有OFFER, SPCC, HKUGA, TSL 有2 nd in, 真心欣賞那位媽媽付出的努力, 現在見成果, 佢係in 咁多間都百發百中. 小朋友已做2, 3年級既練習.

Danrice  maybe the same kid :O.. all exercise, all interview + result posted  發表於 16-10-20 10:19

dereklg 發表於 16-10-13 14:12
攪清楚一 d 概念先 !

我衰極都總算係一個順利既  case,冇理由話過左骨既人唔比講野掛 ?更不應把過左骨之 ...

我認同你選校的理念,坦白說,好多人同時考十幾間私小,唔講學費,但是教學理念是完全不同。有d都會好谷,另外一d會輕鬆d。自己點會唔清楚個小朋友是咩料子或究竟你想同佢揀邊類小學?
子彈真的不是這樣"曬"?其實好多家長連考嗰間小學是什麼理念教學教冇了解?!不論私小、津校只是一心人人報咪報,唔報就蝕底,一d主見都冇。到收你時又一定唔讀,仲咩要考,咪又"曬"大家時間。小一不是終點站,大家輕鬆D

dereklg  謝謝你! 你孩子有福了 !  發表於 16-10-20 13:07
‹ 上一主題|下一主題