用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 多唔多人直資私校都全軍覆沒?
樓主: ToBee
go

多唔多人直資私校都全軍覆沒?   [複製鏈接]

唔好用小一考試嚟judge佢地 -----> 我成日都咁同自己講~

hppa    發表於 16-10-13 12:17

老公都已安慰我...但心情真的不好受~

Chirley  relax   發表於 16-10-6 12:16

當年細B 0 offer. Repeat k3 做大1offer.  Offer 1 個就夠,因為大抽獎時就可以aggressive d,仲慳返好多定額罰款。

回覆:多唔多人直資私校都全軍覆沒?

大B,當年N/K已全軍覆沒,只有屋企樓下果間村校,K2先再轉,當年N/K時已好唔開心,自己嘅小朋友衰性格,平時谷得,中英數小一果啲已識,仲叫你俾小二習作佢做,但係怕醜,內斂,平時上堂老師都話太靜,問一句都係一個字起兩個字止,想佢表達多啲好啲都好難,今日收到WKF reject, 個心當然唔開心,考小一就係咁玩,可能之前衰開,所以收到reject我地兩公婆已冇咁難接受,仲好阿Q識互相安慰話同學校無緣份,結果冇同小朋友講,佢自己都當去唔同學校interviews 係去玩

hppa  try SFA APS KTS  發表於 16-10-13 12:18

回覆 whycyh 的帖子

same same here......學術ok, 已達小一至小二程度, 但不是native english speaker, 可英文對答到。
文靜, 有禮, 好乖 ...... 但就是太靜, 吾active, 不活潑......可能就係咁, 面試分會低dd~

醒目開學勳章 王國長老

cherry81 發表於 16-10-5 17:34
回覆 Charlotte_mom 的帖子

咁後尾點? 派得好嗎?

中乙二,爆冷叩到乙一

引用:請教,+考直資私小,+大/細B仲會好似考PN/K1

原帖由 vpo0615 於 16-10-05 發表
請教, 考直資私小, 大/細B仲會好似考PN/K1咁, 有咁大能力上嘅差別嗎?
大B應仲係有優勢,私直唔少都傾向大B優先~~~

別灰心,上年朋友個仔又係好靜,直私全炒,玩到六月小朋友突然開hill ,叩到九龍塘不錯津校。

ToBee 發表於 16-9-30 18:15
多數考不到的會是細B嗎?

阿囡舊年考,佢係細B,好好彩都有數間唔錯直私offer。大細B 考小一影響唔大啦

whycyh 發表於 16-10-5 17:49
大B,當年N/K已全軍覆沒,只有屋企樓下果間村校,K2先再轉,當年N/K時已好唔開心,自己嘅小朋友衰性格,平 ...

same here, 識答都要表達得好先有用,我仔都係咁,問一句答一句,從來唔答多唔解釋,性格問題

引用:請教,+考直資私小,+大/細B仲會好似考PN/K1

原帖由 vpo0615 於 16-10-05 發表
請教, 考直資私小, 大/細B仲會好似考PN/K1咁, 有咁大能力上嘅差別嗎?
沒有大分別。

same here
雖然呢個遊戲未玩完,但都預左全軍覆沒,11月細b,連自己半龍小學都唔收,有d又已經reject左,嚟緊幾場都係嗰d好多人爭嘅小學,所以應該都可以打定輸數
佢唔係太靜,係太活躍,俾人覺得唔專注,所以自己半龍小學都唔收,學術又只係一般般,搞到我成日以淚洗面,同老公心情跌落谷底
我都知唔應該咁,但真係控制唔到

hppa  cheer up. it is not a must to get DSS and private school offers.  發表於 16-10-13 12:20
Jayann  眼淚唔係咁用ge~ 宜家先小一,路仲好長,小朋友精靈活潑比天然呆好好多!未到最後妳唔會知個天打算arrange   發表於 16-10-6 00:01

原來有咁多小朋友同我女一樣,一句起2句止⋯面試真係好蝕底,明明識,就表現麻麻,我心情直頭係谷底啦,又吾出得聲,驚影響佢

我們真道 2in 止步,WKF 無2in
其實WKF 唔係我們杯茶,但被 reject 心裡難免會有忐忑。

想問一問暫時未有offer但學術很好的小朋友,有沒有上小一面試班?(朋友中仍分為兩批,有d大力支持,有d話一定唔讀)

回覆樓主:

我女上年這個時候都是全軍覆沒,我心情都是跌到谷底!但後來卻柳暗花明又一村,開始有幾間second in 和 不錯的offer, 最後入到最心儀的學校,大家加油!

hppa    發表於 16-10-13 12:20

我見阿女學術Ok,所以無上面試班,但現在覺得可能面試技巧吾好,都諗係咪真係要上面試班好D。

Danrice 發表於 16-10-5 17:03
好奇一問, 如果 reject 咗, 你地會唔會同小朋友講返? 定等佢問起先算 ?

睇佢態度啦。

再講多次,面試完問細路好唔好玩,呢樣安排唔一定好,因為佢真係當玩。

要佢改進,佢要識檢討改善。

家長又唔係跟埋入去,做得好定唔好靠佢自己,當然佢要知入去為物。

引用:same+here+ 雖然呢個遊戲未玩完,但都預左

原帖由 小狗芝士 於 16-10-05 發表
same here
雖然呢個遊戲未玩完,但都預左全軍覆沒,11月細b,連自己半龍小學都唔收,有d又已經re ...
好明白你心情,現在才十月開始,還有很多機會,努力面前,不要灰心呀!
我剛經歷考小一,囝囝是12月出世,性格內向,答問題只答幾粒字。今年阿囝直到9月7號才神蹟地有受歡迎津校收,所以未到最後未知結果。繼續努力吧,同時不要少看你小朋友,只是未遇到合適的學校。加油呀!

mc_pigpig 發表於 16-10-6 00:46
我們真道 2in 止步,WKF 無2in
其實WKF 唔係我們杯茶,但被 reject 心裡難免會有忐忑。
...

Reject真的不好受,中晒(emoji)
‹ 上一主題|下一主題