用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有前輩可以分享,如果打好底上高小? ...
樓主: jadenhayden
go

有沒有前輩可以分享,如果打好底上高小?   [複製鏈接]

Ahbee02 發表於 16-10-3 14:20
Roald Dahl 的故事有D都比較深,照比阿女聽嗎?
唔係呀,初小都係聽簡單個d咋

Ahbee02  明白啦!  發表於 16-10-4 11:58
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 16-10-3 14:24
好慳時間,最衰我仔係一聽故事會入定,瞓覺聽,又越聽越精神,我都好想佢聽多啲英文故事。
...

我仔係一聽就會攞埋本書去睇,然後就……成個迷晒落去。
我地朝早就聽收音機,做功課就聽純音樂,所以冇咩時間聽故事CD. 但噚日比我發現可以星期六早餐時聽,因為星期六朝早冇嘢聽

Ahbee02 發表於 16-10-3 14:01
我本人很愛歷史,無奈個女就遺傳唔到,對歷史不甚感興趣。有什麽辦法可以引發佢興趣呢? ...
試試將歷史當故事講. 或由漫畫開始. 再唔係烋古裝劇也可.

回覆樓主:

小二,對英文書冇興趣,咁我唯有硬要佢每天聽一個小故事,晚上讀比我聽,再加上間中陪讀,但今晚陪讀一篇小故事時,見佢眼神遊離,木冇表情,我真的很洩氣.
我一心想佢走條舒服的路去學習(閱讀) 希望可免除做練習,背文法的苦悶,但最後仍是不快樂地學習.我好灰心

200904  點解同我一樣嘎?  發表於 16-10-6 09:43

MASAYA 發表於 16-10-3 14:31
唔係呀,初小都係聽簡單個d咋
Roald  Dahl 啲故事算深,我仔高小先睇,有部份仲係初中讀物,除非小朋友母語為英語,否則初小自己點睇得掂,相信有都唔會好多

洋蔥頭媽咪 發表於 16-10-3 23:30
Roald  Dahl 啲故事算深,我仔高小先睇,有部份仲係初中讀物,除非小朋友母語為英語,否則初小自己點睇得掂 ...
the enormous crocodile同the magic finger好淺,係畀初小睇
charlie and the chocolate factory呢d我個梗係未睇到啦...

洋蔥頭媽咪  Chocolate factory 我仔小六先睇  發表於 16-10-3 23:40
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:Ahbee02+發表於+16-10-3+13:58+請教

原帖由 MASAYA 於 16-10-03 發表
都係ORT, MTH, i can read, roald dahl, horrid henry, my weird school,每朝起身梳洗準備出門口時聽,好 ...
請問在那裏有得買埋audio來聽?

回覆 IloveJJ 的帖子

我哋俾啲耐性,相信佢哋一定得!

jadenhayden 發表於 16-10-3 08:50
想問你,初小時每日同佢伴讀幾耐?半小時?點樣先可以讓佢更愛閱讀?另外,佢現在仲需要伴讀,點先可以讓 ...

其實我哋由幼稚園已經開始伴讀,到約K3到佢自己可以睇書。

小朋友個個唔同,你要幫佢發掘佢嘅興趣,如我仔仔鐘意科學,我要幫佢搵有趣嘅書,慢慢會更愛看書。

至於自己閱讀,細個果陣佢好鐘意同我一齊睇書,係指我坐佢隔離就得。其實佢哋想"痴"住媽咪,呀仔睇睇下會好開心咁同我分享內容。 咁呢個時候我哋要交足戲,問:真係咁好睇,講多啲俾媽咪聽!咁其實佢哋會消化咗內容先可以講到俾你聽,變相幫佢加深記憶。

依家大啲,會自己一個人睇書,但覺得好睇嘅地方都會走過嚟同我分享。

mimi222shi  Very good!  發表於 16-10-4 09:53

非常monsterparentss同意培養閱讀的方法, 其實閱讀無分年齡, 最重要係有興趣.
Sherlock Holmes 迷完英文,中文也迷...
有時又會睇返較淺既書.

MASAYA 發表於 16-10-3 14:06
都係ORT, MTH, i can read, roald dahl, horrid henry, my weird school,每朝起身梳洗準備出門口時聽,好 ...
我個囡也是早上聽英文CD,Magic tree house和Magic school bus的CD成套買。Horrid Henry 及其他是借的。
請問你Roald Dalh的CD是買的嗎?在那裡買?
剛介紹了作者,囡囡看了一本,她開始喜歡。

Ahbee02 發表於 16-10-3 14:01
我本人很愛歷史,無奈個女就遺傳唔到,對歷史不甚感興趣。有什麽辦法可以引發佢興趣呢? ...
我囡看歷史的,但她最吾鍾意睇漫畫。當還未入小學時係看三國演義的一套電視劇開始,我選了某些精彩部份給她看。
小學後中文有一定閱讀能力便開始睇兒童版三國演義,同時期看老夫子成語。
現在選了一些歷史性的成語書伴讀,例毛遂自薦,完璧歸趙等,伴讀完她會再自己細看。
學校有中史堂,亦增加她的興趣。

YolandaTam    發表於 16-10-4 13:43

Rachelmummy2008 發表於 16-10-4 10:45
我個囡也是早上聽英文CD,Magic tree house和Magic school bus的CD成套買。Horrid Henry 及其他是借的。
請 ...
https://www.thebookpeople.co.uk/webapp/wcs/stores/servlet/qs_product_tbp?productId=464637&storeId=10001&catalogId=10051&langId=100&searchTerm=roald+dahl
the book people有得買

Rachelmummy2008    發表於 16-10-4 11:11

回覆 Ahbee02 的帖子

我囡因為喜歡戰爭,國與國之間如何得到勝利,人物之間鬥智鬥謀而看這些故事。所以你首先了解下你囡喜歡什麼類型的故事先再引入適當的人物及內容。
例如,如比較女性化,有一套講四大美人也不錯,我在明愛借,我囡就無興趣,反而自己睇晒。

suzuki12 發表於 16-10-4 00:51
請問在那裏有得買埋audio來聽?
http://www.bookdepository.com/category/2455/vid/3389/Childrens-Audio-Books
book depository有個category係童書audio

YolandaTam 發表於 16-10-3 14:44
試試將歷史當故事講. 或由漫畫開始. 再唔係烋古裝劇也可.
宜家已試緊。好考我的耐性同毅力,有時多野做,我會吾記得。

回覆 MIC-MIC 的帖子

我沒有同小朋友陪讀習慣,但時常帶佢去圖書館或書局睇書,咩書都可以。有時佢會睇漫畫,如老夫子,少字的英文書,中文又有,等佢自己決定,習慣咗先。
再試吓同小朋友解釋睇書的好處,如默書會易D,無咁辛苦。又可以識多D字⋯等。

MIC-MIC 發表於 16-10-3 21:37
小二,對英文書冇興趣,咁我唯有硬要佢每天聽一個小故事,晚上讀比我聽,再加上間中陪讀,但今晚陪讀一篇小故事 ...
試下找些孩子感興趣的英文書。我女中強英弱,我現在都繼續伴讀英文圖書。早排同佢伴讀一個英文故事,她笑到碌地。雖然佢英文程度比起EK呢度好多細路弱得多,但至少佢吾會抗拒書,現在都會主動看一些比較junior的英文書。

mcl203 發表於 16-10-1 15:09
Oxford Tree 我地當年係佢P2 都買過...Stage 11 一共12本
一收到...俾佢一晚睇晒...好肉痛下以後唔再買
好 ...

所以我倆會收埋 d 新書, 1 本1本咁放

Rachelmummy2008 發表於 16-10-4 11:10
回覆 Ahbee02 的帖子

我囡因為喜歡戰爭,國與國之間如何得到勝利,人物之間鬥智鬥謀而看這些故事。所以你 ...
我成日會借D宜,嚮傾計時不動聲色甘講D歷史故事比阿女聽。無奈好似仲係挑吾起佢的癮。
‹ 上一主題|下一主題