用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DSE入U率: 優才>音小>真道?
go

DSE入U率: 優才>音小>真道?   [複製鏈接]

真心想討論。

原來音小入U率唔差架喎!而真道其實叻果批係讀IB, 見校網寫只寫DSE最高分果位。

japoton    發表於 16-10-14 16:28
japoton    發表於 16-10-14 16:28
   38    0    0    0

BCoLick 發表於 16-9-29 16:13
真心想討論。

原來音小入U率唔差架喎!而真道其實叻果批係讀IB, 見校網寫只寫DSE最高分果位。
音小沒有對外公佈過入U表現, DSE成績亦只有會員近兩年係校內網站既資料轉貼.

如果以DSE成績計, 你個排名係啱

hppa    發表於 16-9-29 17:07
lovebb2  Surprise  發表於 16-9-29 17:04
siden  呢個post, 小心又引來某校粉絲圍摷  發表於 16-9-29 16:44
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:BCoLick+發表於+16-9-29+16:13+真心

原帖由 hkpapa852 於 16-09-29 發表
音小沒有對外公佈過入U表現, DSE成績亦只有會員近兩年係校內網站既資料轉貼.

如果以DSE成績計, 你個排名係 ...
但音小,係咪大部份入音樂系既 U 呢?

DevilPig 發表於 16-9-29 17:04
但音小,係咪大部份入音樂系既 U 呢?
呢個要問音中啦, 我無資料

其實好多官津,直資/私立學校, 只係受追捧程度高, 但實際成績郤不成正比

Chirley    發表於 16-9-30 11:01
esmetam67    發表於 16-9-29 17:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:真心想討論。 原來音小入U率唔差架喎!而

原帖由 BCoLick 於 16-09-29 發表
真心想討論。

請問優才、音小、真道 的入U率分別係點,可否分享一下?

" 請問優才、音小、真道 的入U率分別係點,可否分享一下?"  X 2,
樓主有冇實質 data ?
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆:DSE入U率: 優才>音小>真道?

佢入u, 包唔包埋外國?

我都係扒下文上下網頁,大家指教下。

優才12年jupas入U44%,上年近60%

音小12年jupad入U 35%, 上年我就未扒到

真道個網冇乜資料

hkpapa852 發表於 16-9-29 17:06
呢個要問音中啦, 我無資料

其實好多官津,直資/私立學校, 只係受追捧程度高, 但實際成績郤不成正比

點解會咁呢?好似真道,講DSE唔算標青,但好受歡迎,我自己都鍾意

我相信, 音中入U率無乜人會知, 但按照有公佈既DSE成績:

音中今年DSE既4主科成績:
中文3級: 80.7%
英文3級: 96.5%
數學2級: 100%
通識2級: 100%

即入大學基本要求 (3322率): 最高可能有80.7%, 但差極都應該有7X%.

今年優才DSE既3322率: 至少79.3%

所以優才DSE成績好過音中係肯定的

至於真道, 前兩屆DSE既3322率都只係得5X%, 除非今年大躍進, 否則, 應該一定係差過音中

BCoLick 發表於 16-9-29 17:28
點解會咁呢?好似真道,講DSE唔算標青,但好受歡迎,我自己都鍾意
不去追求真相, 只顧人云亦云既結果

hkpapa852 發表於 16-9-29 17:29
我相信, 音中入U率無乜人會知, 但按照有公佈既DSE成績:

但按受歡迎程度,音小肯定排第3, 咩原因呢?(emoji)

japoton  其實坦白說如果音小3千學費就真係大把人讀  發表於 16-10-14 16:31

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-9-29+17:29+ 我

貴?

hkpapa852 發表於 16-9-29 17:29

事實上, 係TKO四間直資一條龍中小學中, 唯一DSE成績可達B1中學水平, 只有優才, 羅氏都只係於B1尾B2頭之間徘徊.

至於真道, 除咗第一屆畢業生既3322率達70%以上, 之後都大幅倒退..... 播道就更加唔駛講, 以前出咗名叫越快樂越墮落既Happy School

音中似乎好似聖瑪加利一樣, 又係一間被人低估既一條龍學校

japoton  音小不求名氣, 只求培養下一代  發表於 16-10-14 16:32

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-9-29+17:29+ 我

咁以我自己家庭,唔好音樂,唔 buy 太強烈宗教,真係未必選音小。。。但单以 DSE 成績計 真道入U率,有欠公平。。。應該以入U率去睇

DevilPig 發表於 16-9-29 17:36
咁以我自己家庭,唔好音樂,唔 buy 太強烈宗教,真係未必選音小。。。但单以 DSE 成績計 真道入U率,有欠公 ...
整體入U率, 真道一定不及優才, 會否好過音中我就唔知

如果優才同音中DSE成績相近, 入U率都有機會相近.

優才近兩年升讀local degree約6X%, 如音中成績相近, 估計有5X%-60%. 真道近兩年整體升讀local degree係4X%-5X%, 咁又可能係音中好D...... 不過音中入U率(升讀local degree比例)只係估計, 未必係事實. 但我認為音中整體升讀local degree比例, 至少應和真道相約.

引用:Quote:DevilPig+發表於+16-9-29+17:36+咁以

整體入U率, 真道一定不及優才, 會否好過音中我就唔知

如果優才同音中DSE成績相近, 入U率都有機會相近.
咁就無陰公,音小 interview 一 take 過,GT 上半年堂。。。。我仲已放音小 offer

lovebb2  GT is good  發表於 16-9-29 17:59

DevilPig 發表於 16-9-29 17:55
咁就無陰公,音小 interview 一 take 過,GT 上半年堂。。。。我仲已放音小 offer

...
所以不要盲目追捧"人氣"學校

japoton    發表於 16-10-14 16:34

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-9-29+17:29+我

事實上, 係TKO四間直資一條龍中小學中, 唯一DSE成績可達B1中學水平, 只有優才, 羅氏都只係於B1尾B2頭之間徘 ...
真道受歡迎因為行IB有利打算海外升學的學生,而且價錢以IB 來說比較平,DSE 成績則好一平。優才雖然interview 過程趕客,但如打算本地升學,我會選優才。

通常講到音小,大家嘅concern都會係太重音樂,其實我扒文之前係冇諗過音小嘅入U率都幾好,而我扒文得知唔係所有學生都要選修DSE音樂,應該話佢地著重用音樂薰陶學生,但冇要求你音樂科要叻。

真道大家係咪好鍾意佢讀小一年呢?如果入到真道IB班咁就要叻果批。

japoton  無錯,  發表於 16-10-14 16:35
‹ 上一主題|下一主題