用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DSE入U率: 優才>音小>真道?
樓主: BCoLick
go

DSE入U率: 優才>音小>真道?   [複製鏈接]

AgapePa 發表於 16-10-9 10:07
唔係掛!一半係repeat DSE, 成績都只係錦.

不用咁大反應,重讀一年即共十二年,同其他學生一樣。我反而希望真道家長可講一下整體重讀人數多嗎?讓有興趣家長知多D, 我朋友唔講我都唔知因有限額IB未必可重讀

hkpapa852 發表於 16-9-30 15:18
唔需要急, 如果無變, 真道校務報告會講整體入U率.

不過唔知今年又會唔會好似上年咁係報告上玩統計偽術呢?

怕墮入陷井,想請教一下點可以看出統計資料在玩偽術?

hkpapa852  出咗告睇完再話你知  發表於 16-10-13 12:54

little12 發表於 16-10-13 10:31
怕墮入陷井,想請教一下點可以看出統計資料在玩偽術?

主要幾方面:

1. 講學位時究竟係資助定自費
2. 講哪間大學時究竟係咪講學位
3. 講百份比時,個基數為咩? 譬如:jupas offer入面有30% 入hku,唔等於整體畢業生有30%入hku,條數已經吹大左啦。

所以,基本上係在基數上改變製造觀感差異。

同一份報告,基數可以係唔同既,要留意!

HaYi  "大學神科"同"易入科"都是大學, 如果邊間學校有得睇埋最好..   發表於 16-10-14 08:38

retriever 發表於 16-10-14 08:05

主要幾方面:

謝謝指教。還想請問自費與資助大學是否等於本地升學及海外升學呀?

retriever  不是! 香港有自費學位課程  發表於 16-10-14 11:58

retriever 發表於 16-10-14 08:05

主要幾方面:
請教有冇例子邊間中學係清清楚楚列出晒以上偽術嘅資料?

PanMada 發表於 16-10-14 13:27
I like CCSC
http://www.ccsc.edu.hk/wp-content/files/2014_DSE_Results__Admission_to_Tert_Institutions.pdf

http://www.ccsc.edu.hk/wp-content/files/2016_DSE_Results__Admission_to_Tertiary_Institutions.pdf

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

PanMada 發表於 16-10-14 13:27

之前數據王post過 曾記 算係幾清楚下。

要了解做統計總有個基數,未必有心計,但基數既選擇影響統計數字至大。 所以如某校係分列數量就最清楚。

所以之前昇中統計,我建議大家自己計下,唔好單靠網上或版友提供既統計數據!

ANChan59 發表於 16-10-14 13:32
I like CCSC
http://www.ccsc.edu.hk/wp-content/files/2014_DSE_Results__Admission_to_Tert_Institutions ...

謝謝資料。

好似唔夠曾記咁清楚。

1. 各科應考人數,譬如: chem lvl 5+,  一年90%,  另一年30%?❗

2. best performers無將數學m1,2 分出來喎
3. 入U % 無話資助定自費deg

btw,  係咪用 lvl 5+ 做統計,係band 1a既專利?

回覆 retriever 的帖子

Just share the one I know  

More reference is better.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

retriever 發表於 16-10-14 13:55
謝謝資料。

好似唔夠曾記咁清楚。

唔好意思呀,都係唔明自費大學同資助的分別。可否再(emoji)️教一下。謝謝

little12 發表於 16-10-14 14:49
唔好意思呀,都係唔明自費大學同資助的分別。可否再(emoji)️教一下。謝謝
...
依家香港既"大學學位", 其實大致可分為以下兩大類:

政府資助既學位和自資學位

政府資助既學位, 大部份可透過JUPAS取得, 由8大提供
自資學位, 大部份需要自己去考, 由8大校外進修部, 如SPACE, 以及Open U, 恒商, 珠海等大學專院校提供

學位再細分的話, 可分以下6項:

1. 政府資助既學士學位, 大部份可透過JUPAS取得, 由8大提供
2. 政府資助既副學士學位, 大部份可透過JUPAS取得, 由CityU提供
3. 政府資助既高級文憑學位, 大部份可透過JUPAS取得, 由PolyU, EdUHK提供
4. 自資學士學位, 大部份需要自己去考, 由8大校外進修部, 如SPACE, 以及Open U, 恒商, 珠海等大學專院校提供
5. 自資副學士學位, 大部份需要自己去考, 由8大校外進修部, 如SPACE, 以及Open U, 恒商, 珠海等大學專院校提供
6. 自資高級文憑學位, 大部份需要自己去考, 由8大校外進修部, 如SPACE, 以及Open U, 恒商, 珠海等大學專院校提供

至於JUPAS學位, 包括以上1-3, 另外仲有一些專業界別資助既自資學位 (SSSDP), 以及部份由Open U提供既自資學士學位, 所以什麼 JUPAS 學位, 大學學位, 其實係好含糊.

簡單一點講, 政府資助既學位, 學費較便宜, 認受性較高, 不過入學要求既較高

Mrs.Luckycat  very detailed, thanks.  發表於 16-10-14 17:20
lingan  Thanks  發表於 16-10-14 16:20
Rachelmummy2008  Thx  發表於 16-10-14 15:51
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-14 15:25
依家香港既"大學學位", 其實大致可分為以下兩大類:

政府資助既學位和自資學位

多謝 ! 好淸楚啊,明白晒

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-9-29+17:29+

原帖由 hkpapa852 於 16-09-29 發表

我相信, 音中入U率無乜人會知, 但按照有公佈既DSE成績:
只看表面數據,不求內裡因素,一路係bk叫人盲信

同一學校既家長,一見到有人發表不利該校既言論,就會群起反駁甚至攻擊,又算唔算係對學校既"盲信"呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:同一學校既家長,一見到有人發表不利該校既

原帖由 hkpapa852 於 16-10-15 發表
同一學校既家長,一見到有人發表不利該校既言論,就會群起反駁甚至攻擊,又算唔算係對學校既"盲信"呢? ...
連文字理解能力亦缺乏,繼續做數據演員吧,你講的從來不是教育,亦不知教育為何物

poonseelai 發表於 16-10-9 10:49
不用咁大反應,重讀一年即共十二年,同其他學生一樣。我反而希望真道家長可講一下整體重讀人數多 ...

我是真道家長,但都不知道實際重讀數字,校方沒有公佈。靠同學目測,都係估估下,有人估ds3有十個重讀,又有人估起碼有五個。不過無論怎樣,一班級內超過三個人要留班,個人覺得太多!

如果話留班後都係讀十二年,其實跟其他學校學生一樣,沒什麼大不了,我都認同。只不過這卻証實了,原來讀十二年才是最適合大部份人,讀十一年真的唔多work.。

73662710  People know the 11 year system before  and no one forces them to choose.
So the speculated number of   發表於 16-10-16 23:12

siubbsw 發表於 16-10-16 22:18
我是真道家長,但都不知道實際重讀數字,校方沒有公佈。靠同學目測,都係估估下,有人估ds3有十個重讀,又 ..

People know the 11 year system before and no one forces them to choose. So the speculated number of  repeaters is 5-10
Totally acceptable

siubbsw 發表於 16-10-16 22:18
我是真道家長,但都不知道實際重讀數字,校方沒有公佈。靠同學目測,都係估估下,有人估ds3有十個重讀,又 ...

全級差不多200人,有幾個留班真係關11年教學嗎? 真道係唔會留低任何一個學生,如果小朋友成績不好,留班反而係好事!我本人喜歡這樣,真道、播道也是有教無既學校!對我來說這才是好學校,我並不喜歡汰弱留強的進取學校。
其實我細個有個同學大我地兩歲,我同佢一班時,他是第三次讀該年級了!這些事從小就有吧,唔通又是制度問題?相信是小朋友自己本身問題吧!
朋友兩姐妹在真道讀,姐姐順利入港大,妹妹跟唔上,最後去了外國讀書,所以我相信是小朋友本身能力多過學校問題。
你給我的感覺是,你也許對真道有很多不滿吧!

pekkle321 發表於 16-10-16 23:20
全級差不多200人,有幾個留班真係關11年教學嗎? 真道係唔會留低任何一個學生,如果小朋友成績不好,留班 ...

當然是關乎小朋友的能力啦,跟本小朋友本身要好叻或者要加倍努力讀書才能追得上。所以我才說十二年是適合大部份人,而十一年的確只是適合小部份人。如果你覺得我這結論是錯,那麼教育局為何要六年小學?何不把全港小學改為五年?
真奇怪,講事實又要被人話有好多不滿!

siubbsw 發表於 16-10-16 23:33
當然是關乎小朋友的能力啦,跟本小朋友本身要好叻或者要加倍努力讀書才能追得上。所以我才說十二年是適合 ...

如果真得大部分人要讀六年,那麼現在大部分學校都有教快半年至一年既情況你又如何解釋呢?咁應該大部分學生也追不上吧!
我相信五年六年分別並不太大吧!現在有多少間學校冇教快呢?只是真道打正旗號吧,何況真道是將中一重復的不在小學教,應該快一年都冇。
只是你留言給我感覺有點兒偏激,看多些學校,其實真道和很多學校也一樣。
‹ 上一主題|下一主題