用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DSE入U率: 優才>音小>真道?
樓主: BCoLick
go

DSE入U率: 優才>音小>真道?   [複製鏈接]

其实唔喜欢或者認为選擇錯誤可以退學,講多無謂。

利申:非真道人。

pekkle321 發表於 16-10-16 23:56
如果真得大部分人要讀六年,那麼現在大部分學校都有教快半年至一年既情況你又如何解釋呢?咁應該大部分學 ...

雖然其它學校有教快,但有六年時間給同學消化和吸收。你認為真道與其它學校是一樣嗎?
我倒覺得你偏激和盲撑!

73662710 發表於 16-10-16 23:58
其实唔喜欢或者認为選擇錯誤可以退學,講多無謂。

利申:非真道人。

為什麼講多無謂?為什麼唔俾我講,還要我退學?
討論區不是讓人討論的平台嗎?你們又盲撑又覊道,越唔俾我講我就越要講。

siubbsw 發表於 16-10-17 00:46

為什麼講多無謂?為什麼唔俾我講,還要我退學?

個人感覺你都幾古怪……

kennyann 發表於 16-10-17 01:32
個人感覺你都幾古怪……

我也覺得盲撑的家長古怪。

siubbsw 發表於 16-10-17 00:36
雖然其它學校有教快,但有六年時間給同學消化和吸收。你認為真道與其它學校是一樣嗎?
我倒覺得你偏激和盲 ...

真係好好笑,乜教快左既學校會有時候比小朋友消化嗎?只會每年一路快上去。我好肯定你根本唔了解其他學校!
如果我既言論都叫偏激肓撐真道,相信你忘記了我有認同過你其他言論吧!另外,又唔見我話數據王?佢都係一直踩真道架,但佢有佢根據引致佢想法,所以我無需要回佢說佢不是。但你真的是沒有了解其他學校,只是真道不如你入讀前所想,而有滿滿不滿.....算啦! 講極都唔會明!唔好只掛住不停同小朋友讀書入能力班,關心下其他野啦,咁會令你個人冇拉得咁緊架!小朋友越大越唔到你控制,放手比佢自己,可能有更好效果!

pekkle321 發表於 16-10-17 02:13
真係好好笑,乜教快左既學校會有時候比小朋友消化嗎?只會每年一路快上去。我好肯定你根本唔了解其他學校 ...

真心想請教你,其它學校如果每年都教快一年/半年,那麼到小六時會教中學幾多年班的課程?到中學時,會否又教快?是否中六時會教大學課程?如果中六都只是教中六課程,那麼他們的確有十二年去消化和吸收。

siubbsw 發表於 16-10-17 02:17

真心想請教你,其它學校如果每年都教快一年/半年,那麼到 ...

我小朋友還小,我只做了小學資料搜集,我知既係小學六年級已在教到中一二課程是很平常!他們用六年教到中一二課程,比真道用五年教到小六課程,其實真道也正常不過。

真心想請教你,其它學校如果每年都教快一年/半年,那麼到 ...

應該真道in有特別問你對11 年既睇法,佢地亦應有解釋下呢方法。

相信校方亦知有關爭議,希望揾到大家相容既學生/家長。

確有聽過11年制,令不合學生出走插班傳統學校有困難,亦有投訴改變不似當年香港無望要出走國外。

當然都係讀唔好既cases.

siubbsw 發表於 16-10-16 22:18
我是真道家長,但都不知道實際重讀數字,校方沒有公佈。靠同學目測,都係估估下,有人估ds3有十個重讀,又 ...

其實學校有解釋過11年由來,簡單講,只係普及教育要兼顧,所以慢,要12年。

理據如下:

1. 官津p1 英文程度要bridging, 等抽入程度參差學生適應。

2. 無tsa,  或其他應附教局既安排。

3. 暑假短,每天課時長。

你是否同意?

HaYi 發表於 16-10-3 11:46
所以其實可能係

傳統模式小學 - > 如夠膽中學尾自選跳入IB, 成績好機會大, 因已大個, 自己知有冇能力讀.

你講既合理。

但行hybrid既學校唔多。

ib英語要求高,朋友細路係鬼仔腔。

本地學校英文可以咁,好大可能都係從小重英貶中,所以你所講傳統過塘讀ib,  好多係中文唔得。

要左右逢源,可去可留,難!

retriever 發表於 16-10-17 07:46
其實學校有解釋過11年由來,簡單講,只係普及教育要兼顧,所以慢,要12年。

理據如下:
所有官津學校同直資學校既學生都要考TSA,TSA是否需要操練只係學校內政問題。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

pekkle321 發表於 16-10-16 23:56
如果真得大部分人要讀六年,那麼現在大部分學校都有教快半年至一年既情況你又如何解釋呢?咁應該大部分學 ...

那麼現在大部分學校都有教快半年至一年既情況你又如何解釋呢?

請問你所謂既大部份學校,有幾多間呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-17 08:06
所有官津學校同直資學校既學生都要考TSA,TSA是否需要操練只係學校內政問題。 ...

謝!        有關11年教學,其實曹校長在電台節目都有詳細解釋,有趣人士可以揾來聽下。

本來11年教學就係另類,家長確係要諗清楚致好all in.

你好似被狙擊咁喎? 去到邊度出聲就馬上有人同你去拗?

你其實係咪犯咗學校同家長之間既保密協議(我估咋)?

derkin 發表於 16-10-15 16:39
連文字理解能力亦缺乏,繼續做數據演員吧,你講的從來不是教育,亦不知教育為何物

...
其實我真係一直無講"教育", 亦無自居"教育專家". 如果之前令你有所誤會, 深感抱歉.

我一直講, 都係香港既升學制度, 同埋個人建議既選校要求.

自問絕對唔係教育專家, 亦無諗過做. 只知道為父母, 最需要既係教好子女既品德, 學術既嘢, 都留番一間自己認同而小朋友又接受和喜歡既學校入面既教育人仕去指導.

如果我係學校既教職員, 我會好怕一D開口埋口就話自己識教育, 然後再講一大堆可能連佢自己都一知半解既"教育名詞"出嚟既家長. 真係咁認識教育又有心既, 唔該落手落腳去教育小朋友.

最後想提你, 呢就係Education Kingdom, 簡稱EK既地方發言, 我大部份時間都只係係呢度發言. 至於你所謂既BK ( BK Baby Kingdom), 我過去多年發言既次數恐怕不多於10次.

引用:Quote:siubbsw+發表於+16-10-17+02:17+ 本

原帖由 pekkle321 於 16-10-17 發表
我小朋友還小,我只做了小學資料搜集,我知既係小學六年級已在教到中一二課程是很平常!他們用六年教到中 ...
唔係化,咁你真係要暸解下其他小學了,你既睇法並不正常, 小學用中學書

hkpapa852 發表於 16-10-17 08:34
你好似被狙擊咁喎? 去到邊度出聲就馬上有人同你去拗?

你其實係咪犯咗學校同家長之間既保密協議(我估咋)?  ...

哈哈,那裏會有保密協議這些東西,只是有家長反應過敏,認為只可讚和認同,不可說不讚同,事實上我講的又不是什麼秘密,又不是什麼唱衰,事實而矣。

retriever 發表於 16-10-17 08:13
謝!        有關11年教學,其實曹校長在電台節目都有詳細解釋,有趣人士可以揾來聽下。

本來11年教學就係另類, ...

正解。不過有時唔讀過又唔會知原來讀起來有點吃力,但又不是應付不來,所以未至於要轉校。我都係想講個實況出來,好讓人家多了解,怎料不斷被人狙擊和單打!但我不會向惡勢力低頭的,越唔俾講越要講。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-10-17+08:34+

原帖由 siubbsw 於 16-10-17 發表
哈哈,那裏會有保密協議這些東西,只是有家長反應過敏,認為只可讚和認同,不可說不讚同,事實上我講的又 ...
或者,你無將學校當親人般愛護

hkpapa852  因為未信, 所以未得救  發表於 16-10-17 09:20
‹ 上一主題|下一主題