用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院是否band 1 中學?
樓主: 綠絲帶
go

港大同學會書院是否band 1 中學?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 16-9-30 09:20
華仁剛剛過咗低潮(前年DSE比較差),所以唔可以直接比較。

咁港同都係咁岩舊年好過前年啫,出年都唔知咩世界。
百年老校歷史可以追溯百年。十年校數晒畢畢生都係得幾年。直接比較係唔多妥

Charlotte_mom 發表於 16-9-30 09:47
咁港同都係咁岩舊年好過前年啫,出年都唔知咩世界。
百年老校歷史可以追溯百年。十年校數晒畢畢生都係得幾 ...
我估好多港島人都好似我當年咁,喺港同、SPC、港華、聖若瑟、英皇之間猶疑,唔知揀一鳥在手既港同、SPC好,定係等林中鳥既百年老店好。所以相當矛盾,雖然唔可能好客觀咁比較,但係仍然需要做比較。

王家爸爸 發表於 16-9-30 10:03
我估好多港島人都好似我當年咁,喺港同、SPC、港華、聖若瑟、英皇之間猶疑,唔知揀一鳥在手既港同、SPC好, ...
認同。家長要做決定係多方面嘅比較,我都因為咁,而遊走嚟道唔少時間,睇咗好多,亦見好多唔同嘅人嘅 comment。亦因為係咁,見到好多唔同嘅意見 style,我亦都相信一句說話,you are what you write。所以各位家長要細心分析每個 comment,做啱嘅決定 ^_^

醒目開學勳章 王國長老

punlik 發表於 16-9-30 16:09
我最想知道港同成功之道是咩野,估計是校長.

我覺得唔止。係團隊真係有心辦。positive reinforcement,活動,校本,少d心血都唔掂。淨係講改作業open questions講創意,即份份都要俾時間用心睇。
學校會揀多款教材,又校本又本地又外地,揀黎教,用書黎就課程,rather than base on教材去走課程。呢方面老師係有認真review,睇我地成日轉出版社就知(認真的,拎得卓越教學獎一定係在課程設計上下左唔少功夫)
而且學校由細教學生,點解要讀書、咩叫讀書,唔識時老師隨時歡迎你問,咁中學生有返咁大個,邊個擺個心對自己好點會唔知,識唸嘅會知為自去己、報答老師,就要做好。我女試過買唔到書,老師成本借俾佢叫佢年尾至還。我女咪笑住開夜車都做囉。又試過問完功課仲有月餅食(我女拎住個月餅唔捨得食當係寶),我都周不時見佢whatsapp問老師功課,包括離校老師,我都真係寫個服字!
我估,呢d心意加埋加埋,令學生心甘情願去努力,就係港同成功之道吧。

200904  WOW,我心向往之。  發表於 16-10-3 15:42

punlik 發表於 16-9-30 16:09
我最想知道港同成功之道是咩野,估計是校長.

其中一個原因係能夠留住自己小學裡面比較叻既學生,令佢哋願意留係中學部讀。

引用:Quote:punlik+發表於+16-9-30+16:09+ 我最

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-30 發表
我覺得唔止。係團隊真係有心辦。positive reinforcement,活動,校本,少d心血都唔掂。淨係講改作業open q ...
而家咁有心既老師真係好難得

我估好多港島人都好似我當年咁,喺港同、SPC、港華、聖若瑟、英皇之間猶疑,唔知揀一鳥在手既港同、SPC好, ...

哈哈~同你一模一樣的抉擇呀!不過我是去年。(emoji)

王家爸爸  其實選擇唔多   發表於 16-10-1 23:29

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 16-9-30 16:50
其中一個原因係能夠留住自己小學裡面比較叻既學生,令佢哋願意留係中學部讀。
...

呢方面,我都佩服同感激學兄學姐家長們無比支持同信任。始終用新方式去run一間學校,仲要收錢!如果家長唔支持,真係唔會成事。
到今年我仔升中,全級唔直升嘅應該得5個。

醒目開學勳章 王國長老

punlik 發表於 16-9-30 17:01
因為港同既小學部太HAPPY,  而小學部學生又大部分直上,
相反其他BAND1中學校收既是BAND1學生.特別是在自行 ...

我都答你唔到。只可以話,小朋友讀左咁多年,你問學唔學到野、底子夠唔夠,我係positive嘅。到終於有公開試成績出左,係驚喜。估唔到work well。港同家長唔係proud of自去己學校咩狀元咩分數,而係背後代表住果份recognition。大家堅持係正確的,由零開始睇住佢大,特別感動。

引用:Quote:punlik+發表於+16-9-30+17:01+ 因為

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-30 發表
我都答你唔到。只可以話,小朋友讀左咁多年,你問學唔學到野、底子夠唔夠,我係positive嘅。到終於有公開 ...
版主,你覺得若傳統教學模式津小學生升上嚟港同書院,會唔會跟唔到港同嘅模式呢?

醒目開學勳章 王國長老

LuckyFish 發表於 16-10-1 00:09
版主,你覺得若傳統教學模式津小學生升上嚟港同書院,會唔會跟唔到港同嘅模式呢?

...

港同唔chur嘅。亦俾足allowance同指引俾小朋友慢慢適應,包直升生同外校生。識朋友方面唔需要太擔心,由我女年代到我仔年代,都見佢地會好快一齊玩。畢竟港小同學間唔需要視大家為競爭對手爾虞我詐,氣氛係和諧嘅(無論朋輩間同家長間)。
功課模式唔同左,初期可能要d時間適應,不過唔急,學校可以等。
當然,大個仔大個女,自己野要學識自己做。阿媽都跟唔到咁多。e learning多左,網上學習多左,討論project多左,呢d都係父母再直升機都跟唔到,尤其當小朋友踏入青春期唔想俾人管,佢唔肯講家長就甩晒。港同又唔會少少事寫手冊咁。
家長亦要調節心態,彷彿上左中學(無論邊間)個仔就唔同左,港同更加,因為自由度大,有家長問過我話點解無排名,話個仔小學續科排....呢d轉變要準備好囉

引用:Quote:LuckyFish+發表於+16-10-1+00:09+ 版

原帖由 Charlotte_mom 於 16-10-01 發表
港同唔chur嘅。亦俾足allowance同指引俾小朋友慢慢適應,包直升生同外校生。識朋友方面唔需要太擔心,由我 ...
多謝詳細回覆。咁即係港同書院都係無排名的嗎?到中六都冇?

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-9-30+16:29

原帖由 綠絲帶 於 16-09-30 發表
我都好似在電視看過港同教英文的男教師上堂及點樣inspire d 學生,另外,學生們又送生日蛋糕比呀sir, 佢哋 ...
請問邊度可以睇番?有沒有link?

醒目開學勳章 王國長老

LuckyFish 發表於 16-10-1 17:56
多謝詳細回覆。咁即係港同書院都係無排名的嗎?到中六都冇?

其實有嘅,否則哪來的學科獎、優異獎?不過唔會白紙黑字寫在成績表上吧了。問到老師係會知的。

今年入 hku llb/ bba law/ g law/ a law 人數:

hkuga 2, wy 2, kc 2, spc 3, sjc 3

引用:Quote:LuckyFish+發表於+16-10-1+17:56+ 多

原帖由 Charlotte_mom 於 16-10-01 發表
其實有嘅,否則哪來的學科獎、優異獎?不過唔會白紙黑字寫在成績表上吧了。問到老師係會知的。
...
明白,唔該晒

‹ 上一主題|下一主題