用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院是否band 1 中學?
go

港大同學會書院是否band 1 中學?   [複製鏈接]

32    0    0    0

綠絲帶 發表於 16-9-29 15:21
好似冇乜人提,好不好呢?謝謝
都唔係冇乜人提,見報率唔算低,舊年出咗兩名狀元,報紙都有講。
基本上係B1,你當佢係讀得開心既B1尾,應該唔錯得去邊。

你真係要做多啲功課了。佢可以有狀元,咁你話好唔好呢?

連續兩年出狀元架

optman88  其實,上網 search 下好難嗎?  發表於 16-9-30 00:44
Snakesmall  連續兩年???  發表於 16-9-29 17:50

綠絲帶 發表於 16-9-29 16:26
是咁的,三年前,當此校未換校長時,(耀中嗰個男的)聞说呢間學校是band 2。
跟着出了狀元,d 人又話狀元是 ...
又可以諗下,有SPCC唔讀轉去港同,都唔會係band2,仲要唔係讀唔上而轉校,而係狀元 (雖然我唔知個真確性有幾高)
另外,如冇記錯,有一個狀元係由原校升上去
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-9-29 16:35
又可以諗下,有SPCC唔讀轉去港同,都唔會係band2,仲要唔係讀唔上而轉校,而係狀元 (雖然我唔知個真確性有 ...
好似兩個都係原校升上去, 不如問吓版主
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

是咁的,三年前,當此校未換校長時,(耀中嗰個男的)聞说呢間學校是band 2。
剛開始時,無track record,當然算係band 2,但係慢慢升level,現在已經唔同咗。

其實,有報紙訪問咗,佢地啲狀元係小學上的。search 下吧 ^_^

引用:好似冇乜人提,好不好呢?謝謝

原帖由 綠絲帶 於 16-09-29 發表
好似冇乜人提,好不好呢?謝謝
如果唔係地點遠,我都會比小朋友去讀。

王家爸爸    發表於 16-9-29 17:54
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

邊個講spcc轉過去?唔洗查都知唔make sense。

如果小學升中由spcc轉過去,是否小學畢業唔達標,但轉過去又變到狀元?

中學期間轉過去?為了甚麼?

完全唔合理。

當年一開始就話2位狀元都係自己友。係有第二間收都唔去就真

醒目開學勳章

gracelam 發表於 16-9-29 17:46
如果唔係地點遠,我都會比小朋友去讀。
上年我都想被阿女去讀,但地點太遠,daddy不贊成

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 16-9-29 15:58
連續兩年出狀元架

舊年有狀元, 今年有榜眼 (6科5**加M2 5**)
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2015-16/HKUGA%20College%20HKDSE%202016.pdf
S6CL Ng Yui Long has achieved Level 5** in 6 subjects and Level 5** in Mathematics Extended Module Part 2.

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-9-29 16:40
好似兩個都係原校升上去, 不如問吓版主
其實, 新聞稿已經有.....
http://std.stheadline.com/yesterday/edu/octopus/0730go07.html
Elsie知道,兩位狀元是同班同學,小學時均就讀東區的港大同學會小學,其後直升中學部。

醒目開學勳章 王國長老

老土D, 排成績, 自己睇好了
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D2
人均5=2.6, 三大DEGREE 46%, 我唸叫B1都應該合理吧

老實,睇DSE4科主科成績,直情好過某啲名大於實嘅傳統「人地以為band1a/b」中學。邊一兩間就唔開名la。

回覆樓主:

‹ 上一主題|下一主題