用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問播道邊幾日面試?
go

想問播道邊幾日面試?

如題,有無人打電話去學校問過可唔可以改面試時間?

回覆樓主:

24/9,8/10

回覆 sandypink 的帖子

謝謝,你是否已考了? 可否分享下考咩?

回覆樓主:

未考,8/10....
放鬆d啦,知道考乜都train唔切..

其實如果校方已有人選,求其面試,可以不用叫家長早二十分鐘到,全組面試十五分鐘,全組一同走。可以講明,參考報名資料和第1日報名考生表現,第二日面試日期考生,不一定有面試機會。雙方也不用有期望或者付出。

tonylch 發表於 16-10-8 12:40
其實如果校方已有人選,求其面試,可以不用叫家長早二十分鐘到,全組面試十五分鐘,全組一同走。可以講明, ...

唔明你講乜嘢

tonylch 發表於 16-10-8 12:40
其實如果校方已有人選,求其面試,可以不用叫家長早二十分鐘到,全組面試十五分鐘,全組一同走。可以講明, ...

隻隻字睇得明但成段加埋完全唔明你講緊乜

上兩星期的面試,與今天的面試,校方完全兩個態度對小孩子。

tonylch 發表於 16-10-8 13:33

有咩唔同啊?

tonylch 發表於 16-10-8 13:33

有咩分別?你兩日都有去?

上次一位博士媽媽,今次一位博士爸爸。面試後,發覺分別太大,再問多一兩個爸爸媽媽情況。

引用:上次一位博士媽媽,今次一位博士爸爸。面試

原帖由 tonylch 於 16-10-08 發表
上次一位博士媽媽,今次一位博士爸爸。面試後,發覺分別太大,再問多一兩個爸爸媽媽情況。 ...
今日都見到一些在讀生的弟妹來in,肯定入選,不能說第二日面試的小朋友就無機會吧。面試日期係跟自己報名時間的,報名早就安排得早

有兄姊的情況,現在不太肯定吧。
每個小朋友也有名字貼紙, 上面有中文同英文方格, 今日面試嘅學生根本就唔會有老師剔格仔比分數。
面試期,問 文字卡嘅環節都係求其問過就算數。係全組小朋友也求其問,全組也不打分,老師不在貼紙簽名。
更甚的是,今早最早時段嘅小朋友,老師貼紙也不回收。要家長 溫馨提示後,才回收之後其他時段小朋友的貼紙。

我知道有啲家長係放棄咗深水埗嘅面試機會,選擇嚟播道面試。

所以呢, 其實每一個家長都係面試嘅專家。其實真係呃唔到人。

回覆:tonylch 的帖子

我們是九點面試,有回收貼紙。但有無打分我就唔知了

tonylch 發表於 16-10-8 14:48
有兄姊的情況,現在不太肯定吧。
每個小朋友也有名字貼紙, 上面有中文同英文方格, 今日面試嘅學生根本就 ...

你點解咁肯定?

clingy 發表於 16-10-8 14:56
我們是九點面試,有回收貼紙。但有無打分我就唔知了
今早有比你更早的。

今日有D家長要去四,五間小學面試。也有second in 的。 排隊進入課室,離開課室,寫自己名,問字卡,圖畫故事15分鐘之內完成。 其實學校可以唔使做戲 我哋唔去面試都可以。
為咗退回支票,收一百蚊現金報名費。這學校可以去到咁盡。

tonylch 發表於 16-10-8 15:05
今日有D家長要去四,五間小學面試。也有second in 的。 排隊進入課室,離開課室,寫自己名,問字卡,圖畫故 ...

我覺得你太多疑,我唔覺得學校有乜原因或動機,只收第一日考生,而第二日只是做戲.

AgapePa 發表於 16-10-8 15:25
我覺得你太多疑,我唔覺得學校有乜原因或動機,只收第一日考生,而第二日只是做戲.

...

真係諗得太多。邊會只選第一日考試既小朋友?

講出已經與多個家長求證的事實來,不是要求認同。
反正也有其他Second in.
就是分享一下,不要太大期望這校,留機會給予畀嗰啲認真對待小朋友,嗰啲對所有小孩一視同仁嘅學校。