用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔好信111
樓主: kuangld326
go

唔好信111   [複製鏈接]

Bobo1210 發表於 16-9-30 11:08
Yes! 我000 叩到二間,二間都係111優先interview
所以真係唔好理咩111, 鍾意邊間就填邊間
由我小朋友升小到升中...甚麼111(我地係唔知既)....到甚麼升中級123先有機會
我地係唔知又唔理....想試咪試囉....叩小仲誇D...學校打電話約面試...先記得叩左門
永遠抱住...試左可能無機會...無試一定無...無祈望就唔會有失望
PS...我地係只叩果一間啫...唔得就算

Bobo1210   yes 試下有有希望,唔試  發表於 16-10-1 11:23

其實,從來都冇人講過1-1-1係必收,.........而1-1-1係必有得見,或INTERVIEW有些校刻意把1-1-1 放了在一組(可能是優先組),我卻是頗肯定的。

1-1-1的另一作用,是樓上有家長提到,在同等水平競爭者,會稱先少少咁掛。不過呢 D 咁主觀既想法,知下就算,扣門時收,就說1-1-1有用,扣門都唔收,就說1-1-1冇用了。

說到尾,就算唔係填1-1-1,我估大多數人都係填 X-1-1的,其中 X 好可能係父母的母校,自行時有分的一間。

依心意,合理填,係唔係1-1-1其實冇咩好爭論。

醒目開學勳章 王國長老

dereklg 發表於 16-9-30 12:56
其實,從來都冇人講過1-1-1係必收,.........而1-1-1係必有得見,或INTERVIEW有些校刻意把1-1-1 放了在一組 ...

弊在有家長為左個111,放棄更大勝算嘅學校。到後來發現學校收000都唔收111,就大叫搵笨(年年都有)
唔係個個都咁理智架。你明我明優先面試唔代表收硬,好多人唔明呢

Jayann  無計,好多人一對住份自行申請表,個腦就得56K load 唔到,好驚「一失足成千古恨」~ 抽唔中都有1-1-1 撐誠   發表於 16-10-1 11:25

回覆 midorimama 的帖子

我當年111,入紙加求情信三次,連一次面試機會都冇!😡

dereklg  校長也是人,有人會感受你誠意,有人覺得你太煩  發表於 16-10-3 01:49

上年扣了5間,三間000收咗,一間000唔收,最後收電話的是111那間。
所以話有沒有着數,也很難說。

引用:上年扣了5間,三間000收咗,一間000唔收,

原帖由 twlo 於 16-10-01 發表
上年扣了5間,三間000收咗,一間000唔收,最後收電話的是111那間。
所以話有沒有着數,也很難說。 ...
你小朋友好叻

總之諗定如果要扣門想扣邊間
自己舊年經驗:傻仔填了111,甲部只填唯一果間
派得唔好想漁翁扣門時,原來好多學校甲123有填過D學校都有得in
但even我女在校考第一,Cambridge starter 15shields 都無得in

kuangld326 發表於 16-9-29 12:17
揾笨架!太多失敗例子,叩門時名校神校係完全唔睇3條1,只睇有幾多校外cert,臨場表現,校內成績唔理!
甲1: ...
我覺得呢D係睇時勢,出生率、學校收生情況等都會有影響。以前的經驗唔可以用向今時今日的情況。

呢幾年咁多人報小學,你敢唔敢唔放111?

回覆:唔好信111

唉!比多次我揀,我唔會再111喇咁揀,我當時覺得簡直推自己入絕路

SingMom 發表於 16-10-1 08:37
我覺得呢D係睇時勢,出生率、學校收生情況等都會有影響。以前的經驗唔可以用向今時今日的情況。

呢幾年咁 ...

今年9月,我小朋友剛剛升小一,資料應較 update....
今年6月叩門階段經驗,#31 & #41 熱門小學冇 111 都可以成功叩入大有人在。我小朋友 000叩入 #41學校。朋友也是 000 叩 入#31 & #41 熱門小學,包括 兩所華德、基華、循道、油天 & 兩所聖家!
個人感覺,名小睇幼稚園及考生實力 & 面試表現,111 ....其實冇理會!

回覆:kuangld326 的帖子

111 只係話一定會見,同收唔收係冇關係。讀名幼,好多cert, 識人,冇111都會見,最後都係睇臨場表現。

醒目開學勳章 王國長老

emilylaugg 發表於 16-10-1 07:55
總之諗定如果要扣門想扣邊間
自己舊年經驗:傻仔填了111,甲部只填唯一果間
派得唔好想漁翁扣門時,原來好 ...

所以我有在公海講,與其甲23留空,不如填二間中左都會笑嘅。搏多個誠意分--我唔係話誠意分絕對無用,不過影響只係好低,填表時應先考慮機會率,再考慮誠意分。

引用:111+只係話一定會見,同收唔收係冇關係。讀

原帖由 Potato001 於 16-10-01 發表
111 只係話一定會見,同收唔收係冇關係。讀名幼,好多cert, 識人,冇111都會見,最後都係睇臨場表現。

...
同意。111只是一廂情願。換個角度在學校一方想,縁何要放棄其他條件更優秀而沒有111的學生?

Potato001 發表於 16-10-1 12:40

...
其實好似無學校係111就一定會見,呢點都只係家長一廂情願既諗法
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-10-1 14:07
其實好似無學校係111就一定會見,呢點都只係家長一廂情願既諗法

就算俾你見,但佢心中一早target係揀叻仔,俾你去見都係完你心願啫,浪費大家時間,有意思嗎?

apple1990    發表於 16-10-1 14:27

我覺得好睇情況,每間學校收生表準都吾同
最好一定要去(參觀)你最like 個幾間學校,
到時問校長一清二楚,聽人講未必準
識人幫就後話!

醒目開學勳章 王國長老

肥豬媽爸 發表於 16-10-1 15:16
到時問校長一清二楚 ...

校長講都未必係真,你仲未明?

咁您就一定要問新油天校長嘞,仲要跟足佢講要去齊小一簡介會及䦕放日,仲一定要攞埋開放日出席證書𠻹⋯⋯

引用:Quote:Potato001+發表於+16-10-1+12:40+111

原帖由 hkpapa852 於 16-10-01 發表
有啲校網嘅校長(不是神校或名校),喺簡介會係咁講,111一定會見, 其他視乎申請人數揀來見。

我之前便是K2專程去參觀誇區心儀的小學開放日,我亦刻意查根究底地追問叩門面試的資格,校長清清楚楚地告知必須111/110,可是,最終有很多000也可以獲得叩門面試機會。所以,是否校長親身所說的就是事實之全部,我個人好有保留!
‹ 上一主題|下一主題