用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Talbots health school
go

Talbots health school [複製鏈接]

呢間學校好唔好?學費好似比其他平。
   2    0    0    0

我亞女由 Year 9 起喺呢間讀,今年 Year 11,你想知 D 乜?學校嘅學術水平唔錯,喺同區算幾高,係細校所以學費比較平,無乜其它雜費,大部份寄宿學生係香港人,亦有少數外籍人士,學校星期六、日無乜活動,不過每個一個月至個半月會帶佢地出去玩一次,唔會收費。

回覆:basbyy 的帖子

舊post 講德x女生特別多是否?

難唔1⃣️難考入?學校的老師有冇愛心,科目選擇多嗎?宿舍環境可以嗎?近唔近火車站?

曾經都擔心過小圈子問題,不過亞女又無投訴過呢樣野,我見佢同D宿友好 friend,無乜大問題出現,而 D sixth form 姐姐都幾照顧佢地。
話說今年暑假,亞女比我睇佢考 GCSE 篇中文作文,我見佢寫得好好,我就話估唔到佢可以寫到咁嘅文章,連我都未必寫到佢嘅水平,點知亞女話係 sixth form D 姐姐都佢修改,所以先寫到咁嘅文章,佢 GCSE 中文攞到 A*。
學校 D 舍監都好幫到手,我亞女 Year 9 開學時得 13 歲幾,放假返香港基本上唔可以自己搭 coach,舍監每次都會安排一個 sixth form 姐姐同佢地一齊搭 coach,唔駛搭的士,慳返好多錢。

basbyy 發表於 16-9-29 00:43
曾經都擔心過小圈子問題,不過亞女又無投訴過呢樣野,我見佢同D宿友好 friend,無乜大問題出現,而 D sixth ...

你個女好乖好叻呀!

學校都好照顧學生

jj100c 發表於 16-9-29 05:03
學校都好照顧學生
不過學校係細校,唔會好似 D 大校咁多課外活動,食物都好簡單,亞女話早餐通常係多士、麥片,一星期得一日有熱嘅早餐,不過我亞女唔係好講究嘅人,佢話無乜所謂,絕對唔係好似『陸永,c君』食得咁豐富。如果真係考 Talbot Heath,佢地份卷都幾深架,要考英文、數學同數學推理。

katrinafu 發表於 16-9-29 01:33
你個女好乖好叻呀!
thx
‹ 上一主題|下一主題