用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 ucas 選校策略
樓主: yoyo2103
go

ucas 選校策略   [複製鏈接]

武航 發表於 16-10-19 17:29
幾年前跟女兒報過ucas physio, 希望資訊不會太out.

KCL - 你要預過去Interview, 佢當日同知我地 intervie ...
謝謝武航的分享, 請問你的經驗是那時的資料?因我講的幾間U, 我都email 去問了是否收international students, 他們都回覆了收的, 包括nottingham and Southampton, 不過唔知會唔會好似你咁講, 到時又話冇實習位唔收

Natronma 發表於 16-10-20 14:12
謝謝武航的分享, 請問你的經驗是那時的資料?因我講的幾間U, 我都email 去問了是否收international students ...

小女今年中大year 3 了, 我們的經驗已是3年前的. 因此我早說可能不合時宜.

以我所知, 收生是u自己主導, 但實習位係nhs主導亦係成個醫療區來睇的. 呢個實在存在好大既盲點. 而家要報名, 但可能間U而家都未必掌握得到究竟佢果區UHS 有無實習位比外地生.

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=32246&do=blog&id=32537

Thanks 武航,咁即係去英國讀physio, 想入d好d嘅學校真係好難

武航  又不一定, 果區有無NHS 外地生實習位同果區d 大學質數無直接關係吧, 一切隨緣, 祝願好運   發表於 16-10-20 23:46

Natronma 發表於 16-10-20 22:02
Thanks 武航,咁即係去英國讀physio, 想入d好d嘅學校真係好難
而HK 亦好難,只得13個non judas 位!

武航  Poly Physio 2016-17: Avg. 29.9 (Best 5) , HKU MBBS lowest score 30, BPharm 29, really hard!  發表於 16-10-20 23:01

Natronma 發表於 16-10-20 22:02
有識人考DSE 少少失手(好似554-555) 不過一早報了UCAS 現在入了Keele讀physio 不過我唔係好知詳情

optimist 發表於 16-10-22 13:21
有識人考DSE 少少失手(好似554-555) 不過一早報了UCAS 現在入了Keele讀physio 不過我唔係好知詳情 ...

英國一般比較出名既大學,好似都係3科elective要全5,達標就ok啦

HHHR 發表於 16-10-20 00:46
回覆 jitjitma 的帖子

Economics係Social Science subject,所以照睇入學要求你囝囝係合資格報讀。不過英 ...

HHHR,
唔好意思,又要麻煩你,我地終於收到學校既predicted grade,分數係
中5*,英5,數5**,通5,phy 5*,econ 5*,M1 5**
呢個分數又可以點揀學校?LSE ? KCL ?
主要係econ,account,finance呢幾個範疇,又或者精算

恭喜!囝囝預計成績十分出色,選校可以考慮進取D。可以考慮放手一搏Cambridge 或 LSE。

從你過往的帖子,估計囝囝或者未揸定主意。如果係咁,可以考慮First Degree唔讀專科,因為Account同Actuarial Science都係十分專門,入咗要回頭要付出比較大的代價,而且一D都唔易讀,唔係咁鍾意會好難捱,請提醒囝囝要真係諗清楚先好選讀。

精算Actuarial Science唔係每間英國大學都有,一般都係選Economics同Mathematics出色嘅大學,請参考以下有關Economics同Business嘅選校建議。有一點要小心,好多大學嘅Maths program都有可能要睇M2,但好多大學網頁嘅entry requirements都無講清楚,好似Bath就係其中一個例子。真係想報讀最好send email問清楚。

Economics, Account & Finance (A&F)同Business我嘅選校心水大致相同。首選係Warwick同LSE,如果讀Economics亦可考慮搏Cambridge。其餘2間我選Bath同Durham,如果讀A&F可考慮以Strathclyde取代前述2間其中一間,不過正如我以前講過,Strathclyde在英國以外名氣不足,我有D顧慮,特別係會返香港或亞洲發展。保險我選Nottingham,如果讀精算亦可考慮Southampton或Manchester作保險。

當囝囝選定一科,我地到時可以再傾詳細一D。

HHHR 發表於 16-11-8 01:40

恭喜!囝囝預計成績十分出色,選校可以考慮進取D。可以考慮放手一搏Cambridge 或 LS ...

多謝你咁快回覆,Cambridge 已過左deadline,LSE就IELTS 差少少,要再考。
你所指既 「first degrees 唔讀專科」,咁即係?management?有諗過KCL 既international management,唔知競爭大唔大,但其實佢唔多鐘意做presentation ,management 未必啱佢。

Extended Project Qualification(EPQ),係咪好重要,對入大學有幫助?

半夜回覆就會咁,掛一漏萬!抱歉忘了Cambridge要在10月中報名。

前一次回覆已想指出囝囝英文成績要考Top Unis略嫌遜色,尚幸還有時間,請囝囝努力一點準備IELTS同DSE英文考試。

First degree唔選專科是指選Economics 或 Business。個人我傾向選Economics,打好基本學術基礎再考慮2nd degree讀Account、Financial analysis或Actuarial Science等專科。

HHHR 發表於 16-11-8 19:31

半夜回覆就會咁,掛一漏萬!抱歉忘了Cambridge要在10月中報名。

哈哈,唔好意思,我太夜問問題。真心多謝你的回覆。
你的建議很有用

漏咗講KCL International Management。

International Management 一般只有碩士課程,KCL 今年先開學士課程,係4年制,第3年要到外地大學上1年課,睇落幾吸引,但課程太新,無往績無口碑,好難講好唔好同競爭大唔大。不過KCL係英國名牌大學,Business School名列十大,相信要入讀有一定難度。

另外LSE只開MSc,Bath同Warwick就有開BSc,3間大學入學競爭激烈。

不過真係想讀同Business有關嘅International Management,何必捨近圖遠,UST科大同CUHK中大嘅Globe Business比英國名牌大學不遑多讓,個人覺得UST更是有過之而無不及。不過Globe Business係兩間大學嘅「神科」,你囝囝預計成績已經好好,但要爭到位仍有D難度,特別係英文最好有5*或5**。

HHHR 發表於 16-11-9 01:09

漏咗講KCL International Management。

之前已經睇過CU, UST 既global business, 同埋HKU 既IBGM,佢地收生少,尤其係JUPAS既位比 non JUPAS更少,所以競爭實在大得有d可怕

由於係大學嘅「神科」,競爭自然厲害,不過DSE學生經JUPAS入本地大學始終有優先。你話NON-JUPAS位多過JUPAS位應該不可能,因為本地大學全是香港政府資助,必須以本港學生(主流學制,即HKDSE)為先。如果確有其事就係大學「犯規」,要向教育局投訴。

話說回來,報讀LSE、KCL等英國名牌大學的熱門科目一D都唔容易。我個人意見是請囝囝俾心機考好DSE,主攻中大及科大商學院,次選英國KCL、Warwick同Bath (如果覺得報考中大商學院都信心不大,LSE嘅機會都應該唔太好),並以Durham或Nottingham作保險,應該比較穩妥。

HHHR 發表於 16-11-10 11:01

由於係大學嘅「神科」,競爭自然厲害,不過DSE學生經JUPAS入本地大學始終有優先。你 ...

我仔去左HKU 個open day,IBGM個講座話左只收32人,JUPAS 只收13人,non JUPAS 則收19人!

另外想問港大的商學院是否三大中較遜色?

jitjitma 發表於 16-11-10 14:17
我仔去左HKU 個open day,IBGM個講座話左只收32人,JUPAS 只收13人,non JUPAS 則收19人!

另外想問港大 ...

有朋友女兒今年經non-jupas入了IBGM,但A-Level成績要4A*才收

小女DSE英數生化理數1predicted grade 5*,5,5*,5*,5,5,死中文通識報了IC 的 medicine and medical bioscience,
UCL的 biomedical science
Oxford 的 biomedical science
和一個水抱,是否太搏呢?

我囝囝係香港讀直資中學時有3個相熟同學剛好入了此3間大學商學院,根據佢覆述3位同學的評語,入讀CUHK同UST嘅2位同學十分滿意,只係功課壓力大教授要求高,讀得都幾辛苦。入咗HKU個位HKDSE成績最好,宜家有D後悔唔選UST。

上述只係3位同學的個人意見,有可能以偏蓋全。

回覆 katielui 的帖子

相對進取咗D,會唔會選一間Top Uni 2nd Tier,例如Bristol,平衡一下。
‹ 上一主題|下一主題