用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣聖十架真係咁差?
go

荃灣聖十架真係咁差? [複製鏈接]

其實係咪真係外間講到咁差?有冇人對呢間學校有認識或讀緊嘅可以分享一下?thanks!
   1    0    0    0

回覆 mlau216 的帖子

因為學校多年前曾有醜聞, 您可以 google search .

我識人在讀!老師校長也有愛心的,學術也不淺的!都(emoji)️幾多新老師
整體印象不太差!

QQ_babybaby 發表於 16-9-28 09:28

因為學校多年前曾有醜聞, 您可以 google search .

相信醜聞只係個別案件

荃灣區...聯合國聚腳點 (新移民 + 南亞裔)。聖十架 & 潮州公學⋯⋯被稱呼為 荃灣孖寶!

三寶之一

KWBN 發表於 16-9-28 11:02
三寶之一

見forum啲人成日話寶校寶校,但除左曾經有過一單醜聞之外,冇人講到具體情況㸃差發⋯⋯反而我有朋友荃灣大,佢話潮州真係寶,因為好多內地人讀,同埋果D咩潮州鄉紳啲後人...
而家62網咁難揀,所以連寶校都要了解吓

mlau216 發表於 16-9-28 21:49
見forum啲人成日話寶校寶校,但除左曾經有過一單醜聞之外,冇人講到具體情況㸃差發⋯⋯反而我有朋友荃灣大 ...
所以我哋已搬離荃灣

見forum啲人成日話寶校寶校,但除左曾經有過一單醜聞之外,冇人講到具體情況㸃差發⋯⋯反而我有朋友荃灣大 ...

聖十架上年有參觀了解過,整體教學模式不錯,亦都看到校長老師們有心搞好學校,只可惜一直冇升中數據支持,缺乏有能力家長及成績好的學生繼續讀下去,所以也許一直未見起色吧!相對來說,聖十架的教學熱誠比朝州好些吧!

回覆:荃灣聖十架真係咁差?

觀校和上過英文班,校長和老師都好 friendly & approachable, 校長好有 heart做好間學校。 最好是下午不會教書本。

多謝各位嘅資料,我得15分仲要系孖女細B(emoji),今次會保守啲,揀啲冇咁熱門嘅學校,免得派左去好後....希望大家都好運!

柴天系不錯的

LeeCC 發表於 16-9-29 07:57
柴天系不錯的

柴天同荃基係我心儀

妹妹頭    發表於 16-9-29 08:11

回覆 PY1 的帖子

我在聖十架附近工作, 每天放工都會經過該校, 我多次親眼見到, 放工時間(大約5:XXPM) 在該校籃球場有好多人打波, 有D係穿聖十架校服(大約5-6年級), 有D穿便服, 問題係我親眼見到, 穿校服的都口含住煙, 滿口粗言咁打波, 我唔明係唔係校長見唔到, 聽唔到, 點解可以咁樣??  我即時對依間小學畫上X,  我個小朋友做唔做到狀元唔緊要, 但我一定唔會比佢做垃圾...

如果要揀小一, 唔想同人爭熱門小學, 我寧願揀荃基, 柴天(乙一入到機會好大), 我都唔會揀堅十架..... 以上只係我個人意見, 有得罪請包涵

妹妹頭 發表於 16-9-29 08:11
回覆 PY1 的帖子

我在聖十架附近工作, 每天放工都會經過該校, 我多次親眼見到, 放工時間(大約5:XXPM) 在該 ...

咁得人驚..... 唉今次真係要求神拜佛唔好中寶校!我都覺得小朋友讀唔到書唔緊要,只要唔好學壞!

我亦有去過柴天及基慧實地睇過, 柴天個籃球場都可以對外開放, 但我去過幾次, 都有見到身穿柴天校服既學生打波, 但就沒有不當行為, 純係打波, 讚....

引用:Quote:妹妹頭+發表於+16-9-29+08:11+ 回覆+

原帖由 mlau216 於 16-09-29 發表
咁得人驚..... 唉今次真係要求神拜佛唔好中寶校!我都覺得小朋友讀唔到書唔緊要,只要唔好學壞!
...
樓主如果你對一間學校有興趣,最好自己親自去了解,參加學校,問幼稚園校長,問讀此校家長,返學放學係學校門口睇下學生,或者門口直接問家長。

其實荃灣區小學都好多活動,透明度好高,要了解間學校岩唔岩自己,都係要自己去感受。

三寶太深入民心,一般香港人不會選擇呢D學校,經常見過D家長多是普通話或者半咸不淡人士,前三四年有次帶女去附近公園玩,當時有幾個該校小朋友,玩設施不守規矩,不懂排隊,行為舉止令人側目,但家長只顧閒談,完全不理,所以當時我想將來一定不會選擇呢間學校,讀書雖然重要但朋輩之間影響更大,近朱者赤,近墨者黑

mlau216 發表於 16-9-29 08:07
柴天同荃基係我心儀
咁有無自行揀柴天? 舊年15分自行就搞掂左, 唔駛煩

cattz288 發表於 16-9-29 10:42
咁有無自行揀柴天? 舊年15分自行就搞掂左, 唔駛煩

自行揀左荃基,打算甲乙二揀柴天,之後就唔識填喇
‹ 上一主題|下一主題