用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開學差不多一個月,你地D小朋友心散完未? ...
樓主: lukeskywalker
go

開學差不多一個月,你地D小朋友心散完未? [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 16-9-29 08:43

無抗拒已經好啦!踏出第一步最難,之前我仔叫佢去街,佢有 ...

留空……會哦! 其實嗰日佢無時間做自己嘢我會好忟憎,我唔想咁細個人仔就好似大人咁,每日起身返工/學,開OT/做功課, 連休息半小時都變得偖侈。
但頭2、3星期真係完全做唔到,佢寫50組中文詞語都用咗個半鐘有多,咁啱又要温中文默書,又有show and tell, 又做stem功課,真係想死。上星期四、五學校放假,問佢想去邊,佢話想去誠品打書釘,由開舖打到關舖, 最後一償佢心願。

S-Kwok 發表於 16-9-29 06:49
學校有時啲功課好花時間,好似份stem功課咁,做straw tower、paper tower, 要試咗嗰concept先可以做
...
好多人搵活動教學,諗住少d功課,其實d功課好花時間
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-9-29 11:09

I agree. 雖然囡囡功課多,但D功課好straight forward。

lukeskywalker 發表於 16-9-29 11:31
I agree. 雖然囡囡功課多,但D功課好straight forward。
不過冇話邊種好d,都係睇適唔適合啦,我自己就鍾意做搜集同討論既project,我小朋友都嫌直接既功課悶
Learning to Read, Reading to Learn.

S-Kwok 發表於 16-9-29 06:47
中文作文……個個星期六都有練㗎。暑假時都有練,又用咗Ben sir本書嚟教句子嘅寫作技巧,做咗4個chapter,  ...

S-Kwok, Ben sir 本書啱唔啱小二生呢?本書係點樣㗎?

lukeskywalker 發表於 16-9-29 11:40
S-Kwok, Ben sir 本書啱唔啱小二生呢?本書係點樣㗎?

Ben sir套書有2本,1本講修辭,1本講詞彙,對象係小四至小六。書內有佳句,佳句節錄自名人如朱自清、余光中、魯迅……,有依據佳句嚟寫嘅仿句,最後再有解說原句及仿句。每部分都有練習,如句子仿作、句子創作、重組句子及段落仿作。練習有參考答案,啱呢啲自己又唔識寫,但又想自己教嘅我
以詞彙一書為例,有以四季、人物等為對象,教導如何利用修辭再配合詞彙/成語,令描寫的對象更具體。
例如: 盼望著,盼望著,東風來了,春天的腳步近了。 (朱自清-春)
仿句: 等待著,等待著,冬風走了,春天的腳步悄悄步近了。
以上例子係最淺、最易明白,其他對小二嚟講係深。
例: 雨氣空濛而迷幻,細細嗅嗅,清清爽爽新新,有一點薄荷的香味。 (余光中-聽聽那冷雨)
難明白仿句,所以難以模仿,加上小二詞彙應該未夠。
我仔小三,不論喺明白、仿造時都有啲吃力。

小時了了  Ben sir套書教得好好喎!  發表於 16-9-29 13:21

MASAYA 發表於 16-9-29 11:09

好多人只著眼於多與少

S-Kwok 發表於 16-9-29 09:40
留空……會哦! 其實嗰日佢無時間做自己嘢我會好忟憎,我唔想咁細個人仔就好似大人咁,每日起身返工/學, ...
見到你分享真好。我女女今年無端端學校話有個STEM課程, 請問係乜東東嚟? 要10月底至有家長會, 好似要做project, 好難做咁, 好愁, 只有小四有, 做乜學校响小四整埋D咁既嘢, 課程已經深咗, 真大鑊。

S-Kwok 發表於 16-9-29 13:03
Ben sir套書有2本,1本講修辭,1本講詞彙,對象係小四至小六。書內有佳句,佳句節錄自名人如朱自清、余光 ...

咁又太深喎

S-Kwok 發表於 16-9-29 13:03
Ben sir套書有2本,1本講修辭,1本講詞彙,對象係小四至小六。書內有佳句,佳句節錄自名人如朱自清、余光 ...

Thank you ar

little_yolky 發表於 16-9-29 13:12
見到你分享真好。我女女今年無端端學校話有個STEM課程, 請問係乜東東嚟? 要10月底至有家長會, 好似要做proj ...

科學、科技、工程及數學呀,睇個名好好,只係教育局全力推行,係,我係因人廢言,實際上唔太睇好

MASAYA 發表於 16-9-29 13:15
科學、科技、工程及數學呀,睇個名好好,只係教育局全力推行,係,我係因人廢言,實際上唔太睇好 ...
咁即係做乜架? 好愁呀。

little_yolky 發表於 16-9-29 13:12
見到你分享真好。我女女今年無端端學校話有個STEM課程, 請問係乜東東嚟? 要10月底至有家長會, 好似要做proj ...

STEM課程(小學及中學) 今年好似突然好 hit.

此外, 又有另外一個新教學方式叫 "反轉教室", 舊年聽中學簡介會時開始聽到呢樣野, 呢個教學方式好似又係 hit hit 地

基金種子計畫助小學推STEM
星島日報 – 2016年9月26日星期一上午6:11
https://hk.news.yahoo.com/%E5%9F%BA%E9%87%91%E7%A8%AE%E5%AD%90%E8%A8%88%E7%95%AB%E5%8A%A9%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E6%8E%A8stem-221115514.html

【星島日報報道】學界近年積極發展STEM(科學、科技、工程及數學),惟小學課堂較難配合,教育局早前向官津及直資小學發放十萬元津貼,幫助小學推廣STEM。有機構推出小學STEM種子計畫,利用在中學推行STEM的成果,簡化課程教導航拍、設計3D光雕、製作機械人等,開辦計畫的資訊科技體育基金創辦人陳岡毅表示,希望計畫能協助學校推行具特色的STEM校本專題,又稱計畫可銜接中學STEM教育,幫助發掘人才。

由資訊科技體育基金舉辦的小學STEM種子計畫,提供課程予小學參加,建議學校先設計一個校本專題,可選擇的包括製作機械人、設計3D光雕、航拍等,將這些平日教導中學生的課程搬到小學,陳岡毅表示課堂不可超過九十分鐘,內容亦須簡化,「以教導航拍為例,中學運用的航拍機體積較大,但小學生就要用細小幾倍的航拍機。」他續指,希望計畫幫助小學涉獵更多範疇,找到適合學校發展方向,「導師亦會從中觀察有潛質的學生,讓學校加以培訓。」

聖愛德華天主教小學校長馮立榮表示,學校一直以發展編程(coding)為主,認為光雕課程意念新穎,非常有趣。他續稱,隨着教育局推出STEM津貼,喚醒不少學校關注發展STEM,學校亦會不時舉辦分享會展示成果,互相觀摩取經。

佐敦谷聖若瑟天主教小學林漢堅稱,雖然現時較多學校關注STEM,惟學校的資金不足,亦較難以創意為主、未知成效的項目申請優質教育基金,建議政府可設創意教育基金,鼓勵學校多作嘗試。

小時了了 發表於 16-9-29 13:27
STEM課程(小學及中學) 今年好似突然好 hit.

此外, 又有另外一個新教學方式叫 "反轉教室", 舊年聽中學簡 ...

台灣傳過黎,早兩年我去聽過講座,香港有d中學搞緊,不過唔係學校發展課程,係老師自發既教學模式,台灣個邊都係,都係老師自發,大意係老師拍片或寫好網上預習畀學生,佢地網上做完,老師會知道邊d題目或課堂內容較多學生唔識,上堂就集中呢d去講解同討論,i mean反轉教室

MASAYA 發表於 16-9-29 13:15
科學、科技、工程及數學呀,睇個名好好,只係教育局全力推行,係,我係因人廢言,實際上唔太睇好 ...

STEM(科學、科技、工程及數學)如果係講嗰啲3D光雕、製作機械..... 係咪好似東區間直資中華基金用好多科技及機械人啟發學生

little_yolky  我哋好似係搞咩3D。  發表於 16-9-29 13:48

小時了了 發表於 16-9-29 13:32
基金種子計畫助小學推STEM
星島日報 – 2016年9月26日星期一上午6:11
https://hk.news.yahoo.com/%E5%9F%B ...
未來係會向呢個方向發展,coding亦好重要,但係全部人都一定需要學呢?做甜品大師,做園藝,做化妝都要識呢d? 當增潤課程畀有興趣既學生空餘時間學就可以啦,華人係咪一定要人地有乜就一定自己都要有啫?一窩蜂做死整個行業先開心?

little_yolky  執輸行頭慘過敗家丫嘛  發表於 16-9-29 13:48

IloveJJ 發表於 16-9-29 13:46
用平時課文既詞語作句先啦!

有呀!考試都係咁溫習
‹ 上一主題|下一主題