用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 浸大王錦輝中學
樓主: IHaveADream
go

浸大王錦輝中學   [複製鏈接]

過幾年升中,如果到時有需要,一定會親身去觀察下.

mimi222shi 發表於 16-9-30 12:01
過幾年升中,如果到時有需要,一定會親身去觀察下.

idy926 發表於 16-9-30 11:45
係㗎,人人想法吾同,我都有諗過,但亞女吾想,咁我咪尊重佢決定,到而家為止佢巳經同我講左3次:我真係覺 ...
有一點值得注意,今年畢業生係WKF第一批由小學部直升的學生,嚴格來說是第一張一條龍的成績表,能夠有50%+的jupas offer,其實我覺得算係有交待

mother904 發表於 16-9-30 17:09
有一點值得注意,今年畢業生係WKF第一批由小學部直升的學生,嚴格來說是第一張一條龍的成績表,能夠有50%+ ...

係喎,即係好似係小三開始讀上去

mother904 發表於 16-9-30 17:09
有一點值得注意,今年畢業生係WKF第一批由小學部直升的學生,嚴格來說是第一張一條龍的成績表,能夠有50%+ ...

我都鍾意WKF, 一路唔明學校好似得罪人咁,下下俾人圍插,慘!

我想問下jupas offer係包左non-bachelor degree的?

hkpapa852 發表於 16-9-29 14:19
如果以相同指標去和同期開辦既新派直資一條龍中小學去比, 都係較其它差一點.

至少, 港同, 培僑甚至聖瑪加 ...
聖瑪加利係咪1965年開辧?培僑書院我見佢公佈係42%
http://www.puikiu.edu.hk/file.aspx?clid=143&atid=2430&lan=1

定你講第二間培僑?

港同,真係令全港直資流口水

BCoLick 發表於 16-9-30 18:15
我都鍾意WKF, 一路唔明學校好似得罪人咁,下下俾人圍插,慘!

我想問下jupas offer係包左non-bachelor de ...
其實學校冇公佈,係由家長處收風,數人頭數番黎,係咪只計degree我唔係太清楚,但我知道入八大+恒商degree的約有50人,而今年畢業生好似每班只有20幾人。

可能問番Idy926,佢小朋友仲讀緊,收到既風會準確d

mother904 發表於 16-9-30 18:31
其實學校冇公佈,係由家長處收風,數人頭數番黎,係咪只計degree我唔係太清楚,但我知道入八大+恒商degree ...

數字吾係收風,係校長親自講嘅,經Jupas入八大比例係56.x,你講non-bachelor degree又無提喎

68%+計埋自資同海外這個數字,有人入醫有人入law等等,仲係有leaflet寫比家長添

大家嘅數字好似相若

mother904    發表於 16-9-30 19:02

idy926 發表於 16-9-30 18:27
聖瑪加利係咪1965年開辧?培僑書院我見佢公佈係42%
http://www.puikiu.edu.hk/file.aspx?clid=143&atid=243 ...
我係講緊沙田間培僑, 佢上年同今年都有>40% JUPAS offer, 升讀Local degree上年有47.5%(UGC+自資), ~20%入3大, 加埋所有AD/HD, 本地入U率有63.8%

今年未公佈詳情

聖瑪加利係2001年轉直資變一條龍, 上年升讀local degree >40%, 入3大有>30%, 本地入U率有~83%.

相比之下, WKF係遜色一點

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mother904 發表於 16-9-30 18:31
其實學校冇公佈,係由家長處收風,數人頭數番黎,係咪只計degree我唔係太清楚,但我知道入八大+恒商degree ...
JUPAS offer係有包括degree, AD同HD
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-9-30 19:03
我係講緊沙田間培僑, 佢上年同今年都有>40% JUPAS offer, 升讀Local degree上年有47.5%(UGC+自資), ~20%入3 ...

請問男拔和英華男最近的DSE成績如何?萬謝!

hkmom 發表於 16-9-30 20:10
請問男拔和英華男最近的DSE成績如何?萬謝!
男拔轉咗考DSE後都沒有再公佈, 從多方面消息評估, 入U率約在B1B水平

其它有公佈既學校資料, 過去幾年統計可以去呢度睇吓:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241251

今年既統計就去呢度睇:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3299561

hkmom  Thanks very much!  This hkpapa is really awesome when compared with me (an ordinary hkmom)  :p  發表於 16-9-30 20:26

我係講緊沙田間培僑, 佢上年同今年都有>40% JUPAS offer, 升讀Local degree上年有47.5%(UGC+自資), ~20%入3 ...
咁吾怪得,明明我識個老師係碩士,係聖瑪加利畢業,無理由辦校10年

我囡囡幼稚園群组都收集咗好幾間學校的DSE成績。
但係WKF, 都係冇DSE成績, 所以不敢肯定好唔好, 我估明年親生仔一届一定會公佈。
培橋去年Jupas 入政府資助學位是45%, 入3大是25%, 今年資助學位39%, 3大係26%。囡囡幼稚園家長群组有一位該校家長, 資料來自該家長。家長仲話, 明年又係首届親生仔畢業, 據聞幾勁吓(佢講嫁, 實情我唔知)。
正如港同一到親生仔畢業, 成績就爆上了, 估計WKF、培橋真正實力仲未睇得到。呢類龍校, 過去的数據只作参考, 最緊要睇佢親生仔成績。

WKF的成績仍未十分標青是事實,但學校仍一直在進步中。當然,而家不少人認為以往的成績不能代表WKF的真正實力,因為中學部以往收生條件所限,收不到的成績好的學生。到底這是藉口定理由,過多兩、三年就好快會睇到。

我只係唔抵得d人無中生有,造謠中傷學校,又話年年好多人跳船,又話讀過WKF冇學校肯收,DSE仆直,今年仲誇張到作文話有教職員爆料,話DSE中文全軍盡墨,冇人入U...我只係不值這些人的所為。

kat0318    發表於 16-10-4 13:24

mother904 發表於 16-9-30 23:20
WKF的成績仍未十分標青是事實,但學校仍一直在進步中。當然,而家不少人認為以往的成績不能代表WKF的真正實 ...
其實所有非名校年年都多人跳船, 我相信聖瑪加利, 音中呢堆學校都唔少人跳船.

香港人係現實既, 有成績就有人追捧.

話說當年CKY未有畢業生時已經俾人捧到上天, 結果第一屆畢業生成績一出, 又即刻被人踩到變地底泥.

點知CKY第二屆畢業生又出咗IB狀元, D家長又即刻轉晒口風..... 真係好睇過戲呀!

其實以DSE成績計, 估計WKF應該屬於新派直資既中游, 不過我都係認為透明度高先係好事

mother904 發表於 16-9-30 23:20
WKF的成績仍未十分標青是事實,但學校仍一直在進步中。當然,而家不少人認為以往的成績不能代表WKF的真正實 ...
佢好實牙實齒㗎,你話我信校長定信佢呢😪,講講下都費事嘥時間

mother904    發表於 16-10-1 00:11

公平D講, 龍校因100%全收自己小學部學生, 冇得擇優而取(仲要留住叻嘅小六生直升), 如果入8大資助學位有50%以上, 3大超過30%, 我認為已經好唔錯。
就算係培正, 收85%自己小學生, 入8大資助都係介乎50%-60%,但佢篩走咗最差15%學生, 且係百年名校呢。所以龍校計, 港同已達到好好水平, 培橋同聖馬表現都好好, 尤其培橋, 我對呢間以前基本上冇留意, 但似乎有潛質再上, 可能會係港同第二。(好似分析股票咁)
希望WKF、播道等都再加油啦, 我都覺得佢地進步緊, 都睇好。反而真道, 我以前都睇好呢間, 唔知同轉咗校長有冇關係, 佢呢幾年親生仔DSE成績真係令人有D失望, 希望再加油啦。

我女讀3年班,有時接放學見到d中學生,唔太曳呀,幾好呀。
‹ 上一主題|下一主題