用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯知中學有何評價? 校風如何?
樓主: MBOFOK
go

匯知中學有何評價? 校風如何? [複製鏈接]

引用:其實我咁睇,+如果B3生,+係可以駁B2資助學校

原帖由 kpbb 於 16-11-22 發表
其實我咁睇, 如果B3生, 係可以駁B2資助學校, 但都要睇下小朋友本身可唔可以追到, 如果可以就梗係好啦.反之 ...

kpbb 發表於 16-11-22 10:33
匯知今年改左制, 不參加大抽獎, 自己全部收生.
原來做完幾年"勵志故事"既marketing, 就係為咗唔參加派位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 kpbb 的帖子

開心學習最緊要

謝峻岳: 2003 年 11 月 7 日英文名 : Everest (Mount Everest)出世 : kg 3.345幼稚園-保良局易擇峰2006 年 9月1日上午幼兒班 A

匯知校風0K架。我仔仔讀緊,我覺得佢讀得好開心,可能反而冇压力讀書低下,佢宜家成績比小學時更好。我覺得老師角色好重要,以前D老師成日鬧佢地,宜家上左中學,匯知D老師吾知點解好受學生歡迎,佢地听老師話,多过听我話。
謝峻岳: 2003 年 11 月 7 日英文名 : Everest (Mount Everest)出世 : kg 3.345幼稚園-保良局易擇峰2006 年 9月1日上午幼兒班 A

amyivan 發表於 16-11-24 16:42
匯知校風0K架。我仔仔讀緊,我覺得佢讀得好開心,可能反而冇压力讀書低下,佢宜家成績比小學時更好。我覺得 ...

我兩星期前去過簡介會,感覺校長有心攪好間學校,同埋關顧学生

MBOFOK 發表於 16-10-12 23:20
其實就係因為我亞仔成績不太好,而且常常埋怨幾努力也沒有用,所以我睇中匯知,想他從另外方面重拾信心。

...
一定要去聽, 老師校長會帶大家行埋學校介紹埋設備, 然後會有食物俾大家喺嗰度用傾談形式問問題

sandwich 發表於 16-12-6 19:14
我兩星期前去過簡介會,感覺校長有心攪好間學校,同埋關顧学生
係呀, 成間學校都唔會為成績去睇學生, 相反會比好多機會成績唔好既學生, 亦喜歡鼓勵佢地
‹ 上一主題|下一主題