用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯知中學有何評價? 校風如何?
go

匯知中學有何評價? 校風如何? [複製鏈接]

匯知中學有何評價? 校風如何?
   1    0    0    0

引用:匯知中學有何評價?+校風如何?

原帖由 MBOFOK 於 16-09-27 發表

回覆樓主:

我今年去參觀過學校 本來都幾鐘意呢間學校 但老公去完洗手間後就話no 原來男廁D門全是鞋印 D鎖頭全部爛晒 甚至冇鎖頭
BABYSHOES集中營~click去個人網頁度睇下la~~

引用:我今年去參觀過學校+本來都幾鐘意呢間學校+

原帖由 my-baby 於 16-09-29 發表
我今年去參觀過學校 本來都幾鐘意呢間學校 但老公去完洗手間後就話no 原來男廁D門全是鞋印 D鎖頭全部爛晒  ...

MBOFOK 發表於 16-9-27 12:08
你想搵Band幾既學校?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我大女剛升中一,上年我去過這個學校聽簡介會和面試,聽簡會感覺良好!不過帶女面試時我去過洗手間,立即唔想比亞女入!

引用:Quote:MBOFOK+發表於+16-9-27+12:08+匯知中

原帖由 hkpapa852 於 16-09-30 發表
你想搵Band幾既學校?
其實呀仔成績不太好,如成績仍然沒進步,相信他只能派到band 3學校,見匯知中學另特設才藝班,好像比較另類,和一般中學不同,所以想瞭解多D

引用:我大女剛升中一,上年我去過這個學校聽簡介

原帖由 vvmon 於 16-09-30 發表
我大女剛升中一,上年我去過這個學校聽簡介會和面試,聽簡會感覺良好!不過帶女面試時我去過洗手間,立即唔 ...
那請問你對這間學校有何評價?校風OK嗎?其實係咪屬於band 3?

MBOFOK 發表於 16-9-30 18:46
那請問你對這間學校有何評價?校風OK嗎?其實係咪屬於band 3?
成績係屬於B3頭, 口碑係TKO家長口中好極端, 建議親身去學校附近視察.

其實香港有不少校風不差的B2尾/B3頭中學, 無乜必要俾讀去讀B3直資
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:MBOFOK+發表於+16-9-30+18:46+那請問

原帖由 hkpapa852 於 16-09-30 發表
成績係屬於B3頭, 口碑係TKO家長口中好極端, 建議親身去學校附近視察.

其實香港有不少校風不差的B2尾/B3頭 ...
明白,謝謝意見 ~!

回覆 MBOFOK 的帖子

好老實,我覺得校長有心搞好學校,理念都很好,但唔係一時三訓可以做到我當日去完interview,入女洗手間一睇,見到女生摺短件裙,化妝等,所以立即印象分大減

引用:回覆+MBOFOK+的帖子 好老實,我覺得校長有

原帖由 vvmon 於 16-10-03 發表
回覆 MBOFOK 的帖子

好老實,我覺得校長有心搞好學校,理念都很好,但唔係一時三訓可以做到我當日去完inte ...
謝謝分享!

我仔讀緊呢間學校第三年, 感覺唔差, 老師對學生係以朋友身份對佢地, 亦有好多鼓勵俾學生, 我覺得呢間學校老師校長都好有心教好班學生
大家廁所見到既, 我諗其實每間學校都有, BAND 1 亦會有, 當然明白家長盡量唔想自己小朋友接觸呢D比較壞份子, 我亦有聽過阿仔講學校有D同學係比較頑皮, 整體黎講, 我仔比起小學係自信心多咗, 覺得老師重視咗佢

引用:我仔讀緊呢間學校第三年,+感覺唔差,+老師對

原帖由 天使魔鬼 於 16-10-12 發表
我仔讀緊呢間學校第三年, 感覺唔差, 老師對學生係以朋友身份對佢地, 亦有好多鼓勵俾學生, 我覺得呢間學校老 ...
其實就係因為我亞仔成績不太好,而且常常埋怨幾努力也沒有用,所以我睇中匯知,想他從另外方面重拾信心。

謝謝你的分享啊~來緊簡介會會去睇下

MBOFOK 發表於 16-10-12 23:20
其實就係因為我亞仔成績不太好,而且常常埋怨幾努力也沒有用,所以我睇中匯知,想他從另外方面重拾信心。

...
聽咗先決定

樓上講得岩,如果成績麻麻,不如派位啦,好多津校b2尾b3頭,校風幾好,使乜比錢讀直資。

直資中學起碼可以選擇/收錄操行較佳的學生。

其實我咁睇, 如果B3生, 係可以駁B2資助學校, 但都要睇下小朋友本身可唔可以追到, 如果可以就梗係好啦.反之幾年中學生涯又是考包尾, 自信心亦會無晒.
呢類直資,正就是比呢類小朋友多一個選擇, 因明知收生的學生成績未必好, 故開辦一些書本以外的課程,為日後多一個預備.
至於校風, 相信同其它B3差不多(不可以同B1/2比較), 自己去下心儀學校看下放學,留意下.
*因本身小朋友都是這類情況, 才有這個人見解.不喜勿插
得閒入來看看"雙妹嘜"啦......
http://hk.myblog.yahoo.com/jessjuli088

對不起!補充一下,我説的是不參與大抽獎的直資中學。

常樂 發表於 16-11-22 10:28
對不起!補充一下,我説的是不參與大抽獎的直資中學。

匯知今年改左制, 不參加大抽獎, 自己全部收生.
得閒入來看看"雙妹嘜"啦......
http://hk.myblog.yahoo.com/jessjuli088
‹ 上一主題|下一主題