用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一識應期
go

中一識應期 [複製鏈接]

想問問大家既仔女, 上了一中差唔多一個月, 你地d 仔女已識應了上課模式嗎?  
小女(係讀中文小學) , 而家上了英文中學, 佢既英文一般...
最近, 佢問我數學, 我發覺佢, 好似聽唔明, 又唔識睇書自學.. ( 開學時我已講明, 中學唔同小學, 唔會版版教, 但老師會expect 你在家備課, 生字唔識, 就查定字典 )
佢of course 當我唱歌, maths功課( 當然完全唔識) , 佢就問我.. 話老師無教, 就比功課.. 我問佢, 有無Maths book , 當然睇完書, 就識啦.. 佢好明顯無睇書....

已連續2 chapters  佢都係甘....佢現在問我maths , 其他無問.. 其他科目, 我都鄧佢驚..最慘係, 佢話自己識曬....中文小測.. 話自己識, 派返黎failed , 就話老師無教....當然唔識.. 我無言....

其實佢似上堂聽唔明, or 唔留心.. 中學老師唔會提完又提.....佢聽唔到, 就話老師無教...

佢甘既態度. 我都擔心, 但我又想佢"肯肯"的跌一次.. 比個教訓佢...
   4    0    0    0

引用:想問問大家既仔女,+上了一中差唔多一個月,+

原帖由 MonkeyGirl 於 16-09-27 發表
想問問大家既仔女, 上了一中差唔多一個月, 你地d 仔女已識應了上課模式嗎?  
小女(係讀中文小學) , 而家上 ...
我女都係中文小學上英中(中一),似乎佢適應得幾好,幾次數學quiz成績都唔錯,只係錯一兩題係衰大意。 見佢平時温習主要温IS/LS,串字,因為好多專有詞語,中文就温成語嗰D。
不過佢昨晚臨急温中文默書,有成幾版要温,問佢點解唔預早D温定,佢話唔記得左  

有時趁早撞下板,都係好事,衰左下次就會記住。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:中一識應期

妹妹都有數學quiz,好剛好合格,但聽她說,全班很多人fail,可能大家都未適應,在眾多科目中,中文應該最難,一開始就文言文,最難答是要經過思考的答題,她仍未清楚該如何作答。

我小朋友都係中小升上英小(F.1),又係數學科吾明,尤其是文字題吾識列式,老師冇教chapter 0  和 1(好似當佢地已識),就教 chapter 2,現在教緊chapter 3,教得好快,但數學功課每星期只做幾題文字題,佢問我點做,但我都吾識,幫吾到佢,真係擔心。

peremum  數學chapter 1好重要,老師唔教自己都一定要攪通佢。  發表於 16-9-27 17:15

我小朋友都是剛升中一, 見她好似好忙咁, 做不停 (一路做, 一路 e e 哦哦, 又話難做, 又話唔識 ) , 溫不停 (溫不夠3分鐘, 又去看手機 或上網查字) ..... 你們既小朋友都是嗎?

鼻涕蟲 發表於 16-9-27 14:34
我小朋友都是剛升中一, 見她好似好忙咁, 做不停 (一路做, 一路 e e 哦哦, 又話難做, 又話唔識 ) ,  ...

係,文言文要查,英文又要查,所以機不離手(emoji)

大約三個月就適應得比較好, 加油~

回覆 Himma0904 的帖子

文言文點查?

醒目開學勳章

MonkeyGirl 發表於 16-9-27 16:04
回覆 Himma0904 的帖子

文言文點查?
有文言文字典

MonkeyGirl 發表於 16-9-27 11:42
小女(係讀中文小學) , 而家上 ...

如果個女肯,請個補習老師跟吓佢的功課。

我知有老師叫學生自己睇video 然後做maths level 1, 老師由 level 2 開始教。

引用:我小朋友都係中小升上英小(F.1),又係數學科

原帖由 onlytheone 於 16-09-27 發表
我小朋友都係中小升上英小(F.1),又係數學科吾明,尤其是文字題吾識列式,老師冇教chapter 0  和 1(好似當佢地 ...
Chapter 1是什麼?

onlytheone  Chapter 1是教directed numbers 即係負負得正,正負得負既加減乘除數  發表於 16-9-27 21:16

引用:Quote:鼻涕蟲+發表於+16-9-27+14:34+ 我小

原帖由 Himma0904 於 16-09-27 發表
係,文言文要查,英文又要查,所以機不離手(emoji)
係吖,機不離手,好似咩野都可以查到咁,萬能架。 History, Geog, 中文,英文,通識 ... 又多 whatasp group

回覆 MariaTsui 的帖子

Chapter 1教directed numbers,即係負負得正,正負得負的十、ㄧ、X、÷數

回覆:emmafish 的帖子

升中後好多功課、默書、小測。 第一次中默零蛋。太輕視了,罰抄了2次默書範圍,抄到手都軟,佢自己都怕怕。希望會吸取教訓。

回覆:onlytheone 的帖子

我女chapter 1有教,所以暫時覺得數學好簡單

http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

我個仔開享受中學,我問佢,英文上堂有冇問題,佢話冇,我睇佢啲英/數 quiz 唔錯啊, 50 fullmark 都去到 45-48, 中默兩遍文言文,大約 100 子,95分,錯一只字扣 5 分。 佢話最唔習慣嘅係 P.E. , 用英文比較怪

KelMa  請問邊間中學?  發表於 17-4-24 13:56
jc2009    發表於 16-9-29 15:14

引用:回覆+MariaTsui+的帖子 Chapter+1教direct

原帖由 onlytheone 於 16-09-27 發表

Chapter 1教directed numbers,即係負負得正,正負得負的十、ㄧ、X、÷數 ...
妹妹學校是有教ch 1,我覺得學校老師很勤力,功課,默書,quiz都很密,妹妹說不喜歡這種密集式訓練,但仍可應付。

你囡囡就好啦,有個盡責的老師教。昨日派左第一次數測,chapter 1冇教但有出,好彩暑假時略略教左佢,但文字題就全錯,剛剛好合格,睇黎要叫佢做D練習了。

你地d 中學 默書or test , 家長使唔使簽名 ? 我女個間test 唔使家長簽. 最衰第一次, 佢中測唔合格, 我就話佢唔認真讀, 佢梗係唔 like, 話完佢問佢簽係邊, 佢就話..唔使簽.我就知, 佢將來被得就被了.....

琴日第一次dictation .. 我睇下佢會唔會話我知先....

‹ 上一主題|下一主題