用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家姐讀小學要諗埋細佬?!
go

家姐讀小學要諗埋細佬?!

住14網,大女加細仔,家姐在灣仔區讀幼稚園,小朋友己在天主教洗禮,成日聽人講諗家姐讀小學要諗埋細佬,其實我真係唔識要點計劃,可唔可以請教下大家?

Shellyxlk 發表於 16-9-27 10:54
住14網,大女加細仔,家姐在灣仔區讀幼稚園,小朋友己在天主教洗禮,成日聽人講諗家姐讀小學要諗埋細佬,其 ...
睇家庭需要, 唔好盲目聽人講要點做.

如果你認為家庭無能力去應付兩次升小一既試鍊, 或者日後無法應付兩間唔同小學既課程, 咁就梗係同一間學校好啦! 咁就自然要諗埋細仔.

當然, 又會有人叫人唔好為果細仔去迫大女一定要讀男女官津校

從來沒有錯與對, 只有合適與不合適

Chirley    發表於 16-9-27 14:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

家姐派入津校,細佬必入。如果家姐果間好,細佬唔識字都唔怕。
Vs家姐讀女校/讀直資,細佬要靠自己由零開始玩派位。
睇家長意願了。

住14網,大女加細仔,家姐在灣仔區讀幼稚園,小朋友己在天主教洗禮,成日聽人講諗家姐讀小學要諗埋細佬,其 ...
人地講既聽下就得,不竟要睇家庭問題.中間太多既取捨...

我偏向諗埋囉!唔駛煩多次嘛!你估次次咁好運咩

引用:住14網,大女加細仔,家姐在灣仔區讀幼稚園

原帖由 Shellyxlk 於 16-09-27 發表
人人處境唔同。 我係ftm,冇工人,之前揀小學必定諗男女校(官津),一齊讀方便接送。 而且家姐收左,弟弟必入,唔駛煩多一次玩小學遊戲。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我宜家都係咁, 家姐收左,細佬自行必入,唔駛煩多一次玩小學遊戲

我就係安排咗大女入女校,預咗幫細仔打硬仗,結果場仗打咗幾年,最終呀仔入咗間男校。

天主教津校印象中無男女校。sibling有無preference唔知,應該高記有,我估。

又係最大利益化啦。。。

幫女報天主教女校,如 mps.  中左試下叩軒小(男上qc,  女上bps) ,又中近完美,到時再諗。

如唔報天主教學校,20分浪費左,去自行其他男女校,姐係將d分掉落咸水海姐?

dereklg  對,網友呢條橋比較怪異  發表於 16-9-28 14:15
Jayann  如果家姐抽到入MPS咁lucky, 我唔會因為細佬而再叩其他男女官律Lu~~~  發表於 16-9-28 08:16

我會九月頭照同家姐報考直資/私好學校(不論男女/ 女校only),考到我會照比佢讀,唔會考慮細佬入唔入到~ 不過如果都無offer, 咁大抽獎我會疊埋心水㨂男女校。

引用:住14網,大女加細仔,家姐在灣仔區讀幼稚園

原帖由 Shellyxlk 於 16-09-27 發表
我同你一樣,要大女面試,我辛苦迫佢開聲,受壓足2年。暫時叫做可以鬆一口氣,但細佬呢?細佬比家姐仲難搞,而且仲好細,能力,認知又唔知係龍係鳳,如何找 合適學校安置2個?我心儀有龍直資,私校,有語境,有資源,有彈性,有多項活動。但無得帶細佬。如果選官津校,係可以煩少細佬升小學,但家姐升中呢?官津無語境,英文 oral 同 phonics 预左外補,但官津普遍多功課,又 TSA, 又  Pre S1, 又呈分試。。。會唔會因為細佬,累了家姐?

醒目開學勳章 貢獻勳章

DevilPig 發表於 16-9-28 08:58
我同你一樣,要大女面試,我辛苦迫佢開聲,受壓足2年。暫時叫做可以鬆一口氣,但細佬呢?細佬比家姐仲難搞 ...
係咪累咗家姐,就要睇你手上有乜喇.... 不過,辛苦咗佢就實係啦!

恐龍家

retriever 發表於 16-9-28 07:49
天主教津校印象中無男女校。sibling有無preference唔知,應該高記有,我估。

又係最大利益化啦。。。
天主教學校既小學好多男女校, 但中學較少. 有直屬中小學既, 印象中只有九龍既瑪神同聖文德 (高主教書院以前係男校, 不過近年都收女生, 但小學係私校)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:DevilPig+發表於+16-9-28+08:58+我同

原帖由 小曳人 於 16-09-28 發表
係咪累咗家姐,就要睇你手上有乜喇.... 不過,辛苦咗佢就實係啦!
我唔係偏向名校型,我重理念,語境,學術多d,手上已有既,附合我理想。。。。但。。。。細佬點好!!

hkpapa852 發表於 16-9-28 09:23
天主教學校既小學好多男女校, 但中學較少. 有直屬中小學既, 印象中只有九龍既瑪神同聖文德 (高主教書院以前 ...

係喎... 謝謝!

因為一心諗住D 歷史好耐既... 其他確實係唔少...

醒目開學勳章 貢獻勳章

DevilPig 發表於 16-9-28 09:25
我唔係偏向名校型,我重理念,語境,學術多d,手上已有既,附合我理想。。。。但。。。。細佬點好!!

...
咁,就响叩門時做嘢,叫做盡咗力...然後,無論結果點,唔好望返轉頭!

世事無得盡如人意,得到d,已經唔錯!

恐龍家

我例子> 家姐讀女校, 細佬4年後再抽過!我幫亞囡選校時是選合適她的! 到細佬選時再算!

我係大仔叩入男女小學,間學校多功課,地區比較受歡迎的,而中學校網利男仔,而不利女仔。

阿妹跟住哥哥入同一間小學(我費事煩,其實諗起有d不負責任,升小前睇得出阿妹嘅資質係可以更上一層樓)。

過了2、3年之後,諗諗下又擔心妺妹升中的校網,於是初小成功同佢轉去灣仔區小學,目的係入心儀的女名中。

現在順利入了dream school , 讀得好開心,佢前排仲多謝我之前幫佢轉小學的安排。

引用:Quote:原帖由+Shellyxlk+於+16-09-27+發表

原帖由 DevilPig 於 16-09-28 發表
我同你一樣,要大女面試,我辛苦迫佢開聲,受壓足2年。暫時叫做可以鬆一口氣,但細佬呢?細佬比家姐仲難搞 ...
官津無語境? 少D啫,試下留意MCS 和 MPS, 語境好過大部份直私, 又係讀得輕鬆過不少直私~~~

回覆 Shellyxlk 的帖子

如果我係你我會抽14網嘅嘉勒撒,阿女有20分可自行搏下得唔得,如果唔得再試埋大抽獎。如果有幸入到又有聯系中學。

至於細佬就變咗進可攻,退可守,如果到時考到心儀直資私校就當然好,如果考唔到咪入嘉勒撒,到升中先再算。當然如果家姐考到心儀直資你要衝量讀直資定官津校喇。

dereklg  係呢個策略相當可取,平衡晒各方利弊  發表於 16-9-28 14:27