用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul (Happy Valley) vs Marymount
go

St Paul (Happy Valley) vs Marymount

請問各位MJ意見,
小女比較文靜,但與朋友玩起來又可以好癲
我知兩間都是好學校,除了中文小學與英文小學之外
請問St Paul 跑馬地 vs Marymount邊間好D?
我老公話想Marymount,想小女提高自信,怕St Paul太嚴會更加唔講野
我又擔心會不會太多有錢人,攪到小朋友自卑?
因全是聽聞,想問一問用家意見
謝謝解答

回覆:lazysheepsheep 的帖子

st paul 唔算嚴.  學校冇記缺點制度.  最多扣操行分.  小息學生好free.  可以跳繩. 捉衣人(多數小1.2玩 . 佢哋玩得好叻好少比老師直接見到).  上堂時老師(部分)都會同佢哋輕鬆模式,有啲低年級學生會叫有位老師做[txxx媽媽].

lazysheepsheep 發表於 16-9-26 17:44
請問各位MJ意見,
我知兩間都是好學校,除了中文小學與英文小學之 ...
兩間都好,可能St Paul會較適合文靜D既女生!

St. Paul校舍也暫遷去了柴灣,不是跑馬地

回覆:St Paul (Happy Valley) vs Marymount

一間英文小學,一間中文小學。一間面積係另一間八倍有多。其實兩間提供嘅野好唔同....

St paul會容易抽中D, 猶其是搬了去柴灣。升中就st paul差不多收哂小學部,不過校舍、名氣、英文、功課量輕鬆度就marymount勝。

謝謝大家意見!
我朋友是因為去年搬了去柴灣所以少人選抽中入左
開心到飛起

引用:+本帖最後由+cmchang0927+於+16-9-26+22:12

原帖由 cmchang0927 於 16-09-26 發表

St paul會容易抽中D, 猶其是搬了去柴灣。升中就st paul ...
今年身邊的人都在問這兩間,可能st francis 會變成最易入.......

lazysheepsheep 發表於 16-9-26 17:44
請問各位MJ意見,
我知兩間都是好學校,除了中文小學與英文小學之 ...

相信無乜家長會有齊呢2間小學第一身体驗

你所理解2間一般分別差唔多啦....MPS 輕鬆D....SPPCS 傳統D

另外...你可以去睇吓MPS返放學....好多保母車接送放學....係學生主要交通工具

又另外....MPS Conduct有4小項標準評語....無扣分呢回事 ~~~

回覆 BandC 的帖子

St francis都多人問的,我估最hit是mps>st francis> st paul, 因為我聽好多人嫌棄柴灣校舍。。

今年出生率咁高,看來睇下St Paul好似穩陣D喎...

引用:今年出生率咁高,看來睇下St+Paul好似穩陣D

原帖由 lazysheepsheep 於 16-09-27 發表
今年出生率咁高,看來睇下St Paul好似穩陣D喎...
又唔好咁諗,一讀讀12年,真係認真去學校行下,睇清楚d先決定。唔係邊間易入就讀邊間,同埋你咁諗,好多人咁諗就個個衝去報st paul, 到時派彩你見人地st francis 20分入好多,你又會後悔點解唔揀st francis呀marymount呀~

所以唔好諗易唔易啦,真係適合自己小朋友先好揀,唔係12年都唔開心就唔好啦!三間都係好學校,不過個人覺得校舍好,環境大,小朋友會玩得開心d囉~  希望你揾到間好學校比小朋友:)

^GGmami^ 發表於 16-9-27 08:00
又唔好咁諗,一讀讀12年,真係認真去學校行下,睇清楚d先決定。唔係邊間易入就讀邊間,同埋你咁諗,好多人 ...

講得有道理!

引用:謝謝大家意見!我朋友是因為去年搬了去柴灣

原帖由 lazysheepsheep 於 16-09-26 發表
謝謝大家意見!
我朋友是因為去年搬了去柴灣所以少人選抽中入左
開心到飛起 ...
今年是第一志願收不哂,你朋友是好彩了

cmchang0927 發表於 16-9-27 00:13
回覆 BandC 的帖子

St francis都多人問的,我估最hit是mps>st francis> st paul, 因為我聽好多人嫌棄柴灣 ...
我估最hit是mps> st paul   >st francis
始終 st paul   升中較有保障

St Paul 不過在柴灣校舍3年, 就算真的好介意, 我相信不過是10個8個家長, 用此作參考, 絕對不智!!!!

St Paul Secondary school 搬咗去chai wan ? 幾時既事?

回覆 MonkeyGirl 的帖子

not secondary, just primary

甘佢個校網係12 定16 ?

dereklg  校網keep 住係12, no change  發表於 16-9-29 11:08
lazysheepsheep  暫時性咋!唔係永遠搬  發表於 16-9-27 19:20

mapp2009 發表於 16-9-27 10:26
St Paul 不過在柴灣校舍3年, 就算真的好介意, 我相信不過是10個8個家長, 用此作參考, 絕對不智!!!! ...
想問, 係唔係預計三年後完成?
相信住同12校網, 柴灣校舍係唔揀作第一志願的其中一個原因, 但如果要計分/跨區揀,marymount vs st paul 就唔會太大分別.

如果唔係,依家 st paul 就無人揀, 三年後 st paul 會好多人插班?