用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 2 頭,揀學校可以進取d嗎?
樓主: emibaby
go

Band 2 頭,揀學校可以進取d嗎?   [複製鏈接]

回覆:Band 2 頭,揀學校可以進取d嗎?

請問41區的b1c及b2a中學有邊幾間

suebb 發表於 16-10-30 22:41
英華你唔好諗 ,除咗你考頭10名
1. 佢有留位比官校
2. 喱幾年佢係借校,所以有部份位留比葵涌

但聖心私小年年都係得兩三個入!呢啲都係級頭十名⋯其實英華女校係咪同st Paul coed 果啲level 中三教人地中六既野

王家爸爸 發表於 16-9-26 17:25
藍田聖保祿、上智、英華女呢啲一線中學,B1學生都唔保證入到;B2生基本上係無可能既。 ...

請教,band 1尾的觀塘男仔(希望嚟緊的呈分試不會落後) ,有邊啲學校可試。他都是冇特異功能。Thx.

王家爸爸  自行二試觀官、蒙民偉、梁式芝、呂郭碧鳳其中一間  發表於 16-11-8 09:28
王家爸爸  自行一試順天、觀瑪  發表於 16-11-8 09:28

suebb 發表於 16-10-30 22:41
英華你唔好諗 ,除咗你考頭10名
1. 佢有留位比官校
2. 喱幾年佢係借校,所以有部份位留比葵涌
2。收13—15個咁葵涌學生?唔係呱?最有機會都係雙仁入,但校網加埋冇咁多人。而且一定係自行考入,唔會係抽入,點解你話'有部份位留比'?

bigheadis 發表於 16-11-7 22:54
請教,band 1尾的觀塘男仔(希望嚟緊的呈分試不會落後) ,有邊啲學校可試。他都是冇特異功能。Thx.
...
聖言

chocolatebean 發表於 16-11-7 23:05
聖言
聖言應該比較難入,即使入到讀唔讀得掂都係需要考慮既問題。

Eat_Sleep_Play 發表於 16-9-26 22:10
女英華難入我知,但上智係咪真係咁難入?

係law, 去完上智簡介會,都唔係咁離地,好平民,都唔係只揀最top學生,校長prefer一d適合英語環境讀書而又一心一意揀上智既學生

emibaby 發表於 16-11-8 13:21
係law, 去完上智簡介會,都唔係咁離地,好平民,都唔係只揀最top學生,校長prefer一d適合英語環境讀書而又 ...
但問題係你話你女女係B2邊緣人喎, 即係最多係B1C學生, 咁校長話唔係揀最top既學生, 但都要top架, 都唔可以差得太遠掛。

bigheadis 發表於 16-11-7 22:54
...
請問為何甲一和乙一選不同的中學去填?而不是甲一乙一都選同一間?選小一有111之說,以便叩門,中學沒有這優勢嗎?

Band5 發表於 16-9-27 22:59
sfa上年升中得50個女生,1A女生可以有幾多?

deleted

jessie005 發表於 16-11-12 01:00
聽聞SFA考全級六七十名㗎女孩先會報上智

剛上網check多次,2015-2016 SFA 有132 個升中,82個男仔,50個女仔。我估考中上嘅女仔多數都冇揀上智。

2015-2016 Secondary School Places Allocation Result
Girls' Result
( 50 Students )

OUR LADY OF THE ROSARY COLLEGE 7 ST PAUL'S CO-EDUCATIONAL COLLEGE
HOLY TRINITY COLLEGE 6 ST ROSE OF LIMA'S COLLEGE 2
ST PAUL'S CONVENT SCHOOL 5 BELILIOS PUBLIC SCHOOL 1
YING WA GIRLS' SCHOOL 5 HOI PING CHAMBER OF COMMERCE SEC SCH 1
GOOD HOPE SCHOOL 3 KWAI CHUNG METHODIST COLLEGE 1
DIOCESAN GIRLS' SCHOOL 2 PLK NO.1 WH CHEUNG COLLEGE 1
DMHC SIU MING CATHOLIC SEC SCH 2 PUI KIU COLLEGE 1
HEEP YUNN SCHOOL 2 STEWARDS POOI KEI COLLEGE 1
HEUNG TO MIDDLE SCHOOL 2 TRUE LIGHT MIDDLE SCHOOL OF HONG KONG 1
MARYKNOLL FATHERS' SCHOOL 2 TSUNG TSIN CHRISTIAN ACADEMY 1 SKH LAM WOO MEMORIAL SECONDARY SCHOOL 2

Eat_Sleep_Play 發表於 16-9-26 22:10
女英華難入我知,但上智係咪真係咁難入?
自行肯定唔得, 不過中西區大抽獎有機會入B1校 (只限中西區學生). 前年有B2生抽入聖提.當然入到同讀唔讀到又係兩件事.

chocolatebean 發表於 16-11-7 23:04
2。收13—15個咁葵涌學生?唔係呱?最有機會都係雙仁入,但校網加埋冇咁多人。而且一定係自行考入,唔 ...
因為中西區 b2成績在葵涌係屬B1,但葵涌個班女入到去好大可能落後,好辛苦。
[img]http://b4.lilypie.com/gL7qp8.png[img]

Hoining 發表於 16-9-26 17:18
唔好浪費機會,試聖母可能有機
吓!揀培道九真都未輪到佢larrrrrr

Eat_Sleep_Play  佢應該講緊聖母玫瑰  發表於 17-4-12 17:30

IloveJJ 發表於 16-10-31 09:26
想請教你!
你話今年升中人數多咗,咁如果一間學校一向有50/150人去B1學校,如果升中人數多咗,是否也是50 ...

路過,我睇埋前年數據,因為見到政府文件,前年同今年升中人數差不多 (油尖旺呀)

IloveJJ 發表於 17-4-11 17:12
中西區呢?

我睇呢到
http://www.info.gov.hk/gia/general/201312/11/P201312110413.htm

打開附件就睇到
唔知政府重有冇 update過,不過,舊年人數 local min, 參考價值麻麻。
‹ 上一主題|下一主題