用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟思幼稚園(匯景花園) 啟思係谷定係 happy school?
go

啟思係谷定係 happy school? [複製鏈接]

我見呢板個個都係講買賣校服。都冇人講學校好唔好嘅。所以開呢個題。

請已經有小朋友讀緊的家長講吓呢間學校係點可以嗎?

我有小朋友出年要讀兩歲班了。請指教。
   3    0    0    0

回覆:lobb2015 的帖子

happy school 我囡讀緊N班,日日好開心返學

回覆 Lala1032 的帖子

我女兒也是n班。你是上午還是下午?

回覆:黃土地 的帖子

下午班

回覆樓主:

咁請問學校裡面熱唔熱,冷氣開得夠唔夠?我住匯景。成日見到學校好晒。

lobb2015 發表於 16-9-26 11:15
我見呢板個個都係講買賣校服。都冇人講學校好唔好嘅。所以開呢個題。

請已經有小朋友讀緊的家長講吓呢間學 ...
我仔今年讀緊K3, 考直資私小暫時全軍覆沒,請你好好想一下是否三年後不會考任何直資私小然後等大抽獎就心足,如果唔係,我勸你唔好貪佢近或者有學卷,我而家好後悔,無可否認佢係鍾意返學嘅

snoopyman20 發表於 16-10-22 23:46
我仔今年讀緊K3, 考直資私小暫時全軍覆沒,請你好好想一下是否三年後不會考任何直資私小然後等大抽獎就心足 ...

係咪因爲太淺?

snoopyman20  考小學已經問緊加減數囉  發表於 16-10-27 11:32
snoopyman20  而家k3先仲教緊數數到30呀好似,陰功  發表於 16-10-27 11:30
snoopyman20  係,其實話佢淺不如話其他幼稚園教快一年,佢係企硬跟幼兒發展步伐去教  發表於 16-10-27 11:28

回覆 Lala1032 的帖子

我女也是下午班

heily123 發表於 16-10-27 08:43
係咪因爲太淺?

只能講跟教學理念一致, 適齡學習! 小一面試成功與否因數太多, 天時地利人和家教緣分。。。 加油! 還有機會的, 別灰心!

lobb2015 發表於 16-10-17 12:25
咁請問學校裡面熱唔熱,冷氣開得夠唔夠?我住匯景。成日見到學校好晒。
...

我大仔讀完N我拿拿聲轉走,N班細細個課室,迫滿44個小朋友,我仔病假多過返學,學校對正西斜,尤其個n班操場,好天上來曬慶恰恰,個走廊位勁焗,課室又凍,我接放學企係走廊覺得空氣好唔㳘通,見D爸爸熱到滴汗。而且n班時家長會,佢地介紹k1-k3課程,真係強調唔較快,輕鬆愉快,功課量極少,k1好似星期五先有一份親子功課,所以要谷的家長一定唔適合。不過我好欣賞n班的老師,個個很有愛心,雖然大部分很後生,但感覺好有活力,好愛小朋友,n班開學初期個個喊,見佢地又抱,又跪又mou低去氹小朋友,有女仔喊到辮都散曬,佢地又幫佢梳頭紥頭,同埋教左D重要自理,呢D值得讚賞,所以我仔雖然成日病但好鐘意返學

我仔上年K3。我覺得程度適中,雖然k2先開始寫字同初時功課量係小同淺,但程度同功課量逐漸增加。英文堂有個只講英語既老師上堂,所以出去考試對答絕對ok, 我去觀課,見小朋友個個都好踴躍答問題,個個都好開心。

學校好鼓勵小朋友閱讀,約每兩星期就有本圖書睇同要做d簡單的既閱讀報告,我覺得咁樣就真係重要,份閱讀報告唔會另人覺得係多一份功課而產生抗拒閱讀既心。

學校都有好多活動教學,專題方案,大家要返屋企搵資料再同同學分享,小朋友學到好多野。

但數學同普通話升小就可能要下苦功,但so far我仔升小一後都跟到無問題,亦很喜歡學習。

基本上我覺得啟思係程度適中既愉快學習學校,著重培養小朋友既自理能力同對學習既興趣,佢地只教適合當時年齡既課程。但如果look for 語境同學術深既學校,啟思就唔係你杯茶。

hahais 發表於 16-11-22 01:20
我仔上年K3。我覺得程度適中,雖然k2先開始寫字同初時功課量係小同淺,但程度同功課量逐漸增加。英文堂有個 ...

認同,還有教職員們,姐姐們都很愛錫小朋友,是充滿愛的學校!

回覆樓主:

多謝回覆。我去 interview都覺得老師幾有耐性。

我女女現在K3, 雖然外間一味話啟思淺, 自己亦曾擔心過, 但女女讀左3年多, 由N開始, 我慶幸無揀錯. 女女鍾意返學, 老師有愛心, 程度和功課量適中, 女女話鍾意做功課. 眼見身邊朋友的小朋友讀名幼, 功課深, 由K2已經話唔鍾意做功課, 大人同細路都辛苦.

學校不偏重學術, 會教小朋友有禮貌, 自理/紀律方面都會顧及. 亦著重小朋友閱讀. 但讀得啟思, 真係要有心理準備, 其他學卷幼稚園都有機會深過啟思.

而考直/私方面, 單靠學校的話, 係會唔夠. 因為我想女女讀開心的直資, 所以我K1開始比女女上英文, K2上普通話, 主要係會話, 沒有默書果D, 只係想比佢早D接觸, 而不會怕同人講. 我只報左4間直/私, 暫時有2間OFFER.

所以, 如果想小朋友開心, 不求成績, 啟思係個好選擇, 若果小朋友應付到, 可額外加野比佢, 因佢能力而為.

anpanman_baby 發表於 16-11-5 02:41
我大仔讀完N我拿拿聲轉走,N班細細個課室,迫滿44個小朋友,我仔病假多過返學,學校對正西斜,尤其個n班操 ...
環境都好緊要, 哩點令我卻步...... 怕小朋友一返學就成日病, N型44人, 有四個老師點解唔分開上堂?  無咁多課室?想問用家, 個戶外遊樂場 睇落好大, 多唔多蚊??  乾唔乾淨?

大班, 感覺都係無咁好. 都有覺得迫.
操場應該唔算多蚊, 我無同女女擦防蚊返學, 有試過比蚊咬, 但唔多.

bearbear1206 發表於 16-11-30 13:38
環境都好緊要, 哩點令我卻步...... 怕小朋友一返學就成日病, N型44人, 有四個老師點解唔分開上堂?  無咁多 ...

佢地會分組上堂,有一組會出戶外/禮堂,另一組會留係課室,但未正式上堂同放學前都會4x人迫埋一齊,茶點我唔清楚,但我返學見過我仔坐係中間玩玩具想出去換玩具係迫到出唔到去,無位行,兩歲又未識自己講唔該借借,識講人地又未必識讓蚊一定有,我仔試過咬到腳腫,但公平d講佢本身惹蚊,k轉左校亦一樣易俾蚊咬,我朋友d仔女返另外d學校都話有蚊,唯有日日用蚊貼

anpanman_baby 發表於 16-12-1 23:43
佢地會分組上堂,有一組會出戶外/禮堂,另一組會留係課室,但未正式上堂同放學前都會4x人迫埋一齊,茶點我 ...

噢,我女好惹蚊!

bearbear1206 發表於 16-12-2 05:21
噢,我女好惹蚊!

咁呢個問題唔大,用蚊膏同蚊貼就可以了
‹ 上一主題|下一主題