用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中第二志願的家長唔該
go

中第二志願的家長唔該 [複製鏈接]

中第二志願的家長唔該

中乙部第二志願的家長,請告訴我們學校名,好讓明年家長大抽獎時可考慮放在第一位可以sure win !

據我所知有34網—聖羅撒

Re: 中第二志願的家長唔該

34網—聖羅撒學校
48網—基法小學

醒目開學勳章

Anyone chose St. Paul's Catholic Primary School (in Happy Valley) for second choice and succeed?

34網—聖羅撒學校
48網—基法小學
31網—循道下午
34網-----聖羅撒(但其實第一個係咪講我呢?)
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

Kareese 寫道:
34網—聖羅撒學校
48網—基法小學
31網—循道下午

唔通出生率少真係咁著數,5年前我幫仔仔揀循道下午1st choice唔中,派左間鮮魚行小學比佢呀!  

34網—聖羅撒學校
48網—基法小學
31網—循道下午
72網-梁銶琚學校(舊校)

41網 - 九龍塘官立小學

72網獅子會何德心小學

唔好意思, 我可否加一個意見, 可否POST 埋第一志願, 咁樣可以看看個比率.

THANK YOU VERY MUCH

TakTakMa 寫道:

恭喜哂, 第2 志願都派到九龍塘官立小學   

係呀,,,我都贊成呢~~
(甲一)油天(甲二)協恩(乙一)協恩(乙二)聖羅撒
抽到聖羅撒
不過我覺得我個case算係好彩,因聽聞好似我咁填法其實唔多"安全",我當時都有預左一係luckly地入到協恩咁勁,一係就跌到第三四or更後志願呢~~
不過每年人數唔同,大家揀學校心態又唔同啫,今年話人數少,但反而大家都大膽左咁去選名校,而下年千嬉bb人數唔同左,我覺得唔去"博"一次又唔甘心,能力許可真係搵定私校打底會安心d,若唔想再交學費,我個人覺得,若第一志願若已經揀左係"好受歡迎的小學",咁第二志願就唔好太心頭大了,選一間不過不失的較為隱陣呢~
我女女學校今屆都係得一個入到協恩一個入到聖羅撒咋(34網計).....
CMMANDY 寫道:

唔好意思, 我可否加一個意見, 可否POST 埋第一志願, 咁樣可以看看個比率.

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

咁你最後有冇讀呀?
丸媽媽 寫道:
[quote]
Kareese 寫道:
34網—聖羅撒學校
48網—基法小學
31網—循道下午

唔通出生率少真係咁著數,5年前我幫仔仔揀循道下午1st choice唔中,派左間鮮魚行小學比佢呀!   [/quote]

為何你甲一唔選協恩呀?你認為油天好過協恩??
cameo 寫道:
係呀,,,我都贊成呢~~
(甲一)油天(甲二)協恩(乙一)協恩(乙二)聖羅撒
抽到聖羅撒
不過我覺得我個case算係好彩,因聽聞好似我咁填法其實唔多"安全",我當時都有預左一係luckly地入到協恩咁勁,一係就跌到第三四or更後志願呢~~
不過每年人數唔同,大家揀學校心態又唔同啫,今年話人數少,但反而大家都大膽左咁去選名校,而下年千嬉bb人數唔同左,我覺得唔去"博"一次又唔甘心,能力許可真係搵定私校打底會安心d,若唔想再交學費,我個人覺得,若第一志願若已經揀左係"好受歡迎的小學",咁第二志願就唔好太心頭大了,選一間不過不失的較為隱陣呢~
我女女學校今屆都係得一個入到協恩一個入到聖羅撒咋(34網計).....
[quote]
CMMANDY 寫道:

[/quote]

cameo

妳好勁呀!! 咁都給妳博到,恭喜哂, 聖羅撤正呀!!

Mrssslui,
其實我鍾意協恩多過油天o架,因我都好鍾意協恩中學啊,,但上年呢時候開始在bk周圍問人都係協恩係無得叩門,而且即使我一心入唔到要插二年級都唔慌會有希望(有位都留番俾協恩幼稚園的落選者la),我當年都有報過協恩幼稚園呀,只係落落選左,咁我變相無得去"博"咁,揀油天係因為第一佢有得叩門,第二佢本身無幼稚園,叩門亦少左好多競爭,對我呢d"無分"o既家長,咁我第一輪自行選校目的只係為左打後"從一而終"咁叩門做預備,所以咪選左油天為"從一而終"的對象囉,,ehehe

34網—聖羅撒學校
48網—基法小學
31網—循道下午
72網-梁銶琚學校(舊校)
41網—九龍塘官立小學
72網—獅子會何德心小學

CMMANDY 寫道:
[quote]

恭喜哂, 第2 志願都派到九龍塘官立小學    [/quote]

CMMANDY

Thank you. 我個是囡囡來的, 還有一個細佬, 所以我都很開心. 可能太部份人都會將九龍塘聖家放第二位, 我才有機會.

[quote]
CMMANDY 寫道:
[quote]

恭喜哂, 第2 志願都派到九龍塘官立小學    [/quote]

CMMANDY

Thank you. 我個是囡囡來的, 還有一個細佬, 所以我都很開心. 可能太部份人都會將九龍塘聖家放第二位, 我才有機會.[/quote]

嘩!!弟弟一齊就店哂囉, 想問問妳第一志願是邊間, 妳是否網內, 因為我3 年後要跨網博一博, 希望和妳們一樣, 成功啦!!    

Hi chiulee,

my daughter is.
chiulee 寫道:
Anyone chose St. Paul's Catholic Primary School (in Happy Valley) for second choice and succeed?
‹ 上一主題|下一主題