用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學長笛
go

學長笛 [複製鏈接]

請問大家如何看你的長笛老師好唔好呀?我地只係普通琴行搵,但係唔多清楚佢嘅資歷。我又見到好多家長搵老師上門教,請問有甚麼分別?家裏一定要有琴嗎?請指教,謝謝
   1    0    0    0

簽名被屏蔽

Oboe_FRSM 發表於 16-9-26 09:56
Unless you know music, it is not easy to tell whether your flute teacher is good.  Of course, if he ...

I see thank you

引用:Quote:benecia+發表於+16-9-26+08:13+ 請問

原帖由 Oboe_FRSM 於 16-09-26 發表
Unless you know music, it is not easy to tell whether your flute teacher is good.  Of course, if he ...
關於琴行長笛老師的資歷,你可大方問問琴行職員或直接問老師,他們應該樂意讓你知道。琴行只係唔比你地交換電話,老師資歷應該冇問題。我習慣落左堂都會同接放學的家長傾計,如果老師有時間,你可以用這段時間同老師傾下。

私人上門教學,你同樣可以問清楚老師資歷,甚至要佢出示證書,因為琴行老師尚算有琴行把關,你私人找老師,所有驗證都要靠自己。

ATCL (Flute Recital), MA(CUHK), BSSc(CUHK)

引用:請問大家如何看你的長笛老師好唔好呀?我地

原帖由 benecia 於 16-09-26 發表
請問大家如何看你的長笛老師好唔好呀?我地只係普通琴行搵,但係唔多清楚佢嘅資歷。我又見到好多家長搵老師 ...
關於琴行長笛老師的資歷,你可大方問問琴行職員或直接問老師,他們應該樂意讓你知道。琴行只係唔比你地交換電話,老師資歷應該冇問題。我習慣落左堂都會同接放學的家長傾計,如果老師有時間,你可以用這段時間同老師傾下。

私人上門教學,你同樣可以問清楚老師資歷,甚至要佢出示證書,因為琴行老師尚算有琴行把關,你私人找老師,所有驗證都要靠自己。

ATCL (Flute Recital), MA(CUHK), BSSc(CUHK)

FrankieFlute 發表於 16-9-26 21:42
關於琴行長笛老師的資歷,你可大方問問琴行職員或直接問老師,他們應該樂意讓你知道。琴行只係唔比你地交換 ...

多謝指教

回覆:學長笛

請問學長笛幾多歲起學好? 多男仔學嗎?

我仔仔的長笛老師係有次我地係文化中心睇完交響樂團表後我主動問個位首席長笛手拎contact。雖然有點odd,不過敢樣搵到的長笛老師真係幾好,又有經驗,而價錢自然都唔平。不過對於我呢d無朋友介紹老師的家長,odd d都要去試(emoji)

Homan604 發表於 16-10-24 23:08
我仔仔的長笛老師係有次我地係文化中心睇完交響樂團表後我主動問個位首席長笛手拎contact。雖然有點odd,不 ...

請問這種級數的老師大概幾錢一堂?

回覆 Ocean419 的帖子

依D老師要千幾蚊一堂, 但係咁低級就跟依D老師學都未必收,而且最緊要識教,好彩我個仔個長笛老師教得幾好,考級拎左137distinction

Oboe_FRSM 發表於 16-10-24 19:25
When I attended a well-known summer music academy more than a decade ago, there were 60 flute students.  58 of them were female, and the only 2 guys were both gay (well, 1 was bisexual) ...
1 was bisexual, 這是1字, 還是I 字?  

Yeung_Pauline 發表於 16-10-25 11:16

依D老師要千幾蚊一堂, 但係咁低級就跟依D老師學都未必收,而且最緊要識教,好彩我個仔 ...

我個位就五百幾一個鐘,不過要去佢studio上。我仔仔有同學係跟位小交長笛手學要過千一小時...

回覆 Oboe_FRSM 的帖子

如果長笛老師有教琴就可以, 不過的確不需

簽名被屏蔽

回覆 Homan604 的帖子

好睇家長幾咁睇老師個銜頭呀, 有D殿堂老師教咁多大專院校的長笛音樂系學生,而且好多而家出名的樂手都係出自依D老師手中,但反而收費仲貴過自己的老師 因為我自己都係讀音樂出身,眼見太多同系生都係咁

Yeung_Pauline 發表於 16-10-25 13:56
回覆 Homan604 的帖子

好睇家長幾咁睇老師個銜頭呀, 有D殿堂老師教咁多大專院校的長笛音樂系學生,而且好多 ...

Haha, 我個位老師都係話佢唔好意思收貴過自己師父,所以先仲係收五百幾俾我。

FrankieFlute 發表於 16-9-26 21:42
關於琴行長笛老師的資歷,你可大方問問琴行職員或直接問老師,他們應該樂意讓你知道。琴行只係唔比你地交換 ...
好詳細,Thank you

Yeung_Pauline 發表於 16-10-25 11:16

依D老師要千幾蚊一堂, 但係咁低級就跟依D老師學都未必收,而且最緊要識教,好彩我個仔 ...

請問你是考幾多級?
‹ 上一主題|下一主題