用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91網,有無讀緊一胡小學的家長能否俾意見?謝謝 ...
go

91網,有無讀緊一胡小學的家長能否俾意見?謝謝 [複製鏈接]

由於學校無放日,想了解多啲間學校嘅教育模式同老師學生好唔好,謝謝!
   1    0    0    0

我家姐兩女讀緊。呢兩年由沙胡校長帶班。老師分了兩批。舊一批同新校長帶既一批有分別。感覺無以前甘好。因我大姨甥女呈分兩年由較淺經驗老師教授。但就可以揀普教定廣教中。而且無宗教分。睇你接唔接受到新舊老師交替既情況。不過你小朋友而家入學應該感覺唔到以上分別。

同埋近兩年學校無暑期作業。得網甘功課。過得較輕鬆。但學生之間都比較有實力。講白d即係要谷

NWL903 發表於 16-9-25 23:51
由於學校無放日,想了解多啲間學校嘅教育模式同老師學生好唔好,謝謝!
...

我聽我家姐講上年從沙胡轉來的副校無做了。而校長都退休了。但今年新校長暫時好似幾好。因我姨甥女上年五年班的新任主科老師都無再教(因上年佢岩岩由助教轉做主科就即刻教呈分級別。係明顯有分別。應該係今年新校長有見及此就換左老師)

以上為今年最新意見

我兒子小三,今年剛換校長,感覺校長注重體育,多咗好多不同類型嘅運動項目,包括攀石、棒球,全部同學都要學嘅

看過以前的post, 感覺上舊校長和老師很愛錫學生,注重德肓和關愛他人。新校長上任後,這方面有沒有轉變呢?
請問一胡最吸引之處是什麼?學校是不是較注重舞蹈、合唱團和朗誦等活動?

由於沒有簡介會,所以實在有很多不清楚的地方。謝謝解答!

請問一胡高年级是不是有一套學校自訂的中國詩詞/文言文的課程,以鞏固升中後的中文程度?

另外,有phonics學嗎?謝謝解答。

little_icy1 發表於 16-9-30 00:30
請問一胡高年级是不是有一套學校自訂的中國詩詞/文言文的課程,以鞏固升中後的中文程度?

另外,有phonics ...

整體老師都係有愛心的,唔會好惡!由小一開始已有一本自訂嘅古典文學冊,老師上堂會介紹有關詩詞

回覆 tina_yauyt 的帖子

感謝您的回覆!

引用:我兒子小三,今年剛換校長,感覺校長注重體

原帖由 tina_yauyt 於 16-09-29 發表
我兒子小三,今年剛換校長,感覺校長注重體育,多咗好多不同類型嘅運動項目,包括攀石、棒球,全部同學都要 ...
幾好,無咁悶,新潮啲。好過碌地做體操拋豆袋。
運動正係現今學童最薄弱,好多由老人家湊嘅孩子最欠缺運動。學校的活動正好畀學生接觸新式嘅運動

‹ 上一主題|下一主題