用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 保溫餐盒邊款好用
樓主: lukeskywalker
go

保溫餐盒邊款好用 [複製鏈接]

低小最好一層的壺最好,我有時去做午饭義工,d小朋友成日抽吾到d層格出來。我有買过tiger3層,好難抽出,又装得吾多,洗又麻烦,最后買返一層的。

醒目開學勳章 王國長老

我仔女用緊呢種,容量小學剛剛好,早上8點前入壺,中午12點食都仲係熱,我會入壺前用熱水long下個壺再倒番水出嚟,之後飯餸入壺。佢仲有隻金屬匙羹喺個蓋入面,不過我會俾仔女另帶匙羹或叉,附送果隻係方便但大細唔多好用。

http://www.thermos.com/products/vacuum-insulated-16-oz-food-jar-with-bowl-and-spoon.aspx

rose-mag 發表於 16-10-15 00:52
我仔女用緊呢種,容量小學剛剛好,早上8點前入壺,中午12點食都仲係熱,我會入壺前用熱水long下個壺再倒番 ...

Thermos 我覺得麻麻, 以下個Thermos壺我舊年年頭買咋,買來俾阿女小學帶飯用,但舊年年中竟然俾我用到分屍喇,唔夠半年!自此以後我唔買Thermos!

lukeskywalker 發表於 16-9-24 19:55
囡囡話想工人姐姐送飯去學校,請問有冇邊款餐盒好用?囡囡小二,太難開既我驚佢開唔到。

...

我之後買咗象印俾阿女,象印好好多。我做法係一個壺載飯,一個壺載菜,阿女帶兩個壺返學校食的。

P.S. 右邊0.75L依家做緊乳癌基金優惠,只係賣$299,史無前例咁平的,我呢個都係前日係永安大特賣時買的。

subb    發表於 16-10-18 15:08

引用:Quote:lukeskywalker+發表於+16-9-24+19:55

原帖由 小時了了 於 16-10-15 發表
我之後買咗象印俾阿女,象印好好多。我做法係一個壺載飯,一個壺載菜,阿女帶兩個壺返學校食的。

P.S.  ...
帶兩個會唔會好重?

小時了了  我女小六, 大個了, 佢唔覺太重  發表於 16-10-18 16:07

我仔小一用三光闊口的壺, 此款無大家所講的象印同THEMOS咁保溫, 但勝在闊口易畢飯, 我係睇飯姨姨, 見到有小朋友用窄口的就容易食到成枱都係, 不過我係送飯的, 由裝壺至阿仔食飯約1個鐘, 所以唔係超級保暖的飯壺都OK

小時了了 發表於 16-10-15 09:36

P.S.  ...
我也用里款, GOOD

我是兩個細SIZE 款, 一個飯, 一個餸

小時了了    發表於 16-10-18 16:07

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 16-10-14 17:30
Thermos 我覺得麻麻, 以下個Thermos壺我舊年年頭買咋,買來俾阿女小學帶飯用,但舊年年中竟然俾我用到分屍 ...
我果兩個又OK喎,係谷入面嘅網友推介,好多人買咗,我對仔女仲成日跌添,象印我呢度少選擇,又貴一倍。

醒目開學勳章 王國長老

fishcowcow 發表於 16-10-17 12:23
我仔小一用三光闊口的壺, 此款無大家所講的象印同THEMOS咁保溫, 但勝在闊口易畢飯, 我係睇飯姨姨, 見到有小 ...
闊口好緊要,唔只方便小朋友食飯,仲可以方便洗,以前買過兩個長身窄口嘅,手伸唔到入去洗,吓吓要放個百潔布入去再用筷子夾住擦,如果我老公洗,次次都唔乾淨,男人大部份都唔理細節,而家每次用之前我都睇清楚至裝飯餸入去。

我個是象印obento, 佢取得出內膽2格, 可以方便D洗.

小時了了 發表於 16-10-15 09:30
Thermos 我覺得麻麻, 以下個Thermos壺我舊年年頭買咋,買來俾阿女小學帶飯用,但舊年年中竟然俾我用到分屍 ...

唔拎反去投訴?

rose-mag 發表於 16-10-15 00:52
我仔女用緊呢種,容量小學剛剛好,早上8點前入壺,中午12點食都仲係熱,我會入壺前用熱水long下個壺再倒番 ...

我都係用依两隻 Tiger 日本版 同 Thomas 存溫好
‹ 上一主題|下一主題