用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問聖道迦南是band幾?
go

想問聖道迦南是band幾?   [複製鏈接]

想問聖道迦南是band幾?

4    0    0    0

回覆:想問聖道迦南是band幾

我有朋友對仔女讀緊,佢話band 2

校風OK嗎?

引用:校風OK嗎?

原帖由 wunhei 於 16-09-26 發表
校風OK嗎?
朋友對仔女都乖,我估ok啩

wunhei 發表於 16-9-26 10:21
校風OK嗎?
我哋學校入好多, 校風唔錯的。

Yanamami  入好多?  發表於 16-9-26 18:32

Yanamami  入好多?  發表於 昨天 18:32

舊年入8個, 今年入11個。因為我哋學校都多公務員, 所以B2生唔想再辛苦, 學校校風又幾好, 所以都直接選入直資了。

gracekam912 發表於 16-9-24 13:08
想問聖道迦南是band幾?
以DSE成績計, B3頭/B2尾
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-9-27 11:38
以DSE成績計, B3頭/B2尾
以DSE成績計,我估應該係B2中,原因係佢哋3322率同22222率都同香港平均值差唔多(只高2至3%)。
第九頁:
http://www.stcc.edu.hk/shared_file/1415/1415_School_Annual_Report_R1.pdf

王家爸爸 發表於 16-9-27 12:00
以DSE成績計,我估應該係B2中,原因係佢哋3322率同22222率都同香港平均值差唔多(只高2至3%)。
第九頁:
ht ...
都啱, 上年3322率有43%, 應該係B2中. 不過以往係主收B3學生, 近兩年學校改為非B1/B2不收

krislee0716  Band 1 生都唔會揀呢間啦!  發表於 16-9-27 12:38
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-9-27 12:13
都啱, 上年3322率有43%, 應該係B2中. 不過以往係主收B3學生, 近兩年學校改為非B1/B2不收
...
老實講,B1/B2唔會報佢,起碼喺過去幾年唔會。唔係學校唔好,係更好既學校太多。但係換另一個角度睇,佢哋收B3生,可以將啲B3生變成B2中游,其實已經好叻。

Arabellahk    發表於 18-7-1 12:44

little_yolky 發表於 16-9-27 08:53
Yanamami  入好多?  發表於 昨天 18:32
11個, 公務員係唔係有津貼? 如果有, 直資應該好多選擇.  我覺得隔離個間好

王家爸爸  本地教育津貼  發表於 16-9-27 13:22

王家爸爸 發表於 16-9-27 12:56
老實講,B1/B2唔會報佢,起碼喺過去幾年唔會。唔係學校唔好,係更好既學校太多。但係換另一個角度睇,佢哋 ...
其實我覺得如果係B2中尾既同學仔, 係有可能揀佢, 因為真係捱完呈二又呈三, 直資資源又好D, 又有教育津貼既話.........

王家爸爸  如果無記錯,2000年之前入職先至有教育津貼  發表於 16-9-27 13:45

上星期家長日, 老師推介迦南, 所以呢幾日不停留意呢間學校,
小朋友, 成績一般, 最強視藝.
網上評價校風好, 注重品德, 這點是我想要的.
但因是英文學校, 學校想升級, 會將成績跟不上的學生勸喻/暗示學生退學.
想問問現讀緊的家長, 這傳聞是否屬實?
得閒入來看看"雙妹嘜"啦......
http://hk.myblog.yahoo.com/jessjuli088

kpbb 發表於 16-9-28 09:49
上星期家長日, 老師推介迦南, 所以呢幾日不停留意呢間學校,
小朋友b2尾/b3頭, 英文成績不好, 因有輕微讀障 ...
b2尾/b3頭, 以呢間學校近年既作風, 應該面試既機會都未必有

謝謝分享!
網上都見到有人分享都話揀學生見, 都理解的.

lololala    發表於 17-11-7 16:38
得閒入來看看"雙妹嘜"啦......
http://hk.myblog.yahoo.com/jessjuli088

回覆:gracekam912 的帖子

朋友話算b2,校風都好的英中

引用:+本帖最後由+kpbb+於+16-9-28+09:50+編輯+\

原帖由 kpbb 於 16-09-28 發表

「但因是英文學校, 學校想升級, 會將成績跟不上的學生勸喻/暗示學生退學」
係真朋友個仔成績跟唔上,中三升中四被強烈建議退學,而家退左學轉左去讀VTC,朋友原本都勁讚呢間學校,而家一講間學校就覺得好無奈,學校唔係應該有教無類?就算成績跟唔上都唔應該放棄個學生迫佢退學⋯
仲有呢度好多呢間學校打手,好既學校會唔會咁多打手?三思

lololala    發表於 17-11-7 16:38

回覆:想問聖道迦南是band幾?

我仔今年升中一,以我所知匯知band2c,迦南band3a

我大女剛升中一,上年我去過這兩間學校聽簡介會和面試,最後揀了迦南

引用:+本帖最後由+kpbb+於+16-9-28+09:50+編輯+\

原帖由 kpbb 於 16-09-28 發表

有學障和學習需要的學生就唔好揀聖呢!
學校講明無支援给這類學生,最多考試加時!

‹ 上一主題|下一主題