用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男校?讀男校既家長可分享一下好與壞嗎? ...
go

男校?讀男校既家長可分享一下好與壞嗎?

出年升中,想揀男校。一來唔想阿仔咁早拍拖,專心d 讀書;二來覺得男女成長發展不同,一般女仔初中成績比男仔好,好多時男仔在高中時才開始成熟,發力讀書,擔心會影響高中選科。

有仔仔讀緊或讀過男校既家長可分享一下好與壞嗎?

elbar  是否band 1頭生   發表於 16-9-25 09:08

男校易學壞,就算b1學校,我認識既好多都會講粗口,打交...好處你已講左

little_yolky  其實講粗口、打交無問題,只要適可而止,知道咩場合做咩事。  發表於 16-9-26 12:59
王家爸爸  like_travel,我都係香港公園見過   發表於 16-9-26 11:19
like_travel  男女神校一樣講晒粗口嫁!只係您們不知而已  發表於 16-9-25 10:06

引用:男校易學壞,就算b1學校,我認識既好多都會

原帖由 mannewliv 於 16-09-24 發表
男校易學壞,就算b1學校,我認識既好多都會講粗口,打交...好處你已講左
一間間啦!

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

我識既讀男校都拍緊拖喎!

唔好忘記仲有聯校活動,制服團隊呢 d 野囉!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:男校?讀男校既家長可分享一下好與壞嗎?

咁仲有咩係齋校既缺點呢?

TwinWong  不过我都鐘意分開男女生讀書, 始終專心D  發表於 16-9-26 11:34
TwinWong  百無禁忌咁玩  發表於 16-9-26 11:33

可以多d機會服務同表現自己, 女孩子早熟d通常好多重任會負責咗, 但男孩大家機會均等咗!

我覺得齋校又好,男女校都好,都各有好壞的地方,冇話邊樣好d,要睇家長自己點揀認為怎樣最適合自己小朋友,但我個人就傾向單性學校多一點,一來上堂時可以專心d,二來競爭公平d,機會也多一點。

係銅鑼灣見過st.jo同st.paul,皇仁同庇利羅仕嘅中學生拍拖,同埋隨了有聯校活動外,男校附近更有間女校。

回覆樓主:

開放日時應多觀察高年級既男生,
試下傾多d問多d。

朋友在男校畢業, 佢話男校要體藝特出,否則會變隱形人,亦有欺凌問題;朋友文科成績很好,但該校沒有他心儀的文科科目可選收。不過那是10幾年前的事,請問有冇人分享現在情況?

miriam 發表於 16-9-24 22:26
我識既讀男校都拍緊拖喎!

唔好忘記仲有聯校活動,制服團隊呢 d 野囉!

一啲啲啦!阿仔已經是高form,收唔到風有同學拍拖。佢地為了應付dse,做功課、溫習及上補習班已經沒有時間休息,又怎可能有時間拍拖。大家過於憂慮了!

軟弱、文靜、細粒型会俾人蝦,否則無咩缺点……

Yanamami 發表於 16-9-25 09:51
軟弱、文靜、細粒型会俾人蝦,否則無咩缺点……

阿仔上中一時都曾經擔心過,因為他是12月出生細仔,比其他同學矮小,又文靜,驚他比其他同學欺負,只好教他如何保護自己。因為學校很多活動都是同學全權負責,老師只是在旁給予意見,見到阿仔成長很多,尤其是EQ,辦學校開放日時的兄弟情連老師都話感動,這些應該是男校的得着。

Yanamami    發表於 16-9-25 11:26

引用:我去過幾間band+1頭學校既開放日,觀察過d

原帖由 bwsthomas 於 16-09-24 發表
我去過幾間band 1頭學校既開放日,
觀察過d高年級男仔,
最後畀我既感覺男校d仔處事態度,
可否分享多d?男女校理科失衡,是女多男小?

如果可以去大學睇下OCamp的男男女女,再估下邊啲係男校、女校同男女校,好有趣

waiwai2006 發表於 16-9-25 11:53
可否分享多d?男女校理科失衡,是女多男小?

開放日是星期五,
帶領參觀既男生講佢嗰班30幾個女生,得6個男仔,
行到去地理室時,上地理堂既高年級學生中女得十余個,男佔好多。
所以上網見有該校家長話比例無失衡,
又講得幾有技巧
都係去問d學生啦,佢地直接好多。

如果明白年輕人成長嘅心理/生理變化,學習處理,就唔會畀呢啲問題困擾到。

杞人憂天

男校無一個女同學正常,女校無一個男同學就可以專心讀書>>>>>男女校科目女多男少或男多女少就失衡?