用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人可以講下陸慶濤小學?
go

有冇人可以講下陸慶濤小學?

有冇人可以講下陸慶濤是一間怎樣的小學?
學生會很"曳"嗎? 在這間學校讀書會否很辛苦?
家校合作方面如何?謝謝

回覆 yzxz 的帖子

感覺較傳統學校唔係活動教學校舍較舊,有些活動會去羅氏攪
見d學生普通話講得好流利
呢間不用考呈分試100%上羅氏
羅氏起緊泳池

回覆:apple~y 的帖子

起緊泳池?在那裡?學校有位置嗎?

回覆:yzxz 的帖子

睇錯左,以為講緊陸慶濤起緊泳池

https://youtu.be/8izPXcBrtds

我係用家,學校有4考,平時keep 住一星期有測驗一次。冇默書(在測驗中默)。程度不算深,比起九龍直資算淺(因為中英數都冇教深)。外人眼中覺得谷因爲測考多,但平時功課少,測驗我當温書。
     我覺得是家長心態上調節,不用放大每次的測驗,其實壓力不大的。小一老師很好,有開學利是(鼓勵字卡,老師簽名的)也很包容。小一很少因成績責備學生。學校是保良局透明度算高,校長說到一定做到,非常務實。
   學校有家教會,家長義工每天都可在學校幫忙(很大需求)所以家長可以對學校有詳盡了解。
     其實陸小不能與神校比,但絕對是一間中規中矩的龍校。讀得好升中跳去神中也是有的(emoji)

yzxz  thank you!  發表於 16-10-20 00:33

回覆:apple~y 的帖子

羅氏係brand幾?

hppa  Somebody says 1C. Somebody says 2A  發表於 16-10-21 13:42

BB20111102 發表於 16-10-19 21:33
羅氏係brand幾?

1c

回覆:有冇人可以講下陸慶濤小學

小4開始課程會深d 特別是英文 會用新加坡英文書 著重文法
平時的小測較密 對小一家長有點壓力 但習慣後就ok 因為去到中學都是這種模式 對於陸小的學生已經完全習慣 就當溫書好了

引用:小4開始課程會深d+特別是英文+會用新加坡英

原帖由 mamasprits 於 16-10-21 發表
小4開始課程會深d 特別是英文 會用新加坡英文書 著重文法
平時的小測較密 對小一家長有點壓力 但習慣後就o ...
初時都擔心多測驗,但其實都係好事,分開溫書,下星期考試基本上都已經溫晒,都幾輕鬆,平時無默書,其實都唔係咁辛苦,又無乜抄寫功課,我小朋友多數導修課已經做晒功課。