用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 住响64網, 但心儀學校响62網, 好苦惱
go

住响64網, 但心儀學校响62網, 好苦惱

本人住64網, 但心儀學校响62網荃灣, 同時又有銅鑼灣住址, 咁有無家長可以俾啲意見升小學可以揀邊區學校

葵涌返CWB好遠下喎 !
如果唔搬去CWB,我覺得小學不要太遠了 !
62區邊間???  

如果喺荃灣區心儀就喺思源,本身我喺天佑舊生, 但又啲嫌天佑太殘舊,活動空間細...
我老公就中意香港區果啲小學.. 但住就喺另一個問題.

回覆:住响64網, 但心儀學校响62網, 好苦惱

搬屋吧

老實講, 思源唔值得留在62區 !

你喜歡思源什麼 ????
你是天主教徒???

回覆 subb 的帖子

思源學習氣氛唔錯 , 可能新, 好多設備多元化... 咁你有無其他學校心水? 目前為止只喺去過呢間Open day, 所以未有其他0既做比較.

goretti115 發表於 16-9-23 12:15
回覆 subb 的帖子

思源學習氣氛唔錯 , 可能新, 好多設備多元化... 咁你有無其他學校心水? 目前為止只喺去 ...
如果是62區, 好多OPEN DAY及簡介都過了 !
64區我唔多熟, 答唔到你
3個區, 應該是港島區最好, 但問題64區葵涌去CWB太遠了

因64, 我估你重要是好上, 轉車10-15分鐘去MTR的一類????
各花入各眼, 最重要是你覺得邊間合適小朋友 ??
你最著重小朋友邊方面/著重學校邊方面。。。自己排一次click一次去比較下
有D學校嚴厲D, 有D無咁嚴厲, 有D學術深D/有淺/有適中 !

回覆 subb 的帖子

多謝你意見, 咁我都下功課, 排下rating 先。

goretti115 發表於 16-9-23 12:15
回覆 subb 的帖子

思源學習氣氛唔錯 , 可能新, 好多設備多元化... 咁你有無其他學校心水? 目前為止只喺去 ...
思源校舍真係無得輸, 感覺去左u campus咁!

goretti115 發表於 16-9-23 11:08
本人住64網, 但心儀學校响62網荃灣, 同時又有銅鑼灣住址, 咁有無家長可以俾啲意見升小學可以揀邊區學校 ...
3區學校一定係CWB NET12最好,而可以選既學校都唔近MTR,你要諗諗

64網只有主愛較好,而思源就普普通通

可以搬去CWB嗎?

一定係12網最好,升中都煩少D。

回覆樓主:

樓主先要搞清楚,統一派位係要報恆常居住地址,意思即係自己每日起居既地方,唔係可以用親戚朋友,爸爸媽媽老爺奶奶嘅地址當自己地址。所以妳應該得一個地址報統一派位。

除非搬,我好小見64區有香港區津校校車到,請問下心儀校校車是否到達!