用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有咩方法可以知道係咩事
go

有咩方法可以知道係咩事 [複製鏈接]

仔仔30個月,語言能力1歲多d,可以講唔會表達,其實由細個開始我都唔知巨係唔係唔舒服而喊,好似呢幾天由黎喊哎,我岩岩忍受唔到巨喊哎,好大聲鬧左巨,因為安慰巨都無用,由巨喊可以喊好耐,唔想巨喊吵到大家,所以好想巨快d停
   1    0    0    0

做左評估未?

2歲半都不能用言語來表達自己,好明顯有delay. 快D去評估,早D知佢有什麼方面的問題先可以早D幫佢。

Sask999 發表於 16-9-23 00:02
做左評估未?

2歲半都不能用言語來表達自己,好明顯有delay. 快D去評估,早D知佢有什麼方面的問題先可以早 ...

已經評估左,係自閉傾向

自閉傾向+言語delay就是佢地的問題。冷靜冷靜下來不要罵他,他只是不懂用言語表達佢的想法。

多D由日常生活上教佢

例如:叫佢拿一個蘋果比你,做不到就捉他的手一起拿。做到就大讚佢。
一步一步來,當然一個看似簡單的指令對佢地來說可能好難。
要知"拿", "蘋果", "比你". 真是不容易,所以在日常生活當中可以教佢認識多D。去超市購物是一個不錯的地方,去到見蘋果就教蘋果,見到橙就教橙。比機會佢學多D,日子久了對佢認知及言語都有幫助。
唔好怕別人當你儍的,曾幾何時我是其中一個。

努力加油!

Sask999 發表於 16-9-23 10:26
自閉傾向+言語delay就是佢地的問題。冷靜冷靜下來不要罵他,他只是不懂用言語表達佢的想法。

多D由日常生 ...

我已經係做緊傻婆呢樣野,我只係想知道巨喊哎,係唔係身體有咩痛處,希望有經驗的姐妹可以比d答案我,因巨會啊啊啊咁叫,會唔會係肚痛或其他野,如帶巨睇醫生又唔知要講係咩問題

你可以用圖片來幫助佢表達,因為佢未懂用言語表達,所以好多時都會哭。這些日子,我也經歷過。

你要觀察一下佢做咩事叫?係咩情況下叫?會唔會係引人注意呢?咁你平時問佢,邊到痛?佢識唔識回應你?

happymilala 發表於 16-9-30 01:16
你要觀察一下佢做咩事叫?係咩情況下叫?會唔會係引人注意呢?咁你平時問佢,邊到痛?佢識唔識回應你? ...

唔識答

樓主, 如果想真正知道問題的根源, 首先家長要好冷靜( 雖然好難), 然後每次同一事業發生時就記錄一下當時情況, 好似做私家精探咁, 小朋友當時做緊咩野, 之前又做過咩野, 或之前要否食左野, 食左d 咩野, 有無其他人在場又可以問下佢地情況, 跟著就係在幾次記錄中找出相同之處, 然後試下找唔找出答案。

你個仔讀N班未,係屋企大喊,還是在街度,一般去地認為環境有變就是這樣,喊是去地有d不習慣,可能去有d怕。

回覆樓主:

3歲都未夠,表達得唔好,唔知點表達係好平常。姊妹你首先唔好火火地,檢查清楚有無發燒,傷痕之類,摸下肚仔有無風?佢要唔要食野,飲野?做晒檢查都仲係喊過唔停,你唯一可以做既,放低晒手頭既野,抱住佢,掃下佢背脊…安撫佢。
有時佢地咩都唔係,只係想媽媽抱抱;一般佢地都需要大量既媽媽抱。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 16-10-2 23:34
3歲都未夠,表達得唔好,唔知點表達係好平常。姊妹你首先唔好火火地,檢查清楚有無發燒,傷痕之類,摸下肚 ...

謝謝妳的回覆,以上的我都有做,但有時候巨都唔想我抱,會推開我,所以有時候好苦惱

Yukiruirui888 發表於 16-10-3 23:35
謝謝妳的回覆,以上的我都有做,但有時候巨都唔想我抱,會推開我,所以有時候好苦惱
...

唔俾抱…你試下要佢正眼望你。
咁你可以感受到佢真係不安,定無野搵野喊,同時可以掃下背,咁就唔抱。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉
‹ 上一主題|下一主題