用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有無d冷門中學學校,易入?
go

有無d冷門中學學校,易入? [複製鏈接]

我仔讀英小,成績差,有咩國際學校易入d,家在觀塘,希望不要太遠

0    0    0    0

引用:+本帖最後由+bb130505+於+16-9-22+21:27+編

原帖由 bb130505 於 16-09-22 發表

我仔讀英小,成績差,有咩國際學校易入d,家在觀塘,希望不 ...
地利亞?協同?如果英文不差還可試否則....

lui 發表於 16-9-23 08:04
地利亞?協同?如果英文不差還可試否則....

佢平時d工課都明白識做,但去到考試,成曰話唔夠時間,好多題佢會做左一半唔做,做第二題

You may consider Kiangsu-Chekiang College's International Section, in North Point - a 15-minutes bus ride from North Point MTR station.

bb130505 發表於 16-9-23 08:10
佢平時d工課都明白識做,但去到考試,成曰話唔夠時間,好多題佢會做左一半唔做,做第二題
...
如果平時識、考試時就時間不足的話、応是考試技巧? 如果不改善、去到辺、都無分別。 除非有其他原因。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

Creative 啓思中學在將軍澳。
不過你仔會不會有其他問題如讀寫障礙或專注力ADHD? 甚至情緒如焦慮?見過分別有讀寫障礙及ADHD的小朋友在中學時才診斷到。

Delia、啟思,可以試吓。不過,真係認真了解吓點解成績差的原因。做卷咁慢係因為唔太識,所以拖慢左,定係點。

讀IS或如啟思類型的,學校無話好似某些傳統學校咁mean,會因為成績問題標籤學生,或者成日見家長。但如果唔找出問題,轉校只係暫時隱藏左問題,到公開考,一樣傷心。IS學費唔平,要讀得其所,先有價值。
‹ 上一主題|下一主題