用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 擔心完呢樣,又開始擔心另一樣
go

[聽/語障] 擔心完呢樣,又開始擔心另一樣 [複製鏈接]

因為言語發展遲緩,之前驚係自閉,今日終於見埋兒科醫生,唔係自閉,鬆一口氣,但見住呀女做智能測試有2成做唔到,個心都離一離,評估認知遲左9個月,醫生問佢野出現問非所答嘅情況or 唔明 正式排政府訓練,要等成18個月⋯

言語發展遲緩係咪會直接影響認知能力? 我女女言語能力遲左接近一年......
   0    0    0    0

goodmorningsir 發表於 16-9-22 17:33
因為言語發展遲緩,之前驚係自閉,今日終於見埋兒科醫生,唔係自閉,鬆一口氣,但見住呀女做智能測試有2成 ...

我仔情況言語慢但認知正常!

Sask999 發表於 16-9-22 18:23

所以我擔心

Sask999 發表於 16-9-22 18:23

你仔仔慢幾多?

我仔是2歲時未會叫媽媽,我覺得佢講野慢所以去左健康院排期評估,評估為言語遲6-9個月及自閉譜系。大約3歲半排到E位,在E位訓練左3年。我仔算追得幾快,依家講野完全無問題,剛剛入左主流小一。

所以我經常在這裏叫大家如果有需要早D去評估,早D上訓練。小朋友在小一前返學未會好忙,同學之間也相對單純,所以要好好把握小一前的黃金時間。

你都要同囡囡一齊加油努力!

goodmorningsir 發表於 16-9-22 17:33
因為言語發展遲緩,之前驚係自閉,今日終於見埋兒科醫生,唔係自閉,鬆一口氣,但見住呀女做智能測試有2成 ...

你囡幾大?我仔也是言語遲緩,但後來發現應是理解影響他言語發展,我覺得智力也較弱

ct926 發表於 16-9-22 23:26
你囡幾大?我仔也是言語遲緩,但後來發現應是理解影響他言語發展,我覺得智力也較弱
...

我女女3歲半,今日評估結果認知係2歲9個月,佢今日做唔到嘅task, 多數係佢唔明醫生指令,例如本身有一條串好左珠嘅鏈,串珠佢識,但佢聽唔明醫生話要同另一條嘅顏色一樣擺法,大小/長短分唔到;數積木佢識,但醫生叫佢拎起4粒,佢就唔識;有一個看圖砌積木,要砌返圖中咁嘅擺法,佢初頭做唔到,但醫生加以解釋佢就做到;醫生問佢講大話岩唔岩,佢答唔到;圖形配對佢做得最快,但之後佢玩一個下面圖果個玩具就唔得;用積木搭一座野,跟住用幾粒積木組合成一條扮火車穿過座野出返黎,佢做唔到;叫佢跟住醫生對摺一張紙,角對角,之後就將紙棟高,佢做唔到角對角⋯

Sask999 發表於 16-9-22 23:20
我仔是2歲時未會叫媽媽,我覺得佢講野慢所以去左健康院排期評估,評估為言語遲6-9個月及自閉譜系。大約3歲 ...

我已經私人同政府都排緊位,我都希望女女追返上正常程度

Sask999 發表於 16-9-22 23:20
我仔是2歲時未會叫媽媽,我覺得佢講野慢所以去左健康院排期評估,評估為言語遲6-9個月及自閉譜系。大約3歲 ...

你係邊度做訓練?我實在負擔唔起上門治療師,但我見協康會有得申請支助,所以排左協康會先。

回覆 goodmorningsir 的帖子

智力弱會影響言語發展,如言語弱會影響認知發展。如3歲多,快D搵言語治療訓練或幼兒訓練。我朋友用過樂善堂言語治療,佢話幾好。你可以試下佢地。

我們比較幸運,本身阿仔的問題不算嚴重,最初我只是覺得係言語比較慢,2歲都未會講野所以同佢返健康院,之後評估及上E位訓練。除了E位,沒有參加其他訓練。當然上完E位學到的野,在家也是訓練。

但佢本身理解ok,只是不懂用言語表達。所以3歳前好容易發脾氣及哭,但後來多左言語便開始進歩。

你可以試一下比指令佢,起初不明白唔緊要,由簡單學起。

例如:叫佢拿一個蘋果比你,做不到就捉他的手一起拿。做到就大讚佢。
一步一步來,當然一個看似簡單的指令對佢地來說可能好難。
要知"拿", "蘋果", "比你". 真是不容易,所以在日常生活當中可以教佢認識多D。去超市購物是一個不錯的地方,去到見蘋果就教蘋果,見到橙就教橙。比機會佢學多D,日子久了對佢認知及言語都有幫助。
唔好怕別人當你儍的,曾幾何時我是其中一個。

努力加油!

mangoe 發表於 16-9-23 10:09
回覆 goodmorningsir 的帖子

智力弱會影響言語發展,如言語弱會影響認知發展。如3歲多,快D搵言語治療訓練 ...

岩岩交左報名表 想問下你個時等得耐唔耐?

Sask999 發表於 16-9-23 10:18
我們比較幸運,本身阿仔的問題不算嚴重,最初我只是覺得係言語比較慢,2歲都未會講野所以同佢返健康院,之 ...

多謝你

goodmorningsir 發表於 16-9-23 12:27
岩岩交左報名表 想問下你個時等得耐唔耐?

大約等左年半,但我們是誇區的,因為本身住個區好多case所以誇區。

當然誇區會用多了時間在交通上。

Sask999 發表於 16-9-23 15:18
大約等左年半,但我們是誇區的,因為本身住個區好多case所以誇區。

當然誇區會用多了時間在交通上。

岩岩打左電話黎,有位,下個星期五可以上堂

goodmorningsir 發表於 16-9-23 15:19
岩岩打左電話黎,有位,下個星期五可以上堂

太好了,希望你的小朋友盡快追及同齡。你同小朋友都要加油,上堂學完的野在家也要練習。

By the way, 小朋友是否已經5歲?因為5歲可以排快隊。

Sask999 發表於 16-9-23 15:25
太好了,希望你的小朋友盡快追及同齡。你同小朋友都要加油,上堂學完的野在家也要練習。

By the way, 小 ...

3歲半

睇番你的post囡囡才3歳半咁快排到真是值得高興。
記得每一堂都要去,訓練是要一步步來。可能要一段時間才見到成效,加油!

Sask999 發表於 16-9-23 15:29
睇番你的post囡囡才3歳半咁快排到真是值得高興。
記得每一堂都要去,訓練是要一步步來。可能要一段時間才見 ...

好,知道 多謝你,我同女女都會努力

goodmorningsir 發表於 16-9-23 15:30
好,知道 多謝你,我同女女都會努力

I
‹ 上一主題|下一主題