用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正減小一學額 幼稚園不再100%直升小一 ...
go

培正減小一學額 幼稚園不再100%直升小一 [複製鏈接]

http://topick.hket.com/article/1506525/%E5%9F%B9%E6%AD%A3%E6%B8%9B%E5%B0%8F%E4%B8%80%E5%AD%B8%E9%A1%8D%20%20%20%20%20%20%E5%B9%BC%E7%A8%9A%E5%9C%92%E4%B8%8D%E5%86%8D100-%E7%9B%B4%E5%8D%87%E5%B0%8F%E4%B8%80

真心問, 除咗一條龍, 培正仲有咩優點? (校風? 中文能力? ....etc.)  謝謝!
   4    0    0    0

引用:http://topick.hket.com/article/1506525/%

原帖由 am621 於 16-09-22 發表
http://topick.hket.com/article/1506525/%E5%9F%B9%E6%AD%A3%E6%B8%9B%E5%B0%8F%E4%B8%80%E5%AD%B8%E9%A1% ...
校風純撲,中中B1a校,但好多人偏向英中!

培正今年有狀元,中文中學根本不是問題,有些英文中學差過培正添

培正85%上小學。培小又85%上中學。即係如果我入到培幼,只要係中規中矩,咁就好大機會上都BAND 1 中學。如小朋友喺小學時,成績非常理想的話,可以填其他中學。培正校網係九龍城。正所謂一鳥在手,勝百鳥在林。

回覆:clarachingching 的帖子

即是今年幼稚園收生多咗,升小學人數位仍然不變,變相其他學生升不到原校又要等扣門或大抽獎

回覆 south_north 的帖子

是的。但培正已有85%肯定,或者仲多,實有人唔讀。其實都係大比數了,如果小朋友沒被選中,可能老師都覺培小唔適合佢。有好多學校就算夠位都唔100%收自己幼稚園學生,因為想篩走唔想要的學生。

我覺得培中絕絕絕大部分學生是由培幼升上去,學校亦一直想收返盡量最多自己嘅學生,一手一腳培育自己班小朋友。咁多年來,培正名人輩出,如:好像菲爾茲獎得主丘成桐、諾貝爾物理學獎得主崔琦等。

其實上到小學,你會發覺追中文難過英文,身邊有好多朋友要搵中文補習班。但唔講培正中文、校風,佢數學、理科係好出色,上年攞咗好幾個重要大獎。

IMMC 2016

http://www.takungpao.com.hk/hongkong/text/2016/0620/3378.html

回覆:培正減小一學額 幼稚園不再100�小一

係咪今年先知,咁今年k3又入唔返果d咪好慘

gray198189 發表於 16-9-24 19:17

係影響來年k1入那批,所以現在事先聲明,預先通知,認為合理嘅啱嘅就繼續可以報。

引用:係咪今年先知,咁今年k3又入唔返果d咪好慘 +

原帖由 gray198189 於 16-09-24 發表
唔咪由今年 K1 開始計咩?

niclicma 發表於 16-9-24 19:46
係影響來年k1入那批,所以現在事先聲明,預先通知,認為合理嘅啱嘅就繼續可以報。
...
真係要記得只收85%, 萬一收唔返千奇唔好,好似某家長開POST 抺黑自己學校

回覆:lightingchung 的帖子

現讀學生仍不受影響,100%直升。

知唔知幾時開始報?我見之前問話成十一月

dmwjw 發表於 16-10-2 19:01
知唔知幾時開始報?我見之前問話成十一月
已出左通告.
‹ 上一主題|下一主題