用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問Net 48 派得好嗎?
樓主: kingkongdaddy
go

請問Net 48 派得好嗎? [複製鏈接]

Re: 請問Net 48 派得好嗎?

還有想問「就近入學」為原則是否同校網但又最近所選學校(即起碼不用搭校車)會大機會d呢?

心美,

即是說,我得機本的15分,再加上學校多高分人仕遞交小一入學申請表,那在第二輪都會先讓高分的學童,剩下的先給最低分的抽,即是連50%學位都沒有是嗎????

第一輪: 第二部計分~~係受計分影嚮,

例:

學校 A:有100個學位,

30% = 30個位 給必收生

有35位必收生

20% = 20個位 計分

兄�姊在與該小學同一校址的中學部就讀(20分)
宗教            5分

合供 25 分

有10個   尚餘10個位

合適年齡  10分
首名子女    5分

合供 20分

有20個  只有10個位

咁有20分都未必能在第一輪入到la,15分就更無la

到第二輪  統一派位,由於必收生有35個,但得30個學位,咁統一派位的50個位,就有5個位比了必收生,只有45個位。

咁50%的統一派位。真係無50%啦! 但統一派位就不計分,完全係大抽獎,可能妳15分入到,反為20分的入唔到啦!

Can any other Tak Tin Lee Siu Keung's parents give me some ideas about the questions I raised. In fact, I'm going to arrange summer English course(s) for my daughter. I just wanna plan ahead.

Thanks!

Lydia

gobbytse

你講其中一點係 ----

兄�姊在與該小學同一校址的中學部就讀(20分)

合供 25 分

但好似 net 48 唔係太多小學係同中學是同一校址? 如最hit的李兆強, 循道, 聖馬太, 有25分的小朋友應該不多, 希望15分的人都有機會入到啦

Hi Kitty!

我有收到家長信話6月25號去聽學校介紹, 可是我的公司月尾要搬, 好忙! 但我會叫我老公出席, 另外, 你之前提過基法小一是沒有英文書的, 那麼, 學校每次派的worksheet or every unit 都必須keep 好D, 如果 不見了豈不是無得溫書?

CHUCHUNMA 寫道:
Dear Kitty,

我個仔仔今年都係入左基法(油塘)呀!我都好檐心功課多同好深,有你喺度就好喇!

請問你知唔知新校幾時READY呀?我好想帶個仔去睇吓!
會唔會有安排參觀新校呢?        

話唔埋我女會同你仔仔一班呢~
新校我上過佢地個網頁睇,冇記錯的話小一有六班,每班約30人,雙班主任制,新校有冇得參觀我都未知呀,你25號會去嗎?
至於功課多唔多就一時時啦,平均4-7樣度,基本中英數加常識...不過都好快做完,通常我女都能在半小時內完成,
深唔深就一 D D 啦(我覺得)
我家有對雙子公主

Leiyuemun ,
學校通常比埋一個 FILE 比我們,佢地通常會叫我們釘埋一個個 TOPIC 咁樣,溫習就要扲哂D WS 出來溫,我女又成日唔知邊張打邊張,成日要我跟,我都覺得有時幾煩架!
仲有英文故事書,一星期一次外籍老師一堂是教 PHONICS的
我家有對雙子公主

gobbytse

thanks!明白晒.

我25號應該會去!
雙班主任制!好呀...咁樣照顧好啲。
我好驚功課太多,我個仔做唔晒咋!
我聽人講,啲老師都好有愛心,好有耐性。你覺得呢?
啲老師會唔會好大年紀,好古板!我就比較鐘意啲年輕啲嘅老師喇!好似有愛心啲!   

vvmakyy,

我都希望妳入到!   不如妳開個topic 問下 入今年 1st round 入到 李兆強, 循道, 聖馬太 的是多小分,咪心裏有數law!

CHUCHUNMA ,
唔洗咁擔心,開學初期都好小功課,而且都是好淺果d ,重溫番幼稚園時學過d 野 ,開頭我女仲做得快過細妹(k3)
而最記得第一次英默是大小楷 A-Z
老師年紀大唔大就一半一半啦,我以前都好似你咁諗,鐘意D 年輕的老師,而我女班主任算後生
我都覺得老師好有愛心,因我地而家學校個門口好窄,有時放學家長未來門口接小朋友又落雨的話(微雨)我時常見老師拿把遮遮小朋友

我家有對雙子公主

gobbytse

OK, 等我開個topic 問下先, thanks

thank u for all sharings!!!

其實我又係好驚,都唔知點揀,問十個十個都係兆強、藍循,我都驚入唔倒,所以想選Net46,你地話呢?另外你地仔女係咪讀藍田d幼稚圓?   :wink:
‹ 上一主題|下一主題