用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問Net 48 派得好嗎?
樓主: kingkongdaddy
go

請問Net 48 派得好嗎? [複製鏈接]

Re: 請問Net 48 派得好嗎?

Hi,  各位媽咪,我個女派到藍田循道衞理,佢本身讀緊聖母,唔知讀聖母小學定循道好?有無媽咪有意見呢?

My first choice is Tak Tin Lee Siu Keung, but not succeed, got 2nd choice Yau Tong Kei Hin.

My daughter's classmate, one got 6th choice, and my friend's daughter got 8th choice, so unlucky they are in the 13% that can't get first 3 choices.

VICTLEUNG

我朋友個女都係派到第一志願藍田循道衞理

vvmakyy

heihei媽,

唔係, 我囡囡07年先讀小一, 不過我想報聖馬太, 依家睇下機會大唔大, 其實在自行收生時我囡有20分入聖馬太, 但我知太多兄弟姐妹入讀, 可能有20分都入唔到, 唯有睇定統一派位第一志願機會大唔大law

以我所了解,兄弟姐妹必收個條隊~~多咗人,係在統一派的位到扣比佢哋,唔影嚮自行收生計分個條隊架!   
f

1st choice , 德田李兆強

gobbtse

希望計法真係咁啦, 唔知20分入聖馬太機會大唔大呢? 有冇人可以答我呀? 謝謝

gobbytse 寫道:
vvmakyy

[quote]heihei媽,

唔係, 我囡囡07年先讀小一, 不過我想報聖馬太, 依家睇下機會大唔大, 其實在自行收生時我囡有20分入聖馬太, 但我知太多兄弟姐妹入讀, 可能有20分都入唔到, 唯有睇定統一派位第一志願機會大唔大law

以我所了解,兄弟姐妹必收個條隊~~多咗人,係在統一派的位到扣比佢哋,唔影嚮自行收生計分個條隊架!   [/quote]

早晨 kitty!

很多謝你長細的回覆! 恕我唐突, 如我有其他不明之處, 可否日後再請教?

Hi Kitty,

我女兒也被派到Tak Tin Lee Siu Keung.
可否告知多些其英文科課程內容,相對其它小學, 是深? 是淺? 老師會不會要求學生每星期要看英文故事書?會不會教拼音?......

煩告知.

Meimeima

Leiyuemun,
唔洗客氣啦~
你有冇收到家長信話6月25號去聽學校介紹佢地的課程呀?
我家有對雙子公主

meimeima 寫道:
Hi Kitty,

我女兒也被派到Tak Tin Lee Siu Keung.
可否告知多些其英文科課程內容,相對其它小學, 是深? 是淺? 老師會不會要求學生每星期要看英文故事書?會不會教拼音?......

煩告知.

Meimeima

Tak Tin Lee Siu Keung我就唔多清楚 la ,因我女女讀基法...不過這間學校聽講都幾好~
我家有對雙子公主

如果無記錯, lsk 係無拼音學既

Dear Kitty,

我個仔仔今年都係入左基法(油塘)呀!我都好檐心功課多同好深,有你喺度就好喇!

請問你知唔知新校幾時READY呀?我好想帶個仔去睇吓!
會唔會有安排參觀新校呢?        

Meimeima,f
我地仔女9月會做同學呀,我兩個都係今年9月入讀小一!
以我所知呢間學校比較深小小,但如果每日都同小朋友跟足功課同溫習,應該問題都唔大,我上過佢個網睇過,佢好似都幾多課外活動!
人在世上,只要開心和快樂,就已足夠 :mrgreen:

大家好.
今年到我抽喇,我第一心水都係循道,個個都去德田新果間李兆強,舊果間李兆強會唔會易入D呢hehe....
愛得華/陳呂仲德又如何呢?
我好驚呀!!!!!!!!!     

hi,我心水係係循道,我都好驚
心美 寫道:
大家好.
今年到我抽喇,我第一心水都係循道,個個都去德田新果間李兆強,舊果間李兆強會唔會易入D呢hehe....
愛得華/陳呂仲德又如何呢?
我好驚呀!!!!!!!!!     

想問下,兩間李兆強邊間好d.

請問有冇媽咪知道20分入藍循機會大唔大

kenwon

其實兩間升中派位同教學理念都差唔多,只不過德田個間係新校舍,設施充足又新,所以比較受歡迎,我因為係下午校舊生有多5分,所以報呢間!
人在世上,只要開心和快樂,就已足夠 :mrgreen:

vvmakyy,

唔使希望啦! 真係咁計的,我只是客套說話啫! :-|

小一入學統籌辨法

小一入學機制主要的理念是以「就近入學」為原則;避免以幼童能力作為收生準則,減低幼兒教育揠苗助長的誘因。現行的小一入學機制,分為「自行分配學位」和「統一派位」兩個階段:

自行分配學位

在「自行分配學位」階段,家長可替其子女向一間官立或資助小學遞交小一入學申請表,申請該校的自行分配學位:

(i) 供有兄�姊在該小學就讀或父�母在該小學就職的申請人的學位
  所有這類的申請人必獲取錄。此類申請是不受學校網限制的。若這類申請人數目少於學校小一學額的30%,餘下學額可由學校根據(ii) 項方法自行分配。若這類申請人數目多於學校小一學額的30%,不足之數將會以原本預留作「統一派位」的50% 學額填補。

(ii) 根據「計分辦法準則」分配的學位
  學校應根據以下的「計分辦法準則」甄選申請人。這類申請也是不受學校網限制的。視乎上述第(i)項的申請人數目,這類學位不少於學校小一學額的20%。

(一) 父�母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作(20分)

(二) 兄�姊在與該小學同一校址的中學部就讀(20分)

(三) 父�母為該小學的註冊校董(20分)

(四) 父�母或兄�姊為該小學的畢業生(10分)

(五) 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者) ( 5分)

(六) 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰( 5分)

(七) 父�母為該小學主辦社團的成員( 5分)

(八) 適齡兒童(即在九月開課時年滿五歲八個月至七歲) (10分)

註:申請人只能在第(一)至第(五)項中選一項填報;而在第(六)至第(七)項中,亦只能申報其中一項。所有申報的關係必須證明屬實,才可以獲得有關分數。

學校在甄選自行分配學位的申請人時,不可進行任何形式的面試或筆試。在經修訂的「計分辦法準則」下,原則上,學校沒有需要約見申請人。但若學校認為有需要在公布「自行分配學位」結果前約見申請人,則會通知家長有關約見詳情。然而,申請人是否獲學校取錄,應取決於「計分辦法準則」的得分而絕非面見的結果。

若有申請人在「計分辦法準則」下得分相同,而申請人數目亦超過學校剩餘的自行分配學位的學額,學校應以隨機方式甄選同分的申請人。學校可自行抽籤,但須秉承公平、公正的原則,或交由教育統籌局中央處理。學校應預先通知申請人校方將採用的方法及有關細節。

即是說,我得機本的15分,再加上學校多高分人仕遞交小一入學申請表,那在第二輪都會先讓高分的學童,剩下的先給最低分的抽,即是連50%學位都沒有是嗎????
‹ 上一主題|下一主題