用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網 統一填表 2017
go

48網 統一填表 2017 [複製鏈接]

48網 統一填表 2017

大家諗自行時,不妨諗埋統一點填 ,全盤策略,訂下目標,一心一意,減少壓力。

填表唔係單單排次序咁簡單,而係好多時要在幾間學校中揀選一間出嚟,其他就要忍痛放棄。

必須填乙一(多年大熱):
4804 聖公會李兆強小學
4805 聖公會德田李兆強小學
4813 藍田循道衛理小學
4819 路德會聖馬太學校(秀茂坪)
4801 觀塘官立小學(秀明道)
4811 中華基督教會基法小學(油塘)
4812 聖公會油塘基顯小學

保守填乙一,進取填乙二:
4815 聖愛德華天主教小學(有乙一不入)
4821 中華基督教會基法小學(有乙一不入)
4802 觀塘官立小學(有乙一不入)
4822 聖安當小學(有乙二不入)
4818 秀明小學(有乙二不入)
4810 聖公會基顯小學(有乙二不入)

保險線之選,上年乙三有人中有人唔中,想穩陣就填乙二:
4814 陳呂重德紀念學校
4816 樂華天主教小學
4817 堅樂小學

以上學校好大機會乙三之後就無位。所以填完乙一至乙三,由完本23+11間學校揀,只剩最多18間學校,但仲有27格要填。所以基本上係唔會派去你無填嘅學校。

乙四-乙八(自己揀次序)
4807 聖若翰天主教小學 (有乙五入,前年乙六唔中)
4809 聖公會基樂小學4802 (有乙六有入有不入)
4820 秀茂坪天主教小學(有乙五入,前年乙八唔中)
4823 天主教佑華小學(有乙四入)
特別一提,留意黑馬聖若翰天主教小學,佢公布最新升中派位數據,約30%b1學生,成為績唔錯。

以下三間,雖然好多人唔想,但都應該填,起碼個次序係自己揀:
4803 香港道教聯合會雲泉學校
4806 閩僑小學
4808 樂善堂楊仲明學校

自己再揀心儀46網學校插入中間,派位年年唔同,各安天命,自求多福!希望各位一擊即中,皆大歡喜!

gglover    發表於 16-9-28 03:50
   20    0    1    0

多謝分享!!

回覆樓主:

最初估計你過兩天才出手,無私精神,多謝你

好想多謝樓主.  上年我都有參考佢o既分享去填大抽獎o既表, 好有參考價值.  48網加埋46網o既學校可以填得晒嗰30個格, 樓主俾o既資料幫咗我去排佢哋o既位置, 令自己盡可能唔好抽到寶校.  

唔該晒你!

好多謝樓主分享,想請教樓主,我住48網,如果乙二三已經放46網九聖和柏德會唔會機會大過乙四打後中間先插入?
甲二乙一放聖馬太/李兆強

c_2bear 發表於 16-9-27 15:44
好多謝樓主分享,想請教樓主,我住48網,如果乙二三已經放46網九聖和柏德會唔會機會大過乙四打後中間先插入 ...

48 揀46借位
純個人感覺,要我選擇跨區上學,除非間學校真係非常吸引,如全港性名校或龍校,或真係有非常非常獨特之處,如宣基(坪石)及慈敬,都係48+46中,小一無考試嘅新概念 happy 官津!

借位大熱,相信乙二後已經無位:
4607 天主教柏德學校(7)
4609 九龍灣聖若翰天主教小學(2)

都炒得幾熱,而且位少,值唔值得搏,自己諗:
4603 佐敦谷聖若瑟天主教小學(2)
4608 聖公會九龍灣基樂小學(7)
4604 浸信宣道會呂明才小學(2)

呢幾間相對少D人㨂,不過位都少:
4606 聖公會聖約翰小學(4)
4601 佛教慈敬學校(5)
4602 迦密梁省德學校(6)
4605 坪石天主教小學(8)

只辦九年新校:
4610 基督教宣道會宣基小學 (坪石)(30)
4611 基督教聖約教會堅樂第二小學(30)

小朋友心儀 九龍灣基樂

住樂華但校網係46 ,如果甲一及乙一都填九龍灣基樂,有無機會?
乙二應該會填樂華天主教

yiman1021 發表於 16-9-28 11:20
小朋友心儀 九龍灣基樂

住樂華但校網係46 ,如果甲一及乙一都填九龍灣基樂,有無機會?

如果是46 網,乙二放不到樂天

jkhn1234 發表於 16-9-28 12:45
如果是46 網,乙二放不到樂天

咁應該點填?

yiman1021 發表於 16-9-28 12:46
咁應該點填?

如果你確定住址是46 ,乙二位只可放其餘10 間選擇

jkhn1234 發表於 16-9-28 12:48
如果你確定住址是46 ,乙二位只可放其餘10 間選擇

不好意思, 我係48 校網,九龍灣基樂係46

回覆 yiman1021 的帖子

如果小朋友心儀 九龍灣基樂 (九基樂應該會借位俾48)
咁可以自行九基樂,甲一乙一九基樂,乙二樂天,呢兩間你一定入硬!

Little_lions 發表於 16-9-28 13:06

如果係就好啦

回覆樓主:

我係46校網,心儀係4602,咁應該點填?

bdaycake 發表於 16-9-28 15:29
我係46校網,心儀係4602,咁應該點填?

心儀就1-1-1

Little_lions 發表於 16-9-28 13:06

乙二樂天,唔一定入硬. 個人認為!

回覆 大檸樂 的帖子

我地呢年乙二入曬,乙三都有D入到,所以今年保守估計,人多佐,但乙二應該得。而九基自行15分有機會入,用甲1乙1應該可以入到。純粹個人見解😊

Little_lions 發表於 16-9-29 14:06
回覆 大檸樂 的帖子

我地呢年乙二入曬,乙三都有D入到,所以今年保守估計,人多佐,但乙二應該得。而九基 ...
哦,今年好熱下,我其實都係放乙二,但好驚唔收,再落唔知填邊間乙三. 到時2月填表再諗諗先夠膽填.聽好多人講今年乙二未必入到.同埋今年小一出生又高過上年6-7千人......
‹ 上一主題|下一主題