用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 男仔,寧願5歲尾定6歲尾讀小學?
樓主: sharonchan.0711
go

男仔,寧願5歲尾定6歲尾讀小學? [複製鏈接]

對不起, 應該說, 如果細B跟得上, 自信心會否比超大B更好?

引用:對不起,+應該說,+如果細B跟得上,+自信心會

原帖由 boomonsters 於 16-09-22 發表
對不起, 應該說, 如果細B跟得上, 自信心會否比超大B更好?
阿爸阿媽可能會。小朋友唔會。小朋友唔會計自己係大B還是細B。

楼主放個焦點係多一年快樂童年、想亞仔輕鬆d,甘係唔會點失望。但一定要和老公有共識,唔好一意孤行。

之前識一個媽媽,佢聽人講考小一大B有着数。唔理老公、6299反對,一定要讀得好好的仔仔去教得深的名幼repeat。佢仔考小學時,佢壓力大到不得了。

cmchang0927 發表於 16-9-21 19:07
回覆 sharonchan.0711 的帖子

都冇咩弊病,不過我自己會選擇得就順著上,將來的事又不能預計,可能小朋友 ...

drawback 呢,點都會有,如會聽下d說話:功利、勝之不武、etc etc,大個d同學間亦自然會比較,另外若有細B叻過你,心裏很自然會有些不舒服。最重要是look at the complete picture,看邊樣對你小朋友將來最好,產生的問題你是否能處理到,從而作決定。

ps,兩三年前在教育講場那邊有網友share過一北歐的硏究,結論是細B長大後會更出色,可惜我沒有bookmark

sharonchan.0711 發表於 16-9-21 18:10
多謝你!今日去圖書館借了唔少書,6本有4本建議遲一年,1本睇小朋友發展,另1本未睇,得益不少,感激!有好 ...
有時間也可看agassi這書,和大細B冇直接關係,但可清楚看到童年的人生經驗對將來大個成敗的影響

boomonsters 發表於 16-9-22 10:40
我覺得會,但大前提是否跟得易,若跟得辛苦父母會不會知

回覆 Olympian 的帖子

小朋友會知道自己大過其他人一年, 或細過其他人接近一年的

回覆 MrBeast 的帖子

所以應該就實際情況而定, 不過樓主似乎已决定...

引用:對不起,+應該說,+如果細B跟得上,+自信心會

原帖由 boomonsters 於 16-09-22 發表
這個當然。超細如果讀得好,更加有動力同自信心讀書,我見不少。

conniewktang 發表於 16-9-22 16:22
這個當然。超細如果讀得好,更加有動力同自信心讀書,我見不少。
超大如果讀得好,一樣有動力同自信心讀書

boomonsters 發表於 16-9-22 15:23
回覆 MrBeast 的帖子

所以應該就實際情況而定, 不過樓主似乎已决定...
我係已決定,但係我老公同家人非常反對,所以我想聽更多意見,搜集更多資料,俾老公睇完再同距討論。

boomonsters 發表於 16-9-22 15:20
回覆 Olympian 的帖子

小朋友會知道自己大過其他人一年, 或細過其他人接近一年的 ...
女仔會比較介懷,男仔我冇聽過會介懷,如果我同小朋友講:你讀多一年k1,唔係因為你差,係因為你要做大哥哥照顧班裏細佬細妹,有人喊你遞紙巾俾距抹眼淚,有人蝦小朋友你阻止距,有人跌跤你扶起距話冇事冇事,等等就唔痛啦。唔知咁講得唔得?

Jane1983 發表於 16-9-22 12:50
楼主放個焦點係多一年快樂童年、想亞仔輕鬆d,甘係唔會點失望。但一定要和老公有共識,唔好一意孤行。

之 ...
係,你明我,過幾日就將我搜集的到既資料俾老公睇,再討論。

MrBeast 發表於 16-9-22 13:27
有時間也可看agassi這書,和大細B冇直接關係,但可清楚看到童年的人生經驗對將來大個成敗的影響 ...
多謝你,有時間我就去睇,圖書館借咗6本書未睇完,原來因為香港推行9年免費教育之後,就唔鼓勵學生重讀,留班便佔用學額,等於收少一個學生升班,浪費公帑,所以一路照升直到中五,噢,宜家好似加埋幼稚園變成12年免費教育。

只需要一句... 媽咪想你大個啲至讀小學.  一下子比咁多'任務'有壓力, 讀多一年原來要做多咁多嘢 其實... 到佢真係有足夠能力時, 自然會幫喇。

gigiic 發表於 16-9-22 17:32

只需要一句... 媽咪想你大個啲至讀小學.  一下子比咁多'任務'有壓力, 讀多一 ...
明白

回覆:男仔,寧願5歲尾定6歲尾讀小學?

其實我仔都係超細仔,11年12月31 出世,哩個月第一輪自行揀小學。講真:表達同大小肌肉都唔及年頭B。但學術并無問題,我自己就照俾佢升小一,因眼看佢由K1到K3佢同年頭B差距愈來愈小,證明佢不是能力問題而是未到時後罷了。當年頭B過了6歳佢生長速度會放緩,相反未到6歲的細B還在迅速成長,所以到二三年級已分不清誰是大細B。本人覺得小朋友自信心80%都是來自家庭,在家得到關心和肯定就算在外遇到挫折也不會動搖

我覺得超大B的壓力,是由於現在社會已有很多超大B,
普遍認為超大B無論自信、能力、考小學成績理應比細B好,
如果超大B能順著大人的期望當然無問題,
但如果不能,我估計都會打擊自信。

引用:Quote:sharonchan.0711+發表於+16-9-20+16:

原帖由 小貓三隻 於 16-09-23 發表
我小朋友系未够六歲讀小學,成績一般,但我覺得遲一年讀真好好d,宜家課程比較以前深,遲一年讀起上來德心 ...
你真係謙虛,你果個其實成績已好好,唔係考第一先至叫讀得好!

‹ 上一主題|下一主題