用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 韓國國際學校
樓主: siuwing6
go

韓國國際學校   [複製鏈接]

cherylpy 發表於 17-9-10 07:40
Would you please quote the example how much for the ECA now?

逐堂計,樣樣不同,平均我見約 150-200 per lesson

彥彥媽咪 發表於 17-9-10 12:03
逐堂計,樣樣不同,平均我見約 150-200 per lesson

Thanks.  
另外想問升上小學後,課程的程度及功課量如何?語文方面教得怎樣?
:tongue:Cheryl

回覆樓主

好消息,剛剛收到Yr1,插班面試通知。Year1仲有位!

上週五交表格,今天就回復,下週二in. (舊年K2同學仔今年入左KIS,同學仔媽媽通知我有位置的XD)

虛心請教:
家住東區,由於家裏與個人原因,不敢報太遠,所以去年才報了QBS,蘇浙,跟上週報KIS (貪近)。

小朋友現在康怡kinder,英文有信心。不過其實未能完全決定讓他小學上IS或LS...

QBS, KCIS, KIS三家東區國際學校,你們會怎麼評價?

謝謝分享。。。

ipheitat 發表於 17-9-13 17:33

上週五交表格,今天就回復,下週二in. (舊年K2同學仔 ...

如果有心讀is而收就讀住先,見步行步

回覆樓主:

小朋友讀開LS, 考慮轉IS, 想請問有經驗家長:
1) 有考試嗎?year幾開始有?
2) 一星期有幾多中文堂啊?
3) 每天大約幾多功課呢?
4) 沒有debenture對嗎?
5) 爬文一班有20幾人, 那每個grade有幾多學生?

回覆樓主:

請問recep係咪都係返全日?8am-3:30?

綠荳媽媽 發表於 17-9-15 23:35
請問recep係咪都係返全日?8am-3:30?

8:10-15:00(emoji)

ipheitat 發表於 17-9-13 17:33

上週五交表格,今天就回復,下週二in. (舊年K2同學仔 ...

隨時下星期in了會即收,你還未决定IS家LS?

964000 發表於 17-9-18 08:32
隨時下星期in了會即收,你還未决定IS家LS?

謝謝關心呀樓上關心。。:)

其實真的沒想好,我是小孩local爸爸,媽媽是新移民,所以報學校主要是我一手包辦。

今天剛剛港大同學會ject左。

暫時戰略應該會KIS肯收先入。另一邊手直資還有一兩家照in,自選大抽獎照報。家住14區,學校都不錯,到時候看有什麼offer,同時看看小朋友KIS讀成點,再考慮會不會轉翻出來LS。。。

回覆樓主:

想報 2019-2020 Year 7, 請問需要而家報定名,排定 waiting list 嗎?ESL 係咪要排好長龍? 今年 Year 5 有幾多班/人?還有位嗎?
謝謝大家!

ipheitat 發表於 17-9-19 09:32
謝謝關心呀樓上關心。。:)

其實真的沒想好,我是小孩local爸爸,媽媽是新移民,所以報學校主要是我一手包 ...

讀完IS很難轉番local school 了,是不歸路,中文一定預左弱過local school甚至不太投入中華文化 (KCIS可能好些)。你選IS好像只是為了作LS的水泡,但這會影響小孩以後和你家庭的期望,所以你最好了解清楚看自己是否全接受到。

彥彥媽咪 發表於 17-9-10 12:03
請問中文堂是用普通話定廣東話授課呢?

blueaqua 發表於 17-9-28 11:14
請問中文堂是用普通話定廣東話授課呢?

普通話,今年起會有分繁體字組同簡體字組,通常港人子女都會被編入繁體字組

請問英文會唔會教phonics 呢?
:tongue:Cheryl

彥彥媽咪 發表於 17-9-28 11:56

普通話,今年起會有分繁體字組同簡體字組,通常港人子女都 ...
Thanks!我都有睇學校網頁見到今年起會教繁體字,我覺得這個轉變對香港學生好好!係加分位!

唔好意思由於我只係好初步咁睇緊IS的資料,請問是否絶大部份的IS都係用普通話教中文的?

blueaqua 發表於 17-9-28 13:13
Thanks!我都有睇學校網頁見到今年起會教繁體字,我覺得這個轉變對香港學生好好!係加分位!

請問是否絶大部份的IS都係用普通話教中文的?

彥彥媽咪 發表於 17-9-10 11:56
今年同上年安排好唔同,往年所有 free ECA 都在星期三,係 compulsory, 全係在職老師教返,多數係d 輕鬆野 ...

請問你識唔識韓國部家長?我5月入申請表希望明天3月入幼稚班(應等於reception 班)!但話要等到明年2月初才可面試!但是如唔讀現幼稚園k3也要一個月通知啦!安排面試時間太tight ! 韓國部每年3月是新學期!

請問 Year 1 課程, 起本地一年級課程, 差不多嗎? 例如數學是學到甚麼程度?

謝指教.

雲牛 發表於 17-9-29 10:24
請問 Year 1 課程, 起本地一年級課程, 差不多嗎? 例如數學是學到甚麼程度?

謝指教. ...

Recep = DOB: 20120901 ~ 20130831
year1 = DOB: 20110901 ~ 20120831
year2 = DOB: 20100901 ~ 20110831

hard to compare LS 小一 and year 1.
My daughter is 細女(sept), and just got offer to RECEP. but actually she is studying K3 right now. So in my case, Year 1 is just K3.

綠荳媽媽 發表於 17-9-29 18:48
Recep = DOB: 20120901 ~ 20130831
year1 = DOB: 20110901 ~ 20120831
year2 = DOB: 20100901 ~ 20110831 ...

Thanks a lot for the info.

Because I am looking for transfer admission. My kid is K3 now but the age should join Year 1. Therefore would like to see if my kid can handle Year 1.
‹ 上一主題|下一主題