用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 韓國國際學校
樓主: siuwing6
go

韓國國際學校   [複製鏈接]

回覆 綠荳媽媽 的帖子

謝謝分享!

panda_l 發表於 21-5-6 19:11
大家好, 我黎緊9月打算同阿女報kis reception。我地係屋企係講廣東話, 幼稚園上英粵班, 想請教下有冇小朋友 ...

KIS 學生本地生為主 近6成

2020/21學年
本地 376人 (59.3%)
非本地 258 (40.7%)
總數: 634人 (100%)

回覆 Poyau 的帖子

明白~ 我知道學校有ESL support,  所以應該都多香港人選擇。希望唔會太難入到啦><

請問,現係傳統學校讀中一,如插班該校21/22應報y8或y9?
同埋今年學費幾多?

luluhaha 發表於 21-5-15 15:10
請問,現係傳統學校讀中一,如插班該校21/22應報y8或y9?
同埋今年學費幾多? ...

20/21傳統學校中一,1/9/07 - 31/8/08間出生,可以報名插班KIS 21/22 Y9。

https://www.kis.edu.hk/is/admission_policy.asp

學校網頁只找到19/20學費:$117,000

https://www.kis.edu.hk/is/admission_fees.asp

BHA 發表於 21-5-15 15:36
20/21傳統學校中一,1/9/07 - 31/8/08間出生,可以報名插班KIS 21/22 Y9。

https://www.kis.edu.hk/is/ad ...
Thanks

唔好意思, 想問多一樣野。想問下知唔知reception中文班係根據家庭背景(香港人家庭就assign native?) 定係要做PTH assessment去分班? Thanks!

panda_l 發表於 21-5-16 17:56
唔好意思, 想問多一樣野。想問下知唔知reception中文班係根據家庭背景(香港人家庭就assign native?) 定係要 ...

香港人assign繁體班,以我所知無特別俩assessment,但我女試過中間轉咗班

回覆 綠荳媽媽 的帖子

唔該晒! 因為阿女升k1可能冇普通話堂, 咁如果香港家庭會assign繁體咁就唔駛擔心了! 但當然前提係學校收佢先 &#128556;

綠荳媽媽 發表於 21-5-16 21:03
香港人assign繁體班,以我所知無特別俩assessment,但我女試過中間轉咗班

請問為何學校停課到5月18號?見佢website寫,係唔係因為上呼吸道感染?

Shellyxlk 發表於 21-5-16 22:06
請問為何學校停課到5月18號?見佢website寫,係唔係因為上呼吸道感染?

yes

我仔仔考今年九月既Yr8,13/4考左試,話兩星期通知,但到依家都未有消息!想請教一下,KIS會唔會有reject letter?如果唔收會通知嗎?依家日日check email幾十次,日諗夜諗☹️

Karenfongsw 發表於 21-5-17 12:06
我仔仔考今年九月既Yr8,13/4考左試,話兩星期通知,但到依家都未有消息!想請教一下,KIS會唔會有reject l ...

試吓直接send email去問?佢哋email 都回得快

我上星期一已經send左.但未有回覆,所以想知係咪取錄與否都會通知呢?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

JJ116 發表於 21-5-17 17:17
我仔上星期一面試,星期四已通知收咗,不過我仔見reception class.  
另外,請問有沒有21/22 reception 同 ...
恭喜你呀

Karenfongsw 發表於 21-5-17 12:06
我仔仔考今年九月既Yr8,13/4考左試,話兩星期通知,但到依家都未有消息!想請教一下,KIS會唔會有reject l ...

我小朋友29/3考21/22 Y8,13/5收到e-mail通知會有offer,但official acceptance letter未收到。

BHA 發表於 21-5-17 19:37
我小朋友29/3考21/22 Y8,13/5收到e-mail通知會有offer,但official acceptance letter未收到。
...
嘩!恭喜晒呀,希望有機會到我,希望可以做同學

BHA 發表於 21-5-17 19:37
...

我都send 左email 但未有回覆,我想問下中學部多學生嗎,校風與課程如何?因為好少人講,我都想了解多啲,謝謝

vincyb86 發表於 21-5-20 07:28
我都send 左email 但未有回覆,我想問下中學部多學生嗎,校風與課程如何?因為好少人講,我都想了解多啲, ...

我哋都係啱啱收offer letter,仲未係用家。又因為疫情關係,無機會參加school tour。入學評核只有筆試,無面試,無機會直接問老師/校長問題。

所以妳問嘅都係我哋想知嘅⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題